Ma 2023 december 06. Miklós napja van. Holnap Ambrus napja lesz.
af2d9bfdf13d0e28a828ade7d6415b64.jpg

Menekül Budapestről a Ryanair

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Újabb komoly járatritkításba kezdett a magyar piacon a legnagyobb európai fapados légitársaság. A Ryanair szinte menekülőre vette a figurát.

Nyáron a Wizz Air túlsúlya nyomasztóvá válik Ferihegyen, nyolc gépük lesz itteni bázisukon, a Ryanair pedig a jelenlegi három helyett akár két madárral is teljesíteni tudja soványka menetrendjét.

Igen kellemetlen érzés egy utasjelöltnek azzal szembesülni, hogy hiába vette meg időben repülőjegyét, a járatról kiderül, hogy mégse közlekedik. MIért? Csak. Szakkifejezéssel: kereskedelmi okokból törölték. Jobb esetben a kinyírt útvonal járatait meg se hirdetik a következő menetrendi időszakra, a Ryanair azonban újra olyan járatokat töröl nagy számban, melyekre már hónapok óta árulta a jegyeket.

Az elmúlt hetekben feladta az ír cég a harcot Göteborgba, Eindhovenbe és Varsóba irányuló járatokon. Az első két célállomásra a Wizz Air már évek óta repült, amikor a Malév csődje után megérkezett a Ryanair és beállt másodiknak. Az árak leestek, az utasok örültek. Varsóba a Wizz Air is a Malév eltűnésekor kezdett repülni, a jegyárak pár száz forintos szintre zuhantak, maga Váradi József Wizz-vezér is ]]>értelmetlen versenynek]]> nevezte ezt az útvonalat, mégis kitartott és végül a Ryanair adta fel.

Jövő januártól ritkítják a brüsszeli járatokat is, napi kettő egyik nap sem marad. Szintén év elejétől bezárják a stockholmi útvonalat, melyen éles volt a verseny. A világvége reptérre itt is a Wizz nyerte a harcot a Ryanair ellenében, de a város fő repterére a Norwegian is repül, tehát továbbra is marad választása az utasnak. 

A nyári időszakra már régóta lehetett foglalni a ciprusi Pafoszba és a spanyolországi Alicantébe, de ezek is eltűntek a menetrendből. Ciprus esetében szintén a Wizz nyeri a versenyt, a magyar gyökerű cég továbbra is repül Larnacába. Alicante az egyetlen olyan megszűnő útvonal, melyet konkurens nélkül repült a Ryanair, mégis megy a lecsóba.

Kérdésünkre a Ryanair illetékesétől azt az információt kaptuk, hogy a felsorolt járatok valóban megszűnnek, de csak a jövő nyári időszakról lehet bizonyossággal beszélni. Az ok ugyanis a repülőgép-kapacitás szűkössége, szeptembertől pedig újabb gépek érkeznek a flottába.

Ezzel együtt nem túl életszerű, hogy éppen a csúcsidény után keltenek életre nyárra leirtott útvonalakat, főleg hogy közük kettő kimondottan tengerparti turistaforgalomra lőtt. Egyértelműnek tűnik, hogy a Ryanair nem érzi jól magát, veszteséget termel Budapesten, egyszerűen máshova helyezi át meglevő kapacitásait.

A napokban újabb érdekes bejelentéseket tett a cég. Már korábban kiderült, hogy hírhedten gyászos szolgáltatási színvonalát ]]>nagy mértékben növeli]]>, egy sor utasbarát szolgáltatást vezettek be, most pedig egy újabb utasdühítő lehúzástól válnak meg: csökkentik a feladott poggyászok túlsúlyának díját. E mellett igen érdekes, hogy a világvége repterek helyett újabb ]]>központi légikikötőkbe törnek be]]>, Róma és Brüsszel fő repterére is indítanak járatokat. Lehet, hogy épp ezekre irányítják át az egyik pesti bázisú gépet.

Ezzel lényegében eldőlt a budapesti fapados háború. A Malév-csőd után a Wizz hat gépet tett a pesti bázisra, a Ryanair ötöt, majdnem egál. A Ryanair fél éven át arcoskodott, hogy lenyomja a Wizzt, mint a bélyeget, majd januártól visszavágott három gépre. Nyárra se növelt, most viszont lényegében lemegy két gépre, miközben a Wizz előbb hétre, majd jövő nyárra nyolcra emelt. Ez a nagy Ryanair-kudarc főleg annak fényében érdekes, hogy Lengyelországban visszavették a Wizztől a vezető pozíciót, Írországból pedig a Wizz távozott, a Ryanair erősített.

Ács Gábor - ]]>http://forbes.blog.hu]]>

]]>]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Életmód (1) Mondom a magamét (7252) Vetítő (30) Egészség (50) Heti lámpás (281) Nézőpont (1) Flag gondolja (34) Emberi kapcsolatok (36) Gasztronómia (539) Rejtőzködő magyarország (168) Tereb (146) Politika (1581) Gazdaság (694) Titkok és talányok (12) Történelem (16) Mozaik (83) Nagyvilág (1309) Autómánia (61) Sport (729) Jobbegyenes (2724) Belföld (10) Tv fotel (65) Kultúra (6) Szépségápolás (15) Mozi világ (440) Irodalmi kávéház (531) Alámerült atlantiszom (142)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>