Ma 2020 július 14. Örs, Stella napja van. Holnap Henrik, Roland napja lesz.
lead-cropped-0.jpg

Bayer Zsolt: Álmában, egy picit

Flag

Szöveg méret

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
Szomorú ez.

Nemcsak a szegény ember kincse az álom, hanem a politikus emberé is. Méghozzá az őszinte politikusé, meg a hazug politikusé egyaránt. Az őszinte politikus álma lehet ostobaság, lehet rémálom mindenki más számára, lehet utópia – de akkor is álom, és ezért az álomért az őszinte politikus vállalja a haragot, a megvetést, a gyűlölséget, vállalja, hogy szembe megy, ha kell, az egész világgal. A hazug, becstelen, aljas politikus álma nem is álom, hanem kockás papíron kiszámolt szavazatszerző manőver, álomnak maszkírozva. A Vona már csak ilyet tud álmodni.

Mondják, a prágai Szent Vitus-székesegyházat azért szentelték éppen Vitusnak, mert a „Szent Vitus” nagyon hasonlít a pogány szláv napisten, Szvantevit nevére, és így az egyház mintegy „megkönnyítette” az átállást a kereszténységre. Pontosan így tett és így tesz most Vona. Olykor elrévül, mintha bevette volna a főzetet, úgy tesz, mintha álomba (transzba) esne, és álmában aztán cigányozik egy kicsit, mint a régi szép időkben. Ezt tette legutóbb a Hajógyári-szigeten, mert muszáj volt tennie valamit. Ugyanis

„A kártya nem »fest«, – a fiúnak
Vérgyöngy izzad ki homlokán.
Tét elveszett!… ő vándorútnak
– Most már remény nélkül, magán –
Indúl a késő éjszakán.”

Ez Arany Híd-avatásából való (a gyengébbek és Sneider Tamás kedvéért), s az a helyzet, hogy a számok nagyon nem festenek a Vonának. Igaz, Simicska már régen megüzente az Indexen, hogy nincs itt semmi baj, mert most éppen a szavazóbázis teljes lecserélése folyik, ilyenkor teljesen természetes az átmeneti népszerűségvesztés, csakhogy az a helyzet, hogy nem nagyon látszik az alagút vége. Elmúlott április, s véle elmúlott a nagy plakátkampány, Simicska odaadta ajándékba a rendelkezésére álló felületeket (a nagy, szent fenekén kívül, amelybe Vona oly készségesen omlott bele), ám kijött már három friss mérés, a Republikoné, a Záveczé meg a Publicusé, e háromból egy sem „Fidesz-közeli”, mégis mindhárom azt mérte, hogy Magyarországon a helyzet változatlan. Vezet a Fidesz, toronymagasan, mint hosszú-hosszú évek óta mindig. Nem látszanak a horizonton a megvadult tömegek, kik Fidesz-szavazók voltak egykoron, és most őrjöngve vetik magukat Vona után.

Úgyhogy Vona elrévült kicsit, és cigányozott csöppet. Hogy a cigányok tekintsék már hazájuknak Magyarországot, vagy valami ilyesmi. Az a jó kérdés, az a helyes kérdés, hogy ez elég lesz-e legalább a régi törzsszavazók visszacsábítására. Elég lesz-e Toroczkainak, aki őszinte álmodó, és mind a többieknek, akiknek álmáról gondolhatunk bármit is, de legalább hisznek a saját álmaikban?

Vona már régen nem hisz semmiben. Vona meg a frakciója nagy része már csak Simicska jóslataiban hisz, mert muszáj legalább abban hinniük. Ha abban sem hihetnének többé, kénytelenek lennének visszatérni egykori, legalább őszinte álmaikhoz, akkor viszont jönne megint a kőkemény cigányozás és zsidózás, attól viszont Simicska jobban fél, mint a nagy alkoholtilalomtól, akkor oda lenne a felület és a pénz, és maradna a régi, őszinte 10-15 százalék. Most sincs több – de ez legalább nem őszinte, hanem aljas, becstelen, velejéig rothadt és hazug. Ez már csak Vona, és az ő álma. Vagy haláltánca:

„Nagy zajjal egy dúlt férfi váza
Csörtet fel és vigyorgva mond:
»Enyém a hadvezéri pálca,
Mely megveré Napoleont!«
A többi sugdos: »a bolond!…«

Szomorú ez. Bár kétségkívül, kissé azért szórakoztató.

Bayer Zsolt - ]]>www.magyaridok.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Politika (1571) Történelem (14) Vetítő (37) Mozi világ (440) Mondom a magamét (4652) Emberi kapcsolatok (36) Jobbegyenes (1798) Kultúra (6) Alámerült atlantiszom (142) Sport (729) Irodalmi kávéház (489) Tereb (140) Egészség (50) Gazdaság (652) Nagyvilág (1450) Tv fotel (65) Szépségápolás (15) Rejtőzködő magyarország (171) Életmód (1) Mozaik (83) Flag gondolja (33) Titkok és talányok (12) Gasztronómia (539) Heti lámpás (241) Belföld (5) Autómánia (61)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>