Ma 2024 július 25. Kristóf, Jakab napja van. Holnap Anna, Anikó napja lesz.
Nagy Lajos I. - Aranysarkantyús lovagok

Nagy Lajos I. - Aranysarkantyús lovagok

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Egy nagyon csúnya politikai cselszövés igaz története...

Az Anjou-házból származó I. Károly, ismertebb nevén Károly Róbert magyar király a XIV. század első negyedében kíméletlen harcok árán megszabadította az országot az oligarchák átkos hatalmától. Megteremtette a belső rendet, amely gazdasági fellendülést hozott, és az ország virágzásnak indult. A kincstár megtelt, és az uralkodó most már az ország fejlődésével, a szövetségi kapcsolatok kiépítésével foglalkozhatott. Nagybátyjával, a nápolyi Bölcs Róberttel megállapodott a dinasztikus házasságban.

Három fia közül a legidősebbnek, Lajosnak szánta a magyar trónt, a középsőnek, András hercegnek pedig a Nápolyi Királyság koronáját, Johanna hercegnővel kötendő házassága révén. Azt tervezte, hogy a két ország testvéruralkodói olyan szilárd egységet kovácsolnak majd, ami képes lesz minden külső hatalmi törekvésnek ellenállni.Ám nem számolt azokkal a körülményekkel, amelyekkel Andrásnak, a Nápolyba gyermekként került hercegnek szinte azonnal szembesülnie kellett. A nápolyi udvar erkölcstelen életmódja, a mindent átható intrika és ármány megkeserítette András mindennapjait, aki csupán saját udvartartásában és testőrségében bízhatott. Ellenségei azonban nem pihentek, és a herceg sodródni kezdett a végzete felé.

Ezt az időszakot mutatja be az apja halála után még gyermekként megkoronázott Lajos életét és korát bemutató sorozat eme első kötete. Megjelennek benne a politikai cselszövések kitervelői és haszonélvezői, s kiderül, milyen módszerekkel érvényesültek és tettek tönkre uralkodók között született, esküvel megerősített egyezségeket.

*
A kötet a sötét végkifejlet felé haladva tárja az Olvasó elé azokat a történéseket, amelyek később Nagy Lajos uralkodására és háborúira is komoly hatást gyakoroltak...
*

]]>Kiemelten ajánljuk mellé: ]]>Szent László III. kötet - Kard és glória (puha borítós)]]> ]]>Szent László II. kötet - A korona ára (puha borítós)]]> ]]>Szent László I. kötet - A lázadás parazsán (puha borítós)]]> ]]>Nagy Lajos I. - Aranysarkantyús lovagok]]> ]]>Mátyás fia, Corvin János III. - A hadvezér]]> ]]>

Mátyás fia, Corvin János II. - Az oligarchák országa]]>

 

]]>]]>

]]>]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Jobbegyenes (2825) Emberi kapcsolatok (36) Mozaik (83) Alámerült atlantiszom (142) Mozi világ (440) Mondom a magamét (7731) Autómánia (61) Egészség (50) Nézőpont (1) Gasztronómia (539) Belföld (11) Politika (1582) Irodalmi kávéház (537) Szépségápolás (15) Flag gondolja (36) Kultúra (9) Tereb (146) Nagyvilág (1310) Titkok és talányok (12) Heti lámpás (322) Sport (729) Vetítő (30) Történelem (18) Tv fotel (65) Életmód (1) Rejtőzködő magyarország (168) Gazdaság (713)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>