Ma 2021 december 02. Melinda, Vivien napja van. Holnap Ferenc napja lesz.
94893c2181ec0e3608e7a0714f065a69.jpg

Bayer Zsolt: Sikerülni fog

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Márciusban meghallgatunk minden verset, amit ilyenkor meg kell hallgatni. Hiszen március 15. a mi forradalmunk napja. Márciusi ifjak, Pilvax, Petőfi és Jókai, 12 pont - a nagyméltóságú Helytartótanács pedig azóta is reszketni méltóztatik minden magyar gyerek képzeletében

Ám a nagyméltóságú reszketés mögött már ott döngicsél a vég. A vég, a végzet, a bukás - a magyar szabadság sokadik bukása. A nagyméltóságú Helytartótanács talán még abba sem méltóztatott hagyni a reszketést, amikor Világosnál vége lett mindennek.

És Világosnál azóta folyton fúj a szél.

Vékonydongájú, alattomos szél. Az elmúlás szele.

S miközben hallgatjuk Petőfi sorait, és zúgjuk együtt ővele, azóta is, hogy „talpra magyar”, lelkünk valamelyik szegletében már előre letesszük a fegyvert. Mert nekünk nincsen márciusunk sem Világos nélkül.

Furcsa szerzet vagyunk mi, magyarok. Sokféle furcsaságunk van, de a legfurcsább mégiscsak az, hogy egyfolytában a halálunkra készülődünk. Nekünk minden nagy költőnk, váteszünk és prófétánk a halálunkat jövendöli. S annyit hallgattuk már a sok-sok halált, hogy beleivódott a génjeinkbe - és már észre sem vesszük, hogy élünk.

Pedig hát élünk.

És ez a puszta tény a legnagyobb sikertörténet maga. Mert csak egyszer gondoljunk bele: micsoda erők szövetkeztek itt ezeregyszáz esztendőn át, csak azért, hogy mi ne legyünk. Micsoda erők fogtak össze, ármánykodtak, kevertek lassú mérgeket, hazudoztak, szegtek esküt, s követtek el minden égbe kiáltó bűnt csak azért, hogy mi eltűnjünk, elpusztuljunk örökre.

És nem sikerült, soha, egyiknek sem. Sem összefogva, sem külön-külön.

Ideje volna így tekintenünk ezeregyszáz éves Kárpát-medencei létezésünkre. Ideje volna elhinnünk, hogy mi életre vagyunk szánva, nem pedig halálra. Ideje volna rádöbbennünk, hogy legnagyobbjaink minden prófé­ciája hamisnak bizonyult. Ettől ők még a legnagyobbak. De a nemzet mindig erősebb volt náluk. Ideje volna elhinnünk végre, hogy a mi márciusunk önmagában csoda, és nem rántja porba a bukás, nem fújja el a Világosnál folyton fújó, vékonydongájú, gonosz szél.

A „talpra magyar” örökkévalósága nagyobb parancs és nagyobb kötelesség, mint Kölcsey legsötétebb próféciája. Mert Kölcsey a Himnuszunkba írta bele a legnagyobb tragédiát: „S ah, szabadság nem virúl / A holtnak véréből, /

Kínzó rabság könnye hull / Árvánk hő szeméből!”

Ennél nincsen nagyobb iszonyat. Hiszen, ha szabadság nem virul a holtnak véréből, akkor összes áldozatunk hiábavaló. Akkor mi meghalhatunk szabadságért, hazáért, hitért, Istenért, családért - soha, egyetlen halálunknak sem lesz értelme.

De ez nem igaz. Azért nem igaz, mert nem lehet igaz. Ha Petőfi ezt gondolta volna, soha nem írja meg a Nemzeti dalt. Akkor Kossuth nem tart beszédet Cegléden. De tartott, Dózsa nyomdokain, s ezeket mondta: „Én esküszöm az igazságos Istenre, hogy hazánk szabadságából elrabolni egy hajszálnyit nem engedek! Hajdan, midőn a hazát veszély fenyegette, szent királyaink véres kardot hordattak körül az országban. Én zászlót ragadék kezembe, és e zászló alá hívom e város polgárait. Honfitársaim! Cegléd polgárai! A nemzet sorsa a ti kezetekben van. Testvérek vagyunk mindnyájan. Választanunk kell a szabadság és szolgaság között. Gondoljunk őseinkre, kik a szabadságot választották! Ragadjunk mi is fegyvert hazánk oltalmára! Fordítsuk fegyvereinket az árulók, a hitszegők ellen! Fegyverbe szólítom e város lakóit. Hozzunk áldozatot a haza szent oltárán! Ha magyar vér folyik, folyjon a szabadságért, ne idegen célokért és ne idegen földön! Most, hogy titeket látlak, tudom, hogy oly hatalmas e nép, hogy ha fölkel és összetart, Magyarországon a pokol kapui sem vesznek erőt. Az összerogyó ég boltozatait is képes karjával fenntartani. Harcunkhoz adjon erőt a magyarok Istene, hitünk igazsága, népünk szabadságszeretete!”

Ilyet nem mond az, aki még az áldozat értelmében sem hisz. De ők hittek! Abban hittek Guyon Richárd honvédei is a Branyiszkói-hágón, ahol bajtársaik holttestei mögött kerestek fedezéket a labancok zárótüze elől, de egy métert sem hátráltak, és feljutottak a csúcsra. Hittek az áldozat értelmében a szabadságharc honvéd tábornokai, hitt benne Bem, ő, „Osztrolenka véres csillaga”, hittek benne a honvédek, a népfelkelők, a fegyvert ragadó magyar parasztok, a puszták népe, a városi polgárság, mindenki abban hitt egyedül, hogy éppen az ő áldozatára van szükség.

És csak ezzel a hittel lehetett túlélni aztán Világost, a kivégzéseket, a halált, a rabságot, a Bach-korszakot és minden iszonyatot, ami elvezetett végül a kiegyezéshez, ami elvezetett végül újabb és újabb szabadságharcokhoz.

Az áldozat értelmébe vetett hit segítette át az aradi tizenhármat is a borzalmakon.

Ahogyan ők meghaltak, úgy csak hittel lehet meghalni. Miképpen élni is csak hittel érdemes. Nekünk pedig még meghalnunk sem kell. Nekünk elég hinnünk. S felfogni végre, hogy nem volt összefogás, amely el tudott volna bennünket pusztítani, nem volt ilyen összefogás sohasem.

Most sincs ilyen összefogás.

Akkor pedig ideje a Világosnál folyton fújó alattomos szélből is kihallanunk a reményt. Az örök reményt. S a hitet, hogy akkor is sikerülni fog!

Bayer Zsolt – magyarhirlap.hu

Tisztelt olvasók! Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Flag Polgári Magazin facebook oldalát, a következő címen: ]]>https://www.facebook.com/flagmagazin]]>
- Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.flagmagazin.hu

 

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Szépségápolás (15) Nagyvilág (1463) Jobbegyenes (2163) Mozaik (83) Mozi világ (440) Belföld (6) Egészség (50) Irodalmi kávéház (507) Autómánia (61) Tereb (138) Heti lámpás (255) Alámerült atlantiszom (142) Vetítő (30) Kultúra (6) Emberi kapcsolatok (36) Rejtőzködő magyarország (168) Gazdaság (662) Életmód (1) Mondom a magamét (5727) Politika (1578) Gasztronómia (539) Történelem (14) Titkok és talányok (12) Tv fotel (65) Sport (729) Flag gondolja (33)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>