Ma 2023 december 02. Melinda, Vivien napja van. Holnap Ferenc napja lesz.
Fogyó ligetünk - Kövön virág

Fogyó ligetünk - Kövön virág

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve
Az édenkert jelkép. A romlatlan ősvilágé, melyet mindig liget vagy kert formájában képzelnek el a különféle mítoszok.

A természettudomány véleménye szerint: kezdetben tengerek borították el a földgolyót, s ebből az ősóceánból emelkedtek ki - óriás kőtömbök formájában, kataklizmák, vulkánkitörések, meteorbecsapódások kíséretében - a kontinensek alapjai: az őspajzsok, ahogy tudós geológusok mondanák.

Az élet a tengerben született, s csak hosszú idő múltán hódították meg a szárazföldet az állatok és a növények. Vigasztalan kőpusztaságot találhattak ezek az őslények a „szárazon". Nem kis merészség kellett hozzá, hogy ezt a kősivatagot birtokukba vegyék. Később az őskövekre talaj gyűlt, nagyrészt a növények-ál- latok tetemeinek maradékából. Az édenkert ezen kövek nélkül elképzelhetetlen. A kert a kővilág egy-egy dúsan burjánzó zöld szigete.

Ma sincs másként, s ha az ember rácsodálkozik egy-egy természet alkotta ligetre vagy emberi lelemény teremtette kertre, a növények és a kövek hangulatos egyensúlyában felismerheti az ősvilág mai napig továbbélő hasonmását. A Bakonyban található a Kerteskői- szurdok.

Óriási szirtfalak között csordogál a Gerence-patak, melynek partjai alig járhatók azokat többnyire maga a sziklameredély alkotja. Nehezen hihető, ám tény: ezt az impozáns szurdokot a jelentéktelen vízfolyás vájta a szíriekbe, ahogy átküzdöt- te magát a hegyen. Fönn a sziklák emberi leleményt meghazudtoló formákat alkotnak, pedig nem szobrászt értelem, csak a szél, a fagy és a víz hozta létre a kőminták farsangi örvénylését. Nyáron és ősszel a növényi burjánzás eltakarja az árnyas patakvölgyet, annak természete rejtve marad.

A Kerteskői-szurdok igazi évszaka a tél. Január és február. Ekkor a növényi vegetáció a kövekig lecsupaszodik. Ha az ember ilyenkor barangol a szurdok mélyén, érezni fogja, hogy itt a kő az úr, a törékeny növényzet csak vendég. A patakot kékes jégpáncél fedi. Alatta köveket görget a víz. Maga a part is - ez a keskeny, sziklafal szegélyezte ösvény - durva köveken át kanyarog.

A kő, a hófol-tok és a jég alól karcsú fatörzsek merednek elő, ám közöttük, ahol csak egy parányi talaj megkapaszkodott a billegő kövek réseiben, mindent elönt a hóvirág. A hóvirág jelkép. Télben a tavasz ígérete. A kezdet. Körülötte minden jégbe-fagyba dermedt, a színfalon csak egy-egy mohafürt és borostyáninda őriz valami kevéske zöldet - inkább a túlélést, mint az újrakezdést szimbolizálva -, ám a hóvirág el- véthetetlenül a holnapi növényi burjánzás ígérete. Az újjászületésé. Jelzi, hogy a Ker- teskői-szurdok zord kővilágára ráhabzik majd a növényi tenyészet, ahogy egykor, sok száz millió esztendeje is.

A ligetek és a kertek emlékezete a kő. Itt, a Kerteskői-szurdokban még a táj neve is utal erre a rejtett kapcsolatra. Japánban, ahol a kertépítés művészet, egy-egy díszkert elképzelhetetlen kövek - és vizek - nélkül. Néhol, mint a Bakonyban rejtőzködő - Pénzesgyőr és Bakonybél között húzódó - Kerteskői-szurdokban, a természet megteremti a kővilág és a ráhabzó növényi tenyészet kényes harmóniáját. Az édenkert emlékezetéül. Szerencse, hogy ez a tájegység apró, rejtett.

Az utak elkerülik, és semmiféle civilizációs tevékenységre nem használható, így aztán, remélhetőleg, az maradhat a jövőben is, ami az idők kezdete óta: egy kövekre kapaszkodott zöld sziget, melyben világosan látható ma is, hogy kezdetben volt a víz és a kő.

Minden egyéb, liget és vadon, ösvény és kert, csak később született meg.

Szepesi Attila

(Napi Magyarország 1998. január 31. szombat)

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Kultúra (6) Tv fotel (65) Gazdaság (693) Titkok és talányok (12) Életmód (1) Történelem (16) Tereb (146) Irodalmi kávéház (531) Heti lámpás (281) Mozaik (83) Alámerült atlantiszom (142) Emberi kapcsolatok (36) Nagyvilág (1309) Gasztronómia (539) Vetítő (30) Autómánia (61) Rejtőzködő magyarország (168) Politika (1581) Szépségápolás (15) Sport (729) Belföld (10) Flag gondolja (34) Jobbegyenes (2721) Mozi világ (440) Nézőpont (1) Mondom a magamét (7244) Egészség (50)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>