Ma 2023 november 30. András, Andor napja van. Holnap Elza napja lesz.
326-a-musza-dagh-negyven-napja.jpg

Franz Werfel: A Musza Dagh negyven napja

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve
A szerző
Franz Werfel (1890–1945) zsidó kereskedőcsalád sarjaként született Prágában, az Osztrák-Magyar Monarchiában. Költő és író, magyarul olyan művei olvashatók, mint például A kispolgár halála, A Musza Dagh negyven napja, A nápolyi testvérek, Az elsikkasztott mennyország, Az érettségi találkozó, Cella. Werfel 1938-ban előbb Franciaországba, 1940-ben az Egyesült Államokba menekül a nácik elől.
A kötetet megjelenése óta sokan támadják. Mások számára az igazságért és életért folytatott harc allegóriája.

Nyolcvan évvel ezelőtt, 1933-ban jelent meg Bécsben Franz Werfel „A Musza Dagh negyven napja” című könyve, mely az 1915-ös örmény katasztrófa egyik hősies ellenállási gócának történetét dolgozza fel.

A felkavaró könyv mintegy ötezer örmény hősi ellenállását meséli el, akik a deportálások elől inkább a falvaikkal szomszédos hegyre menekülnek, s védik életüket a török állammal és hadsereggel szemben – amíg ki nem fogynak élelmiszerkészleteikből. Harcukról, megmenekülésükről és további sorsukról olvashatunk.

A mű vázlata 1929 márciusában készült az író damaszkuszi tartózkodása idején. A megcsonkított és kiéheztetett menekültek, a szőnyeggyári munkásgyermekek szívet tépő látványa adta a végső elhatározását, hogy az örmény nép felfoghatatlan sorsát el kell ragadni a mindent elnyelő múlt halotti birodalmából.

Örmények Kis-Ázsiában, 1896 (Forrás: Wikimedia Commons)

A könyv megírására 1932 júliusa és 1933 márciusa között került sor. Közben, novemberben a szerző német városokban tett előadó körútja során az első könyv ötödik fejezetét választotta felolvasása tárgyául, mégpedig éppen a jelenlegi formájában, e fejezet az Enver pasa és Johannes Lepsius lelkész beszélgetésén alapszik, melyet a hagyomány megőrzött. (Eredeti cím: Die vierzig Tage des Musa Dagh)

A kötet több, mint 700 oldalán az örmények első világháború alatti katasztrófájának történetét s ennek egy különös epizódját, néhány falu örmény lakosainak hősies ellenállását meséli el a szerző. 1915 és 1916 során – nemzetbiztonsági okokra és a háborús helyzetre hivatkozva – az Oszmán Birodalom ifjútörök vezetése kitelepítések révén megszabadul a török-orosz front hátországában és Anatólia egész területén elszórtan élő örmények milliós tömegétől. A humanitárius katasztrófa elkerülhetetlen: az örmény kultúra és nép gyakorlatilag megsemmisül Kis-Ázsiában - olvasható a ]]>Nyelv és Tudomány ]]>könyvet bemutató történelmi áttekintésében.

Musza Dagh védői
(Forrás: Wikimedia Commons / Title The New Armenia, Volume 9 Publisher New Armenia Publishing Company, 1917)

A ]]>Partvonal Kiadó]]> még 2015-ben adta ki Franz Werfel világhírű regényét, Bóna Endre pazar borítójával.

A kiadó fülszövege a könyvhöz:

Az első világháború idején az oszmán-török birodalom vezetői pusztulásra ítélték a keresztény örmény népet: a sivatagba, a semmibe száműzték őket otthonukból.

Hét kis-ázsiai falu népe azonban a halálba vezető vándorút helyett a tengerparti Musza Daghra menekült. A mindössze ötezer lélek „Mózes hegyén” negyven napig tartotta magát, többször visszaverve a török ostromot, míg egy francia hadihajó ki nem szabadította őket.

Franz Werfel regénye a céltudatos helytállás és a gyűlöletes népirtással való elszánt szembeszegülés története, amely úgy ábrázolja az örmény nép tragikus sorsát, hogy közben nem próbál ellenszenvet kelteni a török iránt.

Franz Werfel
(Forrás: Wikimedia Commons / Carl Van Vechten (1880–1964) )

Nem ringatok senkit téves ábrándokba. Ez a könyv nem könnyű olvasmány. Sőt nagyon-nagyon nehéz.

De annyi bizonyos, hogy aki elolvassa, soha többé nem fogja elfelejteni ezt a megindító, magávalragadó,elképesztően fájdalmas történetet.

Figyelem! Kötelező olvasmány.

]]>Franz Werfel A Musza Dagh negyven napja]]>

Megjelenés ideje: 2015. május
ISBN: 9786155283536
Fordító: Beck Erzsébet
750 oldal puha fedél

FLAG - Bagoly

]]>]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Gasztronómia (539) Sport (729) Heti lámpás (279) Vetítő (30) Kultúra (6) Mozaik (83) Jobbegyenes (2719) Életmód (1) Rejtőzködő magyarország (168) Belföld (10) Politika (1581) Mozi világ (440) Egészség (50) Titkok és talányok (12) Alámerült atlantiszom (142) Irodalmi kávéház (531) Mondom a magamét (7237) Emberi kapcsolatok (36) Tv fotel (65) Autómánia (61) Nagyvilág (1309) Történelem (16) Gazdaság (693) Nézőpont (1) Szépségápolás (15) Flag gondolja (34) Tereb (146)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>