Ma 2023 március 26. Emánuel napja van. Holnap Hajnalka napja lesz.
fef420daca90e52492626afd851c298b.jpg

Középfokú gazdasági szakképesítések

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Hamarosan eljön az ideje, hogy az érettségizők eldöntsék, hol akarnak továbbtanulni. Választhatnak különböző főiskolákat, egyetemeket vagy szakképzéseket. Tapasztalataim azt mutatják, sokszor csak azért választanak egy főiskolát, mert nem ismerik a szakképzéseket, pedig lehet, hogy egy jól megválasztott szakmával sokkal több sikert érhetnének el az életben, mint egy gyenge főiskolán megszerzett diplomával.

Az alábbiakban néhány gazdasági irányultságú szakképesítést szeretnék bemutatni, hátha pont ez könnyíti meg a választást néhány végzős diáknak.
 
Az itt bemutatott szakképesítések az Országos Képzési Jegyzékben szerepelnek, az országban mindenhol található olyan iskola vagy vállalkozás, amelyekben az oklevél megszerezhető. Az iskolák adatbázisát a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet honlapján (]]>http://www.nive.hu]]>) lehet megtalálni, és ha bármilyen kérdés felmerül, a szakértőknek ott fel lehet tenni, néhány napon belül mindenkinek válaszolnak. Természetesen nemcsak ezek a gazdasági irányultságú szakképesítések léteznek (terjedelmi okok miatt képtelenség bemutatni itt mindet), és nemcsak gazdasági jellegűek vannak. Az összes elérhető szakképesítés jellemzői megtalálhatók az NSZFI honlapján.
 
Pénzügyi-számviteli ügyintéző
Az egyik legismertebb és talán legnépszerűbb szakképesítés ezen a területen. Másfél éves képzésről van szó, amennyiben iskolarendszeren belül történik a képzés, egyéb tanfolyamokon rövidebb idő alatt is megszerezhető az oklevél. A képzés megkezdésének előfeltétele az érettségi vizsga megléte.
Mit csinál egy pénzügyi-számviteli ügyintéző? Adminisztratív feladatokat lát el, bankszámlákat kezel, házipénztárt kezel, adóbevallásokat készít, könyvel, költségelszámolásokat végez, adatokat gyűjt, számítógépen dolgozik. Munkája összetett, éppen ezért érdekes. Aki ezt a szakmát választja, tanulni fog számviteli, vállalkozási, pénzügyi, közgazdasági, jogi ismereteket és persze megtanulja kezelni a számítógépes programokat is.
 
Munkaerőpiaci szervező, elemző
A jelen gazdasági helyzetben úgy érzem, egyre nagyobb szükség lesz olyan emberekre, akik átlátják a munkaerőpiaci helyzetet, fel tudják mérni az igényeket és a lehetőségeket.
A képzés elkezdésének feltétele az érettségi vizsga megléte. Ezt az emelt szintű képesítést adó képzés iskolarendszeren kívül szervezhető, tehát olyan tanfolyamokon, ahol az órákat általában délutánonként vagy hétvégén tartják, esetleg intenzíven egész nap.
Mit csinál egy munkaerőpiaci szervező, elemző? Kapcsolatot tart a munkaerőpiaci intézményekkel (pl. munkaügyi központokkal), ismeri és alkalmazza a foglalkoztatáspolitikai jogszabályokat, létszámgazdálkodással foglalkozik, adatszolgáltatást végez, részt vesz a rehabilitációban, vizsgálja a foglalkoztatás hatékonyságát. Ennek megfelelően a képzés során tanul gazdasági, jogi, statisztikai, számítógépes ismereteket.
 
Közbeszerzési referens
Szintén érettségi vizsgához kötött emelt szintű szakképesítés, mely iskolarendszeren kívül szervezett tanfolyamon végezhető el. A szakképesítést megszerzők elhelyezkedhetnek költségvetési intézményeknél, hiszen ismerik az ajánlatkérő feladatait, ill. vállalkozásoknál is, mivel az ajánlattevőkre vonatkozó szabályokat, feladatokat is ismerik.
Mit csinál a közbeszerzési referens? Előkészíti a közbeszerzési eljárást, koordinálja annak lebonyolítását, nyomon követi a szerződéseket – ha az ajánlatkérői oldalon dolgozik. Figyeli a közbeszerzési hirdetményeket, javaslatot tesz a részvételre, koordinálja azt – ha az ajánlattevőnél dolgozik.
A képzés során megismeri a közbeszerzéssel kapcsolatos gazdasági, pénzügyi, jogi tevékenységeket, az ehhez szükséges szabályokat.
 
Társadalombiztosítási és bérügyi szakelőadó
Érettségi vizsgához kötött, iskolarendszeren kívüli emelt szintű szakképesítés.
Mit csinál a társadalombiztosítási és bérügyi szakelőadó? Bérszámfejtést végez, megállapítja az egészségbiztosítási, családtámogatási ellátásokat, intézi a magánnyugdíjpénztári ügyeket, előkészíti a nyugdíjazást, adatszolgáltatást és nyilvántartást végez.
Tanulmányai során megismeri a járulékokkal, adókkal, juttatásokkal kapcsolatos jogszabályokat, számítási módokat; megtanulja a számítógépes programok használatát, melyek segítségével elkészíti a szükséges kimutatásokat, bevallásokat.
 
Statisztikai és gazdasági ügyintéző
Érettségi vizsgához kötött szakképesítés, mely iskolarendszeren belül is megszervezhető, egy év alatt elvégezhető a képzés.
Mit csinál a statisztikai és gazdasági ügyintéző? Természetesen elsősorban statisztikai feladatokat lát el: adatokat gyűjt, átlagokat számol, táblázatokat és grafikonokat készít, indexeket számol – valamint az így kapott információkat elemzi a felhasználók számára. Már a vállalat alapításánál is közreműködhet, később a termelékenység, nyereségesség elemzésénél vannak fontos feladatai. Elkészíti a különböző nyilvántartásokat is, munkáját elsősorban számítógép segítségével végzi.
Tanulmányai során megismeri a statisztikai módszereket és az ezek elvégzését segítő számítógépes programokat. Ezen túl pénzügyi, számviteli, ügyviteli ismereteket is szerez.
 
Vállalkozási ügyintéző
Nagyon népszerű, érettségi vizsgához kötött szakképesítés, mely másfél év alatt végezhető el iskolarendszeren belül.
Mit csinál a vállalkozási ügyintéző? Kezeli a házipénztárt, bankszámlákkal kapcsolatos feladatokat lát el, nyilvántartásokat vezet, könyvel, munkavállalókkal kapcsolatos feladatokat végez (pl. szerződéskötés, bérszámfejtés), adóbevallásokat készít, részt vesz a vállalati döntésekben. Mint látható, hasonló feladatokat lát el, mint a pénzügyi-számviteli ügyintéző.
Tanulmányai során pénzügyi, számviteli, gazdasági, jogi, számítógépes, adózási, statisztikai ismereteket szerez.
 
 
 
N. R. Ágnes
Szerző a Flag Polgári Műhely tagja
(kozgazdasz.freeblog.hu)

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Rejtőzködő magyarország (168) Heti lámpás (261) Politika (1581) Titkok és talányok (12) Tv fotel (65) Irodalmi kávéház (518) Sport (729) Vetítő (30) Jobbegyenes (2574) Autómánia (61) Kultúra (6) Szépségápolás (15) Gazdaság (676) Gasztronómia (539) Mozi világ (440) Emberi kapcsolatok (36) Mondom a magamét (6701) Történelem (15) Flag gondolja (33) Nagyvilág (1306) Belföld (8) Tereb (142) Egészség (50) Mozaik (83) Alámerült atlantiszom (142) Életmód (1)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>