Ma 2023 december 02. Melinda, Vivien napja van. Holnap Ferenc napja lesz.
3a51a860c963687bfdafc176b20a1e3f.jpg

Natasha könyvespolca - A goth kislányok is pónilovakról ábrándoznak

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Donald kacsa a táskákon, Csodaországos Alice hűtőmágnesként, Mickey egér a lábtörlőn. Vajon miért nem csodálkozom, hogy a hazánkban is ismert, pólókról és minden más biszbaszról visszanéző Emily, "The Strange"-ről most már könyvet is olvashatunk?

Ugyanis az 1991-ben megalkotott kislány alakja egyre nagyobb teret hódított "Get lost", vagy "Wish you weren't here" szövegeivel. Komor tekintete, sötét ruházata és titokzatossága olyannyira a maga oldalára állította a fiatalok szívét, hogy az Addams family-ből megismert ]]>Wednesday]]>, vagy a Nate The Great egyik alakjával, Rosamonddal való hasonlóság ellenére is kitartanak a figura egyedisége mellett (bevallom, engem mindig is vonzott a ]]>White Stripes]]>-os stílus, így kötöttem ki Emily mellett).

]]>Csakhogy a négy részesre tervezett sorozat első kötetének jól kitalált külseje és a tartalma között nagyobb ellentét nem is lehetne. Első ránézésre azt hittem, egy sátánista, skizofrén, vagy legalább öngyilkosságra hajlamos egyén története lesz, persze könnyen emészthető formában, hiszen a célközönség a tinédzser-korosztály. Ehhez képest egy tizenhárom éves, átlagos lány sztoriját kapjuk, aki egyszerűen csak haza szeretne szeretne jutni és a szüleihez bújni, mert az amnéziája miatt semmire sem emlékszik. Sem arra, hogy hogy került Blackrock-ba, ebbe a poros és unalmas faluba, sem arra, hogy mit csinált eddigi élete során, sem arra, hogy ki ő (még jó, hogy a borító elárulja nekünk ezt, nehogy álmatlanul forgolódjunk a titok kiderüléséig).

Minderről Emily naplőszerű jegyzetfüzetéből értesül az olvasó, amelyben nyoma sincs egy kislány szentimentalizmusának, sokkal inkább az író történethez való hűsége és a sztorivázlathoz való ragaszkodása érződik ki. Nehezen hihető, hogy a nagy és ismeretlen terep közepén Emily leül és minden apróságot és beszélgetést lekörmöl, hiszen annyi izgalmas dologban vesz részt, hogy egyszerűen nem lenne ideje hozzá, hogy lejegyezze a dolgokat. A firkákat utánzó rajzokról nem is beszélve, amelyeken inkább érződik az illusztrátor profizmusa, mint a gyermek pontatlansága, amely hitelesebbé varázsolta volna a történetet.

Maga a sztori leginkább egy point n' click kalandjáték]]>hoz hasonlít, amiben az olvasó Emily bolyongásának köszönhetően szinte maga előtt látja a helyszíneket, számon tartja a felvehető és begyűjtött eszközöket, melyeket a terepen talál és különböző nehézségű feladatok és rejtvények előtt áll. Persze a regény formája miatt nem kell meglesni a játék végigjátszását, mivel a lány a legrafináltabb titkokat is fel tudja fedni és Guybrush-hoz hasonlóan el tud bánni az ellenfeleivel (Ki emlékszik a ]]>bendzsó-párbajra]]>? Itt is hasonlóról van szó).

Szórakozásra vágyó fiatal tinédzsereknek, a pónik miatt pedig elsősorban lányoknak való, de túlságosan érződik rajta, hogy a könyvpiacot is el akarják árasztani Emily-vel. Aki a hiedelemmel ellentétben nem is annyira antiszociális és magának való.

(6/10, Harper Collins USA)

 Natasha
Szerző a Flag Polgári Műhely tagja
]]>http://biblioteka.freeblog.hu]]>  

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Rejtőzködő magyarország (168) Egészség (50) Mondom a magamét (7244) Nagyvilág (1309) Tereb (146) Gazdaság (693) Emberi kapcsolatok (36) Mozaik (83) Belföld (10) Életmód (1) Alámerült atlantiszom (142) Irodalmi kávéház (531) Tv fotel (65) Mozi világ (440) Flag gondolja (34) Gasztronómia (539) Jobbegyenes (2722) Titkok és talányok (12) Szépségápolás (15) Vetítő (30) Politika (1581) Autómánia (61) Nézőpont (1) Történelem (16) Heti lámpás (281) Kultúra (6) Sport (729)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>