Ma 2022 augusztus 09. Emőd napja van. Holnap Lőrinc napja lesz.
A Jobbik nélküli jobbikos

A Jobbik nélküli jobbikos

Flag

Szöveg méret

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
Négyfajta jobbikos van.

Az első vagy szerelmes Vona Gáborba, vagy még mindig politikai evolúciója egysejtű korszakát éli, és teljesen függetlenül attól, amit a párt vezetése éppen hirdet, mindig elhiszi az aktuális verdiktet. A második típus hajdani baloldali szavazó, aki az olcsó demagógiát keresi, és alantas ösztönei szerint szimatolva most éppen a Jobbiknál kötött ki, de miután protesztszavazó, ha bennük is – mint mondani szokta – „csalódik”, azonnal tovább áll. A harmadik közönséges karrierista, a hatalom igézete és Simicska Lajos pénze csalta a pártba, de igazából semmiben sem hisz. Lehetne máshol is, csakhogy ő most történetesen itt van, kész, ennyi. A negyedik hajdani nemzeti radikális, aki ingadozik, még nem tudja, otthon marad-e, vagy fogcsikorgatva a Jobbikra szavaz, csak az a biztos, hogy rosszul érzi magát a bőrében.

Ezek tehát a főbb típusok, de akad még egy minden szempontból figyelemre méltó, ha úgy tetszik, a negyedik típus egyik altípusa: a Jobbik nélküli jobbikos. Őt érdemes közelebbről is szemügyre venni.

A Jobbik nélküli jobbikos per pillanat nincs a pártban, mert mélységesen csalódott Vona Gáborékban. Hajlíthatatlan nemzeti radikális, hajdan a MIÉP-re szavazott, de annak elmúltával nem a Fideszben találta meg a politikai családját, mert nem szereti a szofisztikált gondolkodást, és nem érti a reálpolitikát. A Jobbik nélküli jobbikos vezércsillagai régen és ma is a Kuruc.info, a különféle gárdák, a szélsőjobboldali underground. Ez a típus egydimenziós kulturális környezetben él: Wass Albertet tartja a világ legnagyobb írójának, a Kárpátiát a legnagyobb zenekarnak, az ő zászlója nem a piros-fehér-zöld, hanem az árpádsávos, és beteges mértékben vonzódik a magyar őstörténet „elhallgatott” kérdéseihez.

A fideszes véleményformálók gyakori tévedése, hogy a Jobbik nélküli jobbikosok végül a polgári erőknél horgonyoznak le. Erről szó sincs. A Jobbikból eltávozottak gondolkodó része már réges-rég a Fidesznél van, hiszen a nemzeti radikálisok által állandóan sürgetett cselekvő politikát Orbán Viktor pártja ma ezerszer jobban gyakorolja mindenki másnál. A Jobbik nélküli jobbikos azonban másfajta. Ő legfeljebb kacérkodik a Fidesszel, egy-egy eltagadhatatlan intézkedésről jó véleménye lehet, de ideológiai megrögzöttsége vagy sima ostobasága miatt a polgári oldalt gyávának, puhának látja. Neki nem ez a terepe. Ő Toroczkai Lászlóra esküszik, és elhiszi, hogy ásotthalmi mezőőrök és nem a magyar kormány állította meg a bevándorlást déli határainknál. Ő Novák Elődöt áldozatnak látja, és elfelejti, hogy annak előtte Novák ugyanazzal a szenvtelen hűvösséggel nyírta ki politikai riválisait, ahogyan a Vona–Szabó tandem végül vele is végzett. Hanyatt esik a világ legfurcsább ingeit viselő Gaudi-Nagy Tamástól, és a lelke mélyén meg van győződve arról, hogy ha kidobjuk az uniós zászlót a Parlament ablakán, megmentettük a világ magyarságát. Neki a Betyársereg, a Hatvannégy Vármegye és az összes egyszerre lépő egylet a mérce, még mindig nosztalgikusan sóhajtozik a csendőrség után, és valósággal issza Drábik János közéleti megszólalásait.

A Jobbik nélküli jobbikosok állandóan maguk között tanácskoznak. Évekig dühöngtek, hogy rossz a párt irányvonala, de miután megbuktatni nem tudták a ravasz termékértékesítőt, kiszorultak a Jobbikból, vagy elszigetelődtek. Most dühödten kutakodnak új politikai identitás után, a lényeg, hogy ne legyen bonyolult, és soha ne kelljen végiggondolni, hogy mi a különbség a légvárépítés és a való élet kihívásai között.

A Jobbik nélküli jobbikosban erős a revansvágy, törleszteni akar Vona Gábornak, és helyre akarja állítani a néppártosodás előtti Jobbikot. Arról azonban fogalma sincs – mert ez a típus soha nem tanul a hibáiból –, hogy a Jobbik régi irányvonala éppen olyan reménytelen és kilátástalan, mint a jelenlegi, önárulás utáni tapogatózások. Amiben ő hisz, az egyszerűen nem létezik. Vele soha nem fogod megértetni, hogy nem azért nem teljesülnek a politikai célok, mert gyávák és tétovák a politikusok, hanem azért, mert az erősebbek erőterében csak annyit lehet megvalósítani, amennyit kicsikarunk maguknak. Azt sem érti, hogy a társadalmat, az országot nem jó bemondásokból élő amatőröknek, hanem felkészült, tapasztalt, tekintélyes politikusoknak kell vezetniük. Mivel őt még csak meg sem legyintette – és nyilvánvalóan soha meg sem legyinti – a közéleti felelősség szele, tét nélkül szórhatja a bölcsességeit, soha, semmilyen következményei nincsenek ingyen adott tanácsainak, és ne is legyenek, mert nemzeti tragédia lenne a vége.

A Jobbik nélküli jobbikos pszichéje tehát tökéletesen megegyezik a tényleges jobbikosokkal, az egyetlen különbség, hogy az előbbinek nincs pártja. Legalábbis jelenleg. Könnyen meglehet ugyanis, hogy április 9-én új időszámítás kezdődik. Csordogáló hírek szerint több hónapos előkészítés után lényegében ugrásra készen áll a Jobbik nélküli jobbikosok új pártja. A szervezők között akad a jelenlegi Jobbik elnökségi tagja, nemzeti jogvédő, kiebrudalt frakciótag. Már csak a választást várják, azt, hogy Vona Gábort kivégezze a népakarat. Akkor aztán előlépnek és viszik tovább, amit a fordulat előtti Jobbik is képviselt: a cigány- és zsidóközpontú beszédkényszert, a félkatonai alakulatok imádatát, az operettmagyarságot, a csillapíthatatlan vágyat, hogy belevessék magukat a szakadékba, de persze, gondosan magukkal rántsák a nemzetet is. A Jobbik nélküli jobbikosról fogunk még hallani.

Szentesi Zöldi László -]]> www.demokrata.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Alámerült atlantiszom (142) Tereb (141) Történelem (15) Tv fotel (65) Rejtőzködő magyarország (168) Belföld (8) Titkok és talányok (12) Kultúra (6) Nagyvilág (1464) Életmód (1) Mondom a magamét (6233) Irodalmi kávéház (513) Politika (1581) Flag gondolja (33) Szépségápolás (15) Heti lámpás (260) Gasztronómia (539) Autómánia (61) Jobbegyenes (2378) Sport (729) Emberi kapcsolatok (36) Mozaik (83) Egészség (50) Mozi világ (440) Gazdaság (667) Vetítő (30)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>