Ma 2021 április 18. Andrea, Ilma napja van. Holnap Emma napja lesz.
Bencsik András: A kereszt jele alatt

Bencsik András: A kereszt jele alatt

Flag

Szöveg méret

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
Valami van a levegőben.

A szolidaritás öröksége „alakít és kötelez is bennünket, hogy a hazák Európáját építsük, hogy így érkezzünk el az Európa nevű hazába”. Ez a „nagy, óriási, az Atlanti-óceántól a Csendes-óceánig húzódó Európa a kereszt jele alatt nőtt fel, az áldozatok, az önfeláldozás közepette, és a szabadságon, valamint a szolidaritáson alapszik” – mondta Kornel Morawiecki, a lengyel parlament korelnöke, az 1982-ben létrehozott Harcoló Szolidaritás megalapozója azon az ünnepségen, ahol Orbán Viktor magyar miniszterelnöktől átvette a Magyar Érdemrend középkeresztje a csillaggal polgári tagozata kitüntetést Magyarország iránti következetes kiállása, valamint a magyar–lengyel kapcsolatok erősítését szolgáló tevékenysége elismeréseként. A szejm korelnöke azt a kívánságát is elmondta, hogy a sok évszázados lengyel–magyar barátság „példa és útmutató legyen egy ilyen Európa és egy biztonságos, békés, értelmes világ építésében”.

Valami van a levegőben. Orbán Viktor miniszterelnök kedden fogadta Manfred Webert, az Európai Néppárt frakcióvezetőjét, a Bizottság élére kiszemelt csúcsjelöltjét Budapesten, vagyis lapzárta után, de bárhogy is alakultak a megbeszélések, szinte biztosak lehetünk abban, hogy már nem ezen a találkozón múlik a Néppárt és a Fidesz–KDNP közös sorsa. Valami elkezdődött. Mateusz Morawiecki, a nagyszerű Kornel Morawiecki fia, lengyel kormányfő és Orbán Viktor magyar miniszterelnök együtt mond ünnepi beszédet március 15-én, jelentette be Hollik István kormányszóvivő szombaton Budapesten a kormany.hu-nak.

A legendás és gyökereit a múlt mélységesen mély rétegeibe eresztő lengyel–magyar barátságon is túlmutat ez a látogatás, ugyanis függetlenül attól, hogy az európai nagypolitika zárt tárgyalószobáiban miképpen alakulnak a dolgok, némely következtetés az előbbiekből kiolvasható. Weber úr látogatása azt üzeni, hogy a tegnapi kemény fenyegetés éle, miszerint ha nem így meg így lesz, akkor kizárják a Fidesz–KDNP-t a Néppártból, kicsorbult. Hogy azért-e, mert nem merik kizárni, vagy azért, mert a Néppártot menthetetlenül bedarálják a migrációs erők, és a Fidesz–KDNP-től ezért meg kell szabadulniuk, hamarosan kiderül.

Lehet, hogy éppen március 15-én. Mert a lengyel miniszterelnök látogatása azon a kitüntetett napon, amely a nemzeti függetlenség legszebb ünnepe, amelynek máig ható üzenete, hogy a nemzet szuverenitását akár az életünk árán is meg kell védelmezni, s amely véráldozatból a lengyel hősök is kivették a részüket, nem véletlen. Ennek önmagában is üzenete van: Lengyelország ismét ott áll Magyarország mellett, mint már annyiszor a történelemben.

Abban biztosak lehetünk, alakuljanak akárhogy az elkövetkező pár napban a dolgok, hogy péntek délelőtt nem csak magyarok milliói hallgatják majd a lengyel és a magyar kormányfő szavait, mert feszülten figyelik majd azokat szerte Európában. Sőt talán az egész világon, hiszen ahogy a jó Kornel Morawiecki mondta, ez a „nagy, óriási, az Atlanti-óceántól a Csendes-óceánig húzódó Európa a kereszt jele alatt nőtt fel, az áldozatok, az önfeláldozás közepette, és a szabadságon, valamint a szolidaritáson alapszik”.

Igen, a kereszt, és nem a félhold jele alatt. És igen, a szabadságon, jelesül a nemzetek szabadságán, valamint a szolidaritáson, jelesül a keresztény európai nemzetek szolidaritásán alapul. Sokunknak az az érzése, hogy a március 15-i beszédek üzenete ezúttal nagyon messzire ér el.

Bencsik András -]]> www.demokrata.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Sport (729) Politika (1578) Titkok és talányok (12) Heti lámpás (254) Belföld (6) Tv fotel (65) Gazdaság (657) Flag gondolja (33) Mondom a magamét (5232) Mozi világ (440) Autómánia (61) Történelem (14) Jobbegyenes (2008) Életmód (1) Emberi kapcsolatok (36) Nagyvilág (1454) Irodalmi kávéház (505) Rejtőzködő magyarország (171) Szépségápolás (15) Vetítő (37) Egészség (50) Mozaik (83) Kultúra (6) Gasztronómia (539) Tereb (140) Alámerült atlantiszom (142)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>