Ma 2024 július 13. Jenő napja van. Holnap Örs, Stella napja lesz.
A liberális mainstream ismét össztűz alá vette a magyarokat és a lengyeleket

A liberális mainstream ismét össztűz alá vette a magyarokat és a lengyeleket

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve
Őrjöngenek a libsik!

Magyarország és Lengyelország vezetői meggyengítették az igazságszolgáltatást és a média függetlenségét, miközben félreállították a politikai ellenfeleiket, hogy aztán a nagylelkűen kiosztott uniós pénzeket a szövetségeseikhez juttassák

– fogalmazott a The Washington Post szerzője egy összefoglaló cikkben a csütörtökön elért uniós kompromisszum kapcsán. A cikk szerint a nemrégiben lezárult vita rámutatott, hogy a demokrácia problémái az unió alapjait rengethetik meg, hiszen a költségvetés elfogadásának további késlekedése nagy károkat okozott volna.

A megállapodás elfogadását – amely haladékot biztosít Magyarországnak és Lengyelországnak – mindkét fél győzelemnek festette le, ám a magyarországi demokrácia szószólói aggódnak, hogy az időnyerés alkalmat ad Orbán Viktornak, hogy a 2022-es választások előtt tovább szilárdítsa a hatalmát és további intézményeket hajtson az uralma alá

– írta a liberális amerikai napilap szerzője.

 

A németeknek is jól jött a megegyezés

Itt nem arról van szó, hogy „mi” nettó befizetők „nekik” ott Keleten együttérzésből ajándékozunk pénzt. A kompromisszum nemcsak azért jött létre, mert kell a költségvetés és a koronaalap, hanem azért is, mert a németek elképesztő nagyot profitálnak a keleti bővítésből – írta elemzésében a baloldali Spiegel című német lap szerzője.

Nem ritka, hogy Budapest és Varsó a brüsszeli pénzt támogatás formájában továbbadják német befektetőknek. Ez sajnos így van, még ha a jelenlegi kormányok lábbal is tiporják az uniós értékeket

– írta Jan Puhl a lap honlapján megjelent kommentárjában. Hozzáfűzte: Ez sajnos akkor is így van, még ha a jelenlegi kormányok lábbal is tiporják az uniós értékeket. Orbán nem csinált titkot „illiberális” víziójából. Az ellenzék pedig gyenge, ezért úgy néz ki, a Fidesz és a PiS is még legalább addig fennmarad, míg a mechanizmus életbe nem lép, tehát szerencsével csak eléri őket.

Későn érkezik a jogállamisági mechanizmus?

Az uniós csúcson meghozott eredmény, a mechanizmus bevezetése katasztrófa a lengyeleknek és magyaroknak, akik évek óta hiába várnak arra, hogy az EU végre valami kézzel foghatót tegyen azért, hogy helyreállítsa a jogállamot vagy megmentse annak még álló részeit

– véli a német balliberális Süddeutsche Zeitung lap szerzője. A publicista szerint ez olyan, mintha egy ház lángolna, de a tűzoltók mégis abban egyeznének meg, hogy majd egy pár év múlva kezdik meg az oltást. A szerző szerint a jogállamisági mechanizmus későn érkezik, az utolsó pillanatban elért felvizezés miatt pedig mindenképp túl késő: hiszen Lengyelország és Magyarország először az Európai Bíróság előtt perelhetnek egy előtte évekig jogászok által ellenőrzött mechanizmus ellen.

Mire pár év múlva megszülethetnek az első döntések a mechanizmus által, a Kaczynski–Ziobro- és Orbán-kormányok legrosszabb esetben továbbra is hatalmon lesznek

– érvelt a szerző.

A legjobb esetben leváltják őket, akkor pedig utódaiknak kell megfizetni a számlát.

A vitának még nincs vége

Az uniós csúcson történt megegyezést követően folyik a pénz, de a vita megmaradt Eric Bonse szerint, akinek kommentárja a baloldali Die Tageszeitung oldalán jelent meg. Az év utolsó csúcsán Magyarország és Lengyelország visszavonták vétójukat, aminek köszönhetően a pénz folyhat januártól, de a vita a jogállamisági mechanizmusról tovább folytatódik.

Brüsszelben azzal számolnak, hogy a mechanizmus 2022 előtt nem lesz aktív – vagyis lehet csak a magyar parlamenti választások után –

írta a szerző, aki azt is hozzátette: a kritikusok ebben Orbán Viktornak tett engedményt látnak, aki évek óta próbálja megakadályozni vagy elnapoltatni az uniós szankciókat kormánya ellen.

Ursula von der Leyen ugyanakkor kijelentette, hogy a mechanizmus januártól életbe lép: – Egyetlen eset sem fog elkallódni – mondta. Az Európai Parlament ugyanakkor nem elégedett. Daniel Freund, a Zöldek európai parlamenti képviselője azt mondta:

a bizottság nem engedheti, hogy a tagországok tétlenségre utasítsák, ha például uniós pénzek milliárdjai landolnak Orbán családjánál és barátainál.

Az EP képviselői a jövő héten saját nyilatkozatot akarnak tenni a mechanizmusról, amivel megkérdőjelezik az uniós csúcs nyilatkozatát, amely Merkel és Orbán tárgyalásait követően jött létre.

]]>www.magyarnemzet.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Tv fotel (65) Nézőpont (1) Autómánia (61) Alámerült atlantiszom (142) Vetítő (30) Egészség (50) Gazdaság (713) Sport (729) Történelem (18) Belföld (11) Flag gondolja (36) Mondom a magamét (7708) Szépségápolás (15) Politika (1582) Heti lámpás (322) Gasztronómia (539) Mozi világ (440) Életmód (1) Mozaik (83) Tereb (146) Titkok és talányok (12) Jobbegyenes (2823) Emberi kapcsolatok (36) Kultúra (9) Irodalmi kávéház (537) Nagyvilág (1310) Rejtőzködő magyarország (168)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>