Ma 2024 május 22. Júlia, Rita napja van. Holnap Dezső napja lesz.
2c4210a1858a04b94c1971e28b5c4480.jpg

Az adónk 1%-a

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Minden évben rendelkezhetünk a befizetett személyi jövedelemadó 1 + 1 százalékáról. Úgy érzem, nem rendelkezünk erről elegen, és ezt adatokkal is alá tudom támasztani. Itt az adóbevallási időszak, tegyük meg! Semmibe nem kerül. 

1997-től rendelkezhetünk a személyi jövedelemadónk 1%-áról, akkor a civil szervezetek számára lehetett felajánlani az összeget. 1998-tól 1 + 1 %-ról rendelkezhetünk, az egyik egy százalék továbbra is a civil szervezeteké, a másik 1%-t pedig valamelyik egyháznak ajánlhatjuk fel. Amennyiben egyik egyház sem szimpatikus, akkor a kiemelt költségvetési irányzato(ka)t is választhatjuk, pl. parlagfű-mentesítésre vagy szegénység ellen is fordíthatjuk az összeget.

A rendelkező nyilatkozatok száma szépen nő évről-évre, bár 2009-ben kis visszaesés történt, kevesebben ajánlották fel az összeget, mint egy évvel korábban. A nyilatkozatok nagy része a civil szervezeteknek felajánlható 1%-ról szól. Ezt az összeget elsősorban alapítványok kaphatják. Felajánlhatjuk az óvoda vagy iskola alapítványának, ahova a gyerekünk jár; a kórház alapítványának, ahol szültünk; egyéb egészségügyi tevékenységgel foglalkozó alapítványnak; oktatási, művelődési, kulturális, sport tevékenységgel foglalkozó alapítványnak; állatmenhelyeknek és egyéb alapítványoknak. Minden évben kb. a nyilatkozatok 60%-a szól a civil szervezeteknek felajánlott egy %-ról, a számuk minden évben nőtt.
A nyilatkozatok kb. 40%-ában az egyházak vagy a kiemelt költségvetési előirányzatok számára felajánlott összegekről szól. Az adatokból úgy tűnik, sokan nem akarnak egyháznak felajánlani pénzt, nyilván azért nem, mert nem tartoznak egyetlen egyházhoz sem. Erre az esetre ott vannak a kiemelt költségvetési előirányzatok, melyek között mindig lehet találni legalább egy szimpatikust. Ha nem akarjuk az egyházakat támogatni, ne hagyjuk kárba veszni a pénzt, ne menjen a közös nagykalapba, legalább a célját határozzuk meg azzal, hogy választunk egy kiemelt előirányzatot!
 
 
 
A nyilatkozatok számának növekedésével természetesen a felajánlott összeg is növekedett. A civil szervezetek és az egyházak közötti megoszlás követi a nyilatkozatok számának megoszlását, bár az összeg tekintetében kicsit jobb helyzetben vannak az egyházak. A civil szervezeteknek felajánlott összeg aránya csökkent az elmúlt 11 évben (ez igaz a nyilatkozatok számára is), ez azt mutatja, hogy egyre több adózó rendelkezik mindkét százalékról.
 
 
 
Sajnos az erre felhívó reklámok, hirdetések ellenére sokan vannak, akik nem foglalkoznak az egy százalékokkal. Nehezen hihető, hogy nem tudnának róla, inkább arról van szó, hogy lustaságból, nemtörődömségből nem töltik ki a két nyilatkozatot. Az alábbi ábrán látható, hogy a felajánlható összegnek kb. a feléről rendelkezünk, a többi megy a „közös nagykalapba”.
 
 
Az idei évtől nem jár adókedvezmény az alapítványi befizetések után. Ez várhatóan azt fogja okozni, hogy kevesebben kevesebb pénzt fognak befizetni év közben a különböző alapítványoknak, amelyek ezért még inkább rá fognak szorulni az egy százalékokra. A két nyilatkozat kitöltése egyetlen fillérünkbe sem kerül, az egész néhány percet vesz igénybe. Tegyük meg, hogy utánanézünk, melyik alapítványnak adnánk szívesen, és írjuk be az adószámát a nyilatkozatra! Az alapítványok hálásak lesznek érte. És ne gondoljuk, hogy nem kapják meg. El kell számolniuk a kapott pénzzel minden évben, és csak akkor kaphatják meg, ha minden törvényi előírásnak megfelelnek, tehát nem fognak visszaélni vele. Amennyiben véletlenül olyan alapítványt választunk, amely nem kaphatja meg a pénzt, akkor az adóhatóság értesíteni fog bennünket erről.
Adatok forrása: ]]>http://www.apeh.hu]]> . A szóba jöhető alapítványok a ]]>http://adoegyszazalek.lap.hu]]>  oldalon fellelhetők adószámukkal együtt.
 
N. R. Ágnes
Szerző a Flag Polgári Műhely tagja

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Történelem (18) Gasztronómia (539) Vetítő (30) Tv fotel (65) Szépségápolás (15) Tereb (146) Rejtőzködő magyarország (168) Gazdaság (710) Emberi kapcsolatok (36) Kultúra (9) Alámerült atlantiszom (142) Titkok és talányok (12) Nézőpont (1) Egészség (50) Heti lámpás (313) Mozaik (83) Politika (1582) Mondom a magamét (7612) Flag gondolja (36) Jobbegyenes (2805) Életmód (1) Sport (729) Mozi világ (440) Belföld (11) Irodalmi kávéház (537) Nagyvilág (1310) Autómánia (61)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>