Ma 2024 április 23. Béla napja van. Holnap György napja lesz.
Matolcsy nagyon kiakadt Brüsszelre

Matolcsy nagyon kiakadt Brüsszelre

Flag

Szöveg méret

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
Az uniós forrásokat duplán visszakapták a fejlett EU országok.
Az uniós forrásokat duplán visszakapták a fejlett EU országok.

„A mostani alkudozás egyaránt hibás a múlt, a jelen és a jövő szempontjából.

Nézzük a nyugati álláspont buktatóit, sőt drámai tévedéseit:

1. A múltból nézve igazságtalan utólag felbontani egy korábbi hallgatólagos egyezséget. Mi, lényegében teljes Közép- és Kelet-Európa, megnyitottuk belső piacainkat, engedtük, hogy stratégiai ágazatainkat a nagy nyugat-európai cégek felvásárolják /hiba volt/ és elviseltük az aszimmetrikus piaci átmenet egyensúlyi terheit. Cserébe fejlesztési forrásokat kaptunk a gazdasági és társadalmi infrastruktúra történelmi elmaradásainak felszámolására. A mai alkudozás ennek az alkunak a megkérdőjelezése.

2. A térségünkben lévő uniós tagországok mindegyikére igaz, hogy a nyugati tőkebefektetések utáni éves profit minden évben nagyságrendileg meghaladta az ide érkező uniós támogatásokat. Ráadásul az uniós forrásokat duplán visszakapták a fejlett EU országok, mert az uniós forrásból indított beruházások megrendeléseit nagymértékben a donorok cégei nyerték meg.

3. Az elmúlt 15 évben a régióban - a jelentős előrelépés ellenére - nem épült ki nyugati színvonalú infrastruktúra, miközben térségünkben a nyugat-európai üzleti jelenlét teljes körűvé vált. Másfél évtizednyi idő alatt korábban világszínvonalú infrastruktúra épült ki Nyugat-Európában és Dél-Európában, Japánban és az ázsiai kistigriseknél.

4. 1990 után végig érvényes alapelv volt az időbeli aszimetria /először mi nyitunk piacot, majd ők uniós intézményeket/, ami mára tartós térbeli aszimetriává alakult át.

5. A jelenből nézve még kevésbé fair a mai alkudozás. Nyugat-Európa sokat nyer térségünk negatív profitmérlegével, de ennél is többet a több millió képzett munkavállalóval. Az EU fejlett országaiban dolgozó közép-kelet európai orvosok, ápolók, szakmunkások képzési költségei nem részei a mostani alkudozásnak: több országnál ez még a nyugati tőkebefektetések által elnyert profitnál is nagyobb összegnek számít.

6. A jövőből visszanézve még ennél is drámaibb a helyzet. Ha 2030-ban várható trendek felől nézzük a mai vitákat, akkor már most világos, hogy az EU lemondott a globális gazdasági versenyben való helytállásról. Az USA és Kína több nagyságrenddel nagyobb költségvetésből célzottan fejleszti a jövő technológiáit. A mai viták alapján várható, hogy az EU kiesik a 4.0 ipari forradalom élvonalából.

7. A pénzről folyó viták nem érintik az EU legnagyobb pénzügyi forrását: a jegybankok világát. A 2020-as évtized drámai kihívásaira nem lehet vagy monetáris, vagy fiskális választ adni: csak a kettő együttes és célzott együttműködése lehet a megoldás.

8. Az igazi félreértés, valójában dráma az, hogy korunkban az alapvető erőforrások bőségére és nem szűkösségére lehet/kell építeni. Aki a pénzforradalom korában pénzbőség helyett fukar, az nem csupán a fösvénység bűnébe esik, hanem óriásit hibázik.
A jogi szaknyelv az igazságtalan elosztáson alapuló szervezetet »societas leoninának«, »oroszlántársaságnak« hívja, nem Európai Uniónak.”

Az eredeti, teljes írást ]]>itt olvashatja el]]>.

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Emberi kapcsolatok (36) Életmód (1) Tv fotel (65) Egészség (50) Rejtőzködő magyarország (168) Történelem (18) Sport (729) Tereb (146) Jobbegyenes (2791) Mozi világ (440) Belföld (11) Szépségápolás (15) Kultúra (7) Flag gondolja (36) Autómánia (61) Politika (1582) Mozaik (83) Gasztronómia (539) Heti lámpás (312) Nézőpont (1) Titkok és talányok (12) Nagyvilág (1310) Irodalmi kávéház (537) Alámerült atlantiszom (142) Gazdaság (706) Mondom a magamét (7557) Vetítő (30)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>