Ma 2024 február 23. Alfréd napja van. Holnap Mátyás napja lesz.
7b92d48cceab232a06453799e6cb5d5f.jpg

Kitekintő - Az amerikai világrend

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Robert Kagan - a Brookings Intézet vezető kutatója, öt óriási sikerű könyv szerzője - új műve tömör és okos munka: a politikával, diplomáciával, külgazdasággal foglalkozók számára ajánlom.

Ma a globális nagyhatalom, az Egyesült Államok tartja fenn a világrendet. Ez kivételes, csak Nagy-Britannia volt képes erre a XIX. század második felében. A mai világrend jellemzői: nemzetközi szabadpiac, nagyhatalmak közötti béke, egymilliárd gazdag ember mellé további négymilliárd jön fel, évi négyszázalékos globális növekedési ütem, nagy népességű államok (Kína, India, Oroszország, Brazília, Törökország), melyek gyorsan fejlődnek. Miután a globális nagyhatalom politikai rendszere demokratikus, gazdasága szabadpiaci, ezért a globális világrend is ilyen. Az Egyesült Államok, mint korábban a britek, érdekelt a nemzetközi szabadpiacban, mert "tengeri" ország: nyitott, és nem zárt világgazdaság az érdeke. A globális gazdaság nyitottságát a tengerek feletti uralom tartja fenn. Ezt gazdasági és katonai ereje teszi lehetővé. Bár 1950-hez képest, amikor a globális GDP 50 százalékát adta Amerika, 1970-re 25 százalékra csökkent a súlya, de ezt tartja: ez példátlan siker. A britek 1870-ben még a globális ipari termelés 30 százalékát adták, ám 1900-ra 20-ra, 1910-re 15 százalékra estek. Amerika évi 600 milliárd dollárt költ a katonai erő fenntartására, többet, mint összes versenytársa együtt.

Amerika őrzi technológiai fölényét, jól használja a "puha hatalom" eszközeit, miközben korábbi két versenytársát - Németországot és Japánt - szövetségesévé tette. Új ázsiai versenytársai Európa és Japán kárára növelik globális gazdasági részesedésüket: az új és régi versenytársak valójában egymással küzdenek, nem Amerikával.

 Igen, az Egyesült Államok őrzi vezető szerepét, és ez századunkban hosszan kitarthat. Amerika tanult a brit birodalom gyors hanyatlásából, ahogy Kína is tanult Németország száz évvel ezelőtti hibáiból. Amerika maradhat a globális vezető katonai és politikai hatalom, miközben mellé lépnek regionális gazdasági nagyhatalmak. Ebben a világrendben Kína békés és harmonikus emelkedése Kelet-Ázsiában nem ütközik amerikai érdekekbe, ahogy India emelkedése sem az Indiai-óceán térségében. Az Európai Unió és Oroszország szövetsége egy zárt eurázsiai kontinentális nagyhatalom fellépését jelentené, de az eurózóna hosszú válsága csökkenti ezt a kockázatot. A többiek nem elég nagyok, hogy kihívók legyenek.

Magyarország számára kedvező a békés, amerikai világrenden alapuló korszak. A béke kifejezése kissé megtévesztő: az eurózóna ellen valutaháború folyik, ebből ki kell maradnunk. Ez két dolgot jelent: belátható időn belül nem kell belépnünk az eurózónába, amihez el kell kerülnünk, hogy az unió Európai Birodalommá alakuljon, rákényszerítve bennünket a belépésre. Az EU birodalmi központosítása, tehát Brüsszel további megerősítése a gazdasági felemelkedéshez szükséges önrendelkezés elvételét jelentené a magyar államtól, ami nem érdekünk. Az EU központi megerősítése 2008 után nem járt sikerrel, épp fordítva: az Európai Bizottság sorra hozott hibás politikai és pénzügyi döntéseket. Rosszul kezeli a válságot az euróövezetben, nem képes megállítani Európa globális gazdasági súlyának gyors hanyatlását, és nincs válasza az "európai gondolat" gyors térvesztésére a tagállamok közvéleményében. Az Európai Birodalom még létrejötte előtt megbukott.

Térjünk vissza a Nemzetek Európája gondolathoz!

Matolcsy György - hetivalasz.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Emberi kapcsolatok (36) Mondom a magamét (7420) Flag gondolja (36) Történelem (17) Nézőpont (1) Mozaik (83) Életmód (1) Belföld (10) Egészség (50) Heti lámpás (305) Autómánia (61) Szépségápolás (15) Politika (1582) Tv fotel (65) Nagyvilág (1309) Rejtőzködő magyarország (168) Mozi világ (440) Sport (729) Tereb (146) Kultúra (6) Gazdaság (698) Jobbegyenes (2761) Alámerült atlantiszom (142) Vetítő (30) Irodalmi kávéház (535) Gasztronómia (539) Titkok és talányok (12)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>