Ma 2024 április 18. Andrea, Ilma napja van. Holnap Emma napja lesz.
333d465aaab846eea8b625a6b7df19fc.jpg

Tündérmese

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Semmi gondom azzal, hogy Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a CNN-nek nyilatkozva a kelleténél pozitívabb színben tünteti fel a magyar gazdaság helyzetét. Még akkor is, ha a kormány vegyes teljesítményt tud felmutatni két év eltelte után.

Amondó vagyok, ha lehetősége van Magyarországnak a szereplésre, hát tegye. De mind a minőséggel, mind pedig a mennyiséggel bajom van. Konkrétan ezekkel: „A válságnak vége… A magyar tündérmese, avagy a magyar példa egy éven belül sikeres lesz” – idézet az interjúból.

Nem úgy fest, hogy a válság véget ért volna, sőt a KSH jelzése nyomán zuhanunk a recesszióba, s látván az ágazati adatokat, aligha nevezhetjük ezt a jelenséget átmenetinek.

Elismerem: a költségvetés hiánya lassan fenntartható szintre csökken, és jövőre végre lekerülhetünk az uniós szégyenlistáról – amelyen az EU-ba belépésünk, 2004 óta állandó szereplő Magyarország a magas deficitje okán –, „tündérmesére” aligha kell berendezkednünk.

Szerencsétlen egybeesés, hogy miközben a CNN-nyilatkozatot felkapta a honi sajtó, a brit The Economist az Orbán-kormány két évét értékelő cikkében a régiós összehasonlításban a legrosszabb teljesítménnyel bíró uniós tagállamnak titulálta Magyarországot. Eközben a forint árfolyama – igaz, jórészt külső okokból – újból gyengélkedésnek indult, a piaci elemzők pedig szétszedték a KSH negyedéves gazdasági növekedésről, pontosabban: éves alapon durván másfél százalékos visszaesésről szóló első negyedéves adatsorát.

És igazából ez az intő jel. Lényegében ugyanis a gazdaság minden szegmense megszenvedte a 2012-es év első hónapjait. Az eddig viszonylag jól teljesítő ipar veszített a lendületéből – dacára annak, hogy a fetisizált kecskeméti Mercedes-gyár beindult –, az építőipar évek óta krízisben van, a vállalati beruházások folyamatosan esnek. Lefagyott a banki hitelezés, és a lassan sztenderdnek minősülő válság- és különadók miatt cseppet sem vagyunk ínyére a befektetőknek. Sajnos a háztartások fogyasztása tovább mérséklődik, az állami és önkormányzati szektorban pedig a megszorítások nullázzák le a „központi” megrendeléseket. Magas az infláció, az áfaemelés és a reálbércsökkenés pedig a szolgáltatóipart küldheti a padlóra. Nem pusztán a másfél százalékos visszaesést jelző adat a problémás, hanem annak szerkezete is: egyre erősödik a feltételezés, hogy a gazdaság nem állt meg a lejtőn, és a második negyedéves szám is mínuszos előjelű lehet.

Ráadásul az eurózónában a válság sem látszik enyhülni. A görögök után a spanyolok csődveszélye is reálissá vált, ami az ilyen, hitelminősítői lerontással sújtott, sérülékeny pontokra, mint Magyarország, ismét ráirányítja a figyelmet. Lásd: a forintárfolyam ide-oda rángatózása.

A belső motorok kifáradása és a nemzetközi gazdasági helyzet romlása idején természetesen az új költségvetési program egy kedvező irányba tett lépés, kiszámíthatóbb gazdaságpolitikát jelez az eddigieknél, ugyanakkor a kormány gazdaságpolitikájában némi fordulat kellene. Mondjuk egy üzleti terv az euró bevezetésére, amely Magyarország szerződésben vállalt kötelezettsége is, a közös uniós pénz meghonosításának útja pedig szabályozott pénzügyi helyzettel bíró képet illusztrálna rólunk – tekintettel arra, hogy ideges piaci környezetben egy alapvetően exportvezérelt gazdaság talpon maradása nem is akármilyen kihívás. Akkor meg különösen, amikor jelentősen csökken a gazdaság kibocsátási képessége. Ha a korábbi három–négy százalékos növekedési ütem végzetesen egy százalékosra esik, nem pusztán az államadósságot nem tudjuk kinőni, hanem akár tíz éven keresztül is stagnálhat a gazdaság, és magas szinten ragadhat be a munkanélküliség, az állampolgárok (különösen a fiatalok) jelentős része pedig kivándorolhat.

Még egyszer: szép-szép az előírt egyensúlymutatók mindenáron való teljesítése, ám eközben a kormánynak megállapodásra kell jutnia a nemzetközi hitelezőivel is.

Ha volt egy jó sztorink a Széll Kálmán-terv 2.0-s verziójával, ezt most a Nemzetközi Valutaalappal történő megállapodás hozhatná el.

De ez sem lesz egy tündérmese.

Szajlai Csaba - magyarhirlap.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Gasztronómia (539) Rejtőzködő magyarország (168) Tv fotel (65) Sport (729) Mozi világ (440) Nagyvilág (1310) Politika (1582) Emberi kapcsolatok (36) Életmód (1) Vetítő (30) Heti lámpás (312) Titkok és talányok (12) Egészség (50) Tereb (146) Irodalmi kávéház (537) Autómánia (61) Flag gondolja (36) Belföld (10) Szépségápolás (15) Mondom a magamét (7546) Gazdaság (705) Kultúra (7) Történelem (18) Alámerült atlantiszom (142) Jobbegyenes (2788) Mozaik (83) Nézőpont (1)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>