Ma 2023 február 05. Ágota, Ingrid napja van. Holnap Dorottya, Dóra napja lesz.
79b99af4a44bd4e14f09d304d9d506fa.jpg

RE-akció- Előrehozott választás 2012-ben?

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Rendszeresen olvasom Török Gábor blogját, mert nagyszerű meglátásai, korrekt kiegyensúlyozott állásfoglalása miatt széles körben alakult ki róla az a vélemény, teljesen megérdemelten, hogy ő talán az egyetlen, tökéletesen elfogulatlan politológus hazánkban.

Most azonban vitatkoznék egy bejegyzésével. Bár nagyon érdekes és elgondolkodtató. Török Gábor, március 18.-án kelt írásában]]>(Választás 2012.-ben)]]> felveti, sőt érvekkel támasztja alá, hogy miért gondolja azt, hogy a  Fidesz 2012.-ben előre hozott választás kieszközölésében érdekelt, s valószínűsíti is ezt, bár megjegyzi, hogy minden megtörténhet, illetve sok minden folyik még le addig a vén Dunán.

Természetesen abban egyet értek vele, hogy egy egy pártnak akkor érdeke előrehozni a választást, ha ezen az előrehozott voksoláson jobb eredményre számít, mint a rendes időpontban esedékes válsztáson. Ez tiszta sor. De lássuk azt a négy okot, ami miatt Török ezt a felvetést, gondolatmenetet felvázolta.

1. Látva a kormány támogatottságának lassú erózióját, feltételezhető, hogy a jövő év elején a mostanihoz képest ugyan alacsonyabb, de még mindig a siker reményével kecsegtető tábora lesz a Fidesznek. Teljesen kiszámíthatatlan, hogy ez az idő múlásával később hogyan alakul: ha 2011 végén még mindig fényévekre lesz a kormányzó párt az ellenzéki pártoktól, nagy lehet a csábítás a fölény – különösen, ha a tendencia csökkenést mutat – gyors parlamenti realizálására. Ha 2011-ben minden kétharmados ügyet elrendez, s minden fontos művét és hivatalba helyezett emberét kétharmados védelem mögé helyez, már kétharmadra sem lesz szüksége, csak abszolút többségre.

2. Ennél is fontosabb érv, hogy 2012 elején az ellenzék még biztosan nem lesz abban a felkészültségi állapotban, amiben 2014-ben lehetne. A parlamenti ellenzéki pártok feltehetően 2014-re optimalizálnak (illetve bíznak abban, hogy addigra valahogy megoldják jelenlegi belső problémáikat), a sokak által várt új politikai formációk pedig még ki sem bújtak a földből. Az ellenzék minden része számára 2012 egyértelműen rosszabbnak látszik, mint 2014 - ez egy fontos és nem is annyira indirekt érv lehet a Fidesz számára.

3. Ne feledjük azt sem, hogy egyelőre még azt sem tudjuk, a következő parlamenti választás milyen rendszerben zajlik majd. Feltehetően a választási rendszerről szóló törvényt idén elfogadja a parlament, de a Fidesz akár azt a nem éppen elegáns dolgot is megteheti, hogy a legutolsó pillanatra halasztja a döntést – miközben maga már tudja, hogy például hány egyéni választókerülettel kell számolni, azaz időben elkezdheti a felkészülést, miközben a riválisai még sem a meccs időpontját, sem a játék szabályait nem ismerik. Ez olyan versenyelőnyt biztosíthat a Fidesznek, amely további érvet jelenthet egy villámválasztásra.

4. S végül arról sem szabad megfeledkezni, hogy egy előrehozott választáson feltehetően más szempontok alapján mérlegelnének a szavazók, másról szólna a rövid választási kampány, mint egy teljes ciklus végén. Egy 2014-es voksoláson fontos szempont lehet, hogy megvalósult-e az ígért 400 ezer munkahely, a 6 százalék körüli növekedés, a jelentősen csökkentett államadósság, az érezhetően emelkedő életszínvonal. 2012 elején ezekkel kapcsolatban még türelemre lehet inteni, visszamutatni az elődökre és hivatkozni például a szimbolikus politika sikereire.

Számos elem relációjában igaza van Török Gábornak. Azonban megítélésem szerint a Fidesz pontosan azért időzítette a "rázós", közfelháborodást kiváltó ügyek felvetését, megszavazását a ciklus elejére, mert így a négy esztendős mandátum lejártakor esedékes voksolás időpontjára már az emberek emlékezete megkopik, az ellenzék nagyon nehezen tudja majd felidézni a kampány során a négy éve történt intézkedéseket. Konkrétan: 2014.-ben már nem fog akkorát szólni a magán-nyugdíjpénztárakkal kapcsolatos intézkedés, nem fog olyan mértékű felháborodást kelteni az esetlegeges szavazati joggal felruházott határontúli magyarok kérdése, stb.

De a 2012-es előrehozott választás időpontjában még élénken élni fog a szavazópolgárok ban ezeknek az intézkedéseknek a rossz szájíze, és az ellenzék is nagyobb mértékben tudja zászlajára tűzni ezeket a vitatott intézkedéseket.

A leginkább helyénvaló érv, megítélésem szerint a 3. pont alatt szereplő, miszerint az ellenzék még nem lesz olyan erőállapotban 2012.-ben, mint amilyenben 2014.-ben lehet.

Ez igaz lehet, hiszen a mai baloldalt figyelve, eléggé lehangoló kép tárul elénk. Jelenleg azonban egyáltalán nem látom, hogy szisztematikus munka kezdődött volna a szociknál. Sőt azt látom, hogy sodródnak az árral, és a Fidesz tematizálja a médiát.

Az természetesen elengedhetetlen, hogy egy kormányzó párt szavazókat veszt, méghozzá tömeges mértékben. A gond akkor van, ha ezek az emberek átvándorolnak a másik oldalra. Az adatokat figyelemmel kísérve, most nem ez tapasztalható, sokkal inkább az elbizonytalanodás látszik, mint az átpártolás.

Azt nem értem, miért nem számol Török Gábor azzal a lehetőséggel, hogy a Fidesz intézkedései, esetleg olyan pozitív megvilágításba helyezik majd a kormány  által négy esztendő alatt elvégzett munkát, hogy ismét bizalmat szavaznak az állampolgárok neki? A beindított gazdasági folyamatok miért ne hozhatnának lassú, de határozott növekedést?

Vagy én vagyok csak ilyen naív,  javíthatatlan álmodozó?

Csépányi Balázs

Szerző a Flag Polgári Magazin főszerkesztője

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Politika (1581) Flag gondolja (33) Mozaik (83) Alámerült atlantiszom (142) Tereb (142) Emberi kapcsolatok (36) Szépségápolás (15) Rejtőzködő magyarország (168) Mozi világ (440) Gazdaság (675) Tv fotel (65) Mondom a magamét (6594) Kultúra (6) Életmód (1) Egészség (50) Gasztronómia (539) Belföld (8) Vetítő (30) Titkok és talányok (12) Jobbegyenes (2539) Autómánia (61) Nagyvilág (1305) Sport (729) Heti lámpás (260) Történelem (15) Irodalmi kávéház (516)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>