Ma 2022 június 28. Levente, Irén napja van. Holnap Péter, Pál napja lesz.
Az igazi népbarát

Az igazi népbarát

Flag

Szöveg méret

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
Egyetlen apró kis vírus kiszökött a világba, és összedőlni látszik a teljes világrend.

Gyerekkoromban elhűlve nézegettem a térképet, törpének láttam rajta hazánkat, a hatalmas vörös óriást, a Szovjetuniót pedig öröknek, megingathatatlannak. Körülöttünk más, de nálunk lényegesen nagyobb országok, Csehszlovákia, Románia, Jugoszlávia, mindenki népesebb és erősebb nálunk – ezt szűrtem le magamnak, és gondolom, nem csak én.

De nem csak a térképnézegető kisgyerek, a felnőttek nagy része is azt gondolta, a kommunisták olyan hosszú időre berendezkedtek ebben az országban, hogy felesleges firtatni a végjátékot. Valamikor talán vége lesz, de az is lehet, hogy soha. Legalábbis a kétpólusú világrend szabályrendszere szerint hamarabb tör ki az atomháború, minthogy Európában bárki átadja az ellenőrzést a másiknak.

Az én nemzedékem testközelből tapasztalta meg, hogy a nemzeti lét sokkal erősebb a kényszerű föderalizmusnál. A Szovjetunió, Jugoszlávia, Csehszlovákia már régen felbomlott, de oroszok, grúzok, ukránok, szerbek, horvátok, albánok, csehek, szlovákok nagyon is vannak, mi több, a föderáció felbomlása után magától értetődő természetességgel tértek vissza nemzeti létükhöz.

Ahogyan a nemzeti lét természetesebb kötelék az időleges szövetséginél, a nemzeti hagyomány is tartósabb a nemzetközi szervezeteknél. Antall József egyik legnagyobb bravúrja a Varsói Szerződés és a KGST felbomlasztása volt. Ha nem mondja ki, talán nem mindenkiben tudatosul 1990-ben és 1991-ben: ennek most vége, mi nemzeti alapon folytatjuk, illetve keresünk egy másik nemzetközi erőteret magunknak.

A nemzetközi szervezetek – rendszerint nagyhatalmi ösztönzésre – keletkeznek, majd elmúlnak, amikor az újrafelosztáskor okafogyottá válik a működésük. Aki nemzetközi szervezetekre tesz fel mindent, ahelyett, hogy a népet, a nemzeti keretet építené, erősítené, kihívja a végzetet maga ellen.

Az Európai Unió ma teljesen mást jelent, mint 2004-es csatlakozásunkkor. Ahogyan folyamatosan változik a politikai, gazdasági környezet, úgy alakul át maga az unió is. A világ láthatatlan, de attól még nagyon is jelen lévő hatalmi csoportjainak, amelyek nem fedik fel magukat, de a brüsszeli eliten és néhány mulandó figurán keresztül képviseltetik az érdekeiket, az utóbbi másfél évtizedben megsokszorozódott az erejük, a befolyásuk. Hiteles nemzeti politikusok, pártok, mozgalmak híján ez a láthatatlan erőtér letarolta Nyugat-Európát, az elkényelmesedett, veszélyérzetét vesztett, ellenállásra egyre képtelenebb jóléti társadalmakat. Az Európai Unió, amely eredeti célkitűzése szerint a mélyebb nemzeti integrációt szolgálta volna, egyre inkább politikai utópiák kísérleti terepe. Akárcsak az ENSZ, az Európai Unió is zöld utat ad a legelképesztőbb, legelvetemültebb ötleteknek, amelyek között a határok nélküli világot és a harmadik világ millióinak befogadását csak azért említjük, mert két sokáig áthághatatlan, az európai tapasztalatokkal gyökeresen ellenkező fejleményről van szó.

Ilyen körülmények között is bőséggel akadnak olyanok, akik véglegesnek hiszik a jelenlegi állapotokat. Akik a status quót örök békének gondolják. Akik azt hiszik, ezen a kontinensen örökké euróval fizetünk majd. Akik nem értik, mert nem pillantanak vissza csak három évtizedet, hogy a birodalmak, a kényszerföderációk és a nemzetközi szervezetek lassú agóniája rendszerint nem nyilvánosan zajlik, és hosszú, eltitkolt vajúdás után a végén kártyavárként omlik össze minden, amit szilárd építménynek hittünk. Hogy az emberek csak a végjátékot, az utolsó felvonást tekintik meg a nézőtéren, az még nem jelenti azt, hogy az összeomlás elkerülhető lett volna.

A hatalmi felfogás szerint ugyanis maga a hatalom számít. A keret mellékes. Ha hatalmon akarok maradni, ha minél szorosabbra kívánom vonni a pórázt, a lényeggel, a hatalmam megtartásával foglalkozom – hogy milyen szervezetet, szövetséget vagy egyletet állítok a kirakatba, teljesen érdektelen. Az Egyesült Királyság népe királyságban, tehát elvileg szakrális eredetű, hierarchikus rendben él, miközben a legteljesebb mértékben kiszolgáltatottjai a liberális demokrácia minden vadhajtásának. De a mi kommunistáink is tudták a spontán privatizációnak keresztelt országrablás idején, hogy mi a dolguk: erősen megragadták a gazdasági hatalmat, megerősítették hálózatukat, és a tegnapi téeszelnök egy csapásra a demokráciáról, a piacgazdaságról szónokolt.

A felelős nemzeti kormánynak, különösen, ha kis vagy korlátozott befolyású ország élén áll, egyetlen igazi feladata van: megerősíteni a nemzetet, felkészülni a változásokra, hogy a döntő pillanatban az emberek rugalmasan reagáljanak az új kihívásokra. Az a kormány, amelynek nem ez a végcélja, nem ebben látja a politika lényegét, kormány ugyan, de nem nemzeti kormány. És azok a jóakaratú, de amatőr politikusok, közéleti emberek, értelmiségiek, akiknek nincs meg a hatalmuk, a tapasztalatuk a nemzet érdemi képviseletére, örökké kívülállók, kormányzásképtelenek maradnak.

Egyetlen apró kis vírus kiszökött a világba, és összedőlni látszik a teljes világrend. A nyugati világ talán kibírja, ha három-négy hónapra leáll minden. Erősen kérdéses azonban, egy újabb, vagy pláne megismétlődő lökéshullámot mennyire tudunk visszaverni egy olyan világban, amelyben teljesen globális alapra helyeztük a működésünket. Ahol a tőzsde a hangulatokra rezonál, apaszt el forrásokat, befektetéseket, kölcsönöket, fizetéseket. Ahol a szabad mozgás, a hírek és álhírek villámgyors elérhetősége, a közösségi oldalak egész nemzedékeket tartanak szellemileg leigázva, megfosztva őket az elemi gondolkodástól.

A korszerű, 21. századi magyar tehát a néphez fordul, a népet vizsgálja, a népért él, nem pedig mulandó nemzetközi szervezetekért. Nem utasít el zsigerből egyetlen politikai-gazdasági keretet, ismeri a kényszerpályák természetét, de létezésének, munkájának létezik egy mélyebb, rejtett dimenziója. És ez a dimenzió 1100 éve ugyanaz.

Aki ezt nem tudja, nem ismeri fel, egész életében a felszínt kaparássza – feltéve, ha egy nemzeti nyelven, mondjuk, magyarul ír, olvas, gondolkodik.

Szentesi Zöldi László - ]]>www.888.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Politika (1581) Szépségápolás (15) Jobbegyenes (2341) Sport (729) Mondom a magamét (6147) Gazdaság (665) Mozi világ (440) Heti lámpás (259) Történelem (15) Emberi kapcsolatok (36) Kultúra (6) Egészség (50) Belföld (7) Irodalmi kávéház (513) Autómánia (61) Titkok és talányok (12) Rejtőzködő magyarország (168) Vetítő (30) Gasztronómia (539) Nagyvilág (1465) Mozaik (83) Tereb (141) Alámerült atlantiszom (142) Flag gondolja (33) Tv fotel (65) Életmód (1)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>