Ma 2024 július 21. Dániel, Daniella napja van. Holnap Magdolna napja lesz.
c6af34df15f3447875d7afee1cd218fe.jpg

Bayer Zsolt: Reggelizik a sajtómunkás

Flag

Szöveg méret

2
Átlag: 2 (1 szavazat)

Még szerdán történt, hogy Joseph Daul, az Európai Néppárt frakciójának elnöke sajtóreggelire hívta a sajtómunkásokat. Mentek a sajtómunkások reggelire. Ment velük egy francia újságíró is, s mivel Daul szintúgy francia, talán váltottak egy-két szót külön, anyanyelvükön is. 

Legalábbis ez így életszerű. Aztán Daul sajtóreggelin elhangzott kijelentéseinek egy része bekerült a nyilvánosságba, és a „legérdekesebb”, „legszenzációsabb” kijelentést éppen a francia sajtómunkás vetette a nyilvánosság elé. Nevezetesen ezt: „Ha Magyarország választójogot ad egy másik EU-országban élő kisebbség tagjainak, az egyenlő lenne a határok el nem ismerésével, és ez elfogadhatatlan.”

A francia sajtómunkás nem tett fel külön kérdéseket Daul úrnak a kijelentéssel kapcsolatban az anyanyelvén, lévén, hátha félreértette a dolgot. Nem tett fel kérdést, pedig ő sajtómunkás, aki pontosan tudja, hogy az EU-ban Romániától kezdve Németországon át Franciaországig mindenhol szavazati joguk van a kettős állampolgároknak. Csak furcsa hát, ha ezt Magyarországnak megtiltanák. De nem, a francia sajtómunkás nem ér rá ilyen apróságokkal bíbelődni, ő siet megvédeni a sajtószabadságot és a demokráciát, most éppen Magyarországon.

Így marad hát ez a Daul-féle „kijelentés”, és elindul a maga útján. És hamar megérkezik Tabajdi Csaba szocialista EP-képviselő asztalára, aki megérzi benne a lehetőséget, és lecsap rá. És láss csodát, hipp-hopp, befut a hír Magyarországra is. És dalmahodik, mint egy késő nyári, fenyegető cumulus az ég alján…

És délután Bolgár György már majdnem sikolt a nem várt gyönyörtől odabent a Klubrádió stúdiójában, mondván, már az Európai Néppárt is keményen rendreutasítja a Fideszt és Orbánt, pedig ők egy család tagjai. És megy a szó erről két órán keresztül, hogy lám-lám, micsoda botrány lesz ebből is, lám-lám, nem adhatunk szavazati jogot az állampolgárságot nyert határon túli magyaroknak. És megjelennek tegnap reggel az újságok, a Népszava című, „szociáldemokrata napilap” elején öles betűkkel hirdeti: „A Néppárt is pofozza a Fideszt”. És mondják, és írják, aprókat sikkantgatva az élvezettől…A Népszabadság óvatosabb – és ha lehet, még furcsább. Ott ugyanis már tudják, hogy az egészből semmi sem igaz. Daul szóvivője útján már helyreigazította a francia sajtómunkást, közölvén, hogy az elnök úr valójában annyit mondott, ha állampolgárság nélkül adná meg Magyarország a szavazati jogot a határon túli magyaroknak, az lenne elfogadhatatlan. Ugye-ugye… De a Népszabadság azért nem hagyja a lehetőséget, hogyha kisebbet is, de rúgjon egyet, ezért az eufemisztikus Zavar az uniós erőtérben címmel indít. Ez magyarul annyit jelent: semmi sem igaz abból, ami Daulnak tulajdonítva megjelent a nyilvánosságban. Csak hát ezt nem írja le egy elkötelezett sajtómunkás, aki ráadásul éppen küzd a sajtószabadságért.

S a cím alatt olvasható cikkből megtudjuk aztán, hogy „az uniós tagországok többségében – ott, ahol van kettős állampolgárság – szavazati jogot is kaptak az érintettek, amellyel élni is szoktak”. De – mint a cikk egészét elolvasva ez kihámozható – ez Magyarország esetében akkor is aggályos. Még Valki László nemzetközi jogászt is megszólaltatják, aki imigyen nyilatkozik: „Az uniós jogrendszerben nincs olyan konkrét előírás, amely tiltaná a szavazati jog megadását azoknak a magyar állampolgá­roknak, akik nem élnek Magyarországon. A néppárti frakcióelnök eredeti nyilatkozatát ugyanakkor ő elég egyértelmű politikai állásfoglalásnak minősítette.”

Ez a fentebb idézett két mondat az undorító sajtóhazudozás mintapéldája, kéretik minden újságíró-iskolában tanítani! Először is: nincs „de” szócskával nyomatékosítható ellentét a két mondat között. Továbbá nincsen a néppárti frakcióelnöknek „eredeti” nyilatkozata, csak egy hülye francia sajtómunkás hazugsága van. De mindebből mégis össze lehet fabrikálni valami dehonesztálót a kormányra – aztán lehet menni védeni a sajtószabadságot. (Kis színes: ezt a cikket tegnap délben írtam. Az Index címlapján még mindig ott virított a cím: Brüsszeli frakcióvezetője beszólt Orbánnak. Bravó, Uj Peti!)

Mindegy. Ez is csak egy adalék ezekhez. És ha majd a médiatörvényről is kiderül, hogy minden támadott passzusa ott van valamelyik uniós jogszabályban, legfeljebb elmondják a megfellebbezhetetlen érvüket: Igen-igen, de ott már kétszáz éve demokrácia van.

És ez is mindegy.
Mert ezek éppen ennyit érnek.

Bayer Zsolt , magyarhirlap.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Irodalmi kávéház (537) Történelem (18) Emberi kapcsolatok (36) Gazdaság (713) Életmód (1) Egészség (50) Nagyvilág (1310) Rejtőzködő magyarország (168) Belföld (11) Szépségápolás (15) Alámerült atlantiszom (142) Gasztronómia (539) Titkok és talányok (12) Nézőpont (1) Jobbegyenes (2825) Flag gondolja (36) Sport (729) Tv fotel (65) Vetítő (30) Kultúra (9) Politika (1582) Tereb (146) Mozaik (83) Mozi világ (440) Autómánia (61) Mondom a magamét (7725) Heti lámpás (322)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>