Ma 2022 december 01. Elza napja van. Holnap Melinda, Vivien napja lesz.
844c3dbdd5ebb9c0e95f3c940d2a342e.jpg

Kitekintő - Egymillió ötlet

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Hogyan lehetséges, hogy a Toyota egyedül többet ér, mint a GM, a Ford, a Daimler-Benz, a Honda és a Volkswagen együtt? Hogyan sikerült bekerülnie a világ tíz legnyereségesebb vállalata közé? Hogyan érhet a Toyota annyit, mint hazánk éves gazdasági teljesítménye? 

A válasz egyszerű: évente egymillió új ötlet születik a Toyota munkásainak és vezetőinek fejében, minden gondolat számít, és a jó elképzelések valósággá válnak. Ezt innovációnak hívjuk. Sikeres az innováció, ha megtaláljuk a módját, hogy valamit jobban végezzünk, mint ahogy ma végzik. A Toyota sikereinek alapja az a vállalati politika, miszerint soha semmi nem lehet elég jó, mindig újra kell építeni mindent, hogy még jobb legyen. Merész gondolatokból és gondos végrehajtásból születik az innováció, amit három motor hajt: a kreativitás, a kihívás és a bátorság. Az innovációt az elegáns megoldások keresése mozgatja, ez a siker igazi titka. De milyen is az elegáns megoldás?

Ha kevesebb erőforrásból többet hozunk ki, akkor megtaláltuk az elegáns megoldást. Ha az elképzelt optimális eredményt a legkevesebb erőfeszítéssel értük el, akkor elegáns utat választottunk. Elegáns, ha egy mérnöki problémát a legkisebb veszteséggel oldunk meg, vagy ha egy matematikai megoldáshoz a legkevesebb lépéssel jutunk el. Ha egy játékban a legkevesebb lépéssel győzünk, vagy a médiában egyszerű üzenettel képesek vagyunk összetett tartalmat átvinni, elegáns megoldásra leltünk. A legnehezebb játékok, a politika és az üzleti élet szabályai a legegyszerűbbek: az győz, aki elegáns megoldást talál, ami egyszerű és erős. Legtöbbször az elegáns megoldás igen kicsi dolog, ami csak utólag természetes, és nagyot fordít a világon.

Az elegáns megoldás megszületéséhez három dologra van szükség: találékonyságra, tökéletességre való törekvésre és arra, hogy ötletünk összhangban legyen környezetünk igényeivel. A kerékpáros Armstrong felismerte, hogy a kerékpáron állva és kisebb fokozattal, de gyorsabban tekerve többet ér el: zsinórban győzött, majd mások is követték új, elegáns megoldását. A találékonyság akkor győz, ha művészként, alkotóként közelítünk a megoldandó feladathoz. Az új gondolat megszületéséhez szakítani kell a jelenlegi helyzettel. A kritikát hasznos kihívásnak kell tartani, harcolni kell a bürokráciával és a hierarchiával igazunk elfogadásáért. Az is segít, ha erőforrásaink szűkösek, mert csak így találunk rá a "kevesebbel többet" elegáns megoldására. A képzelet beindulásához először mindig fel kell tenni a kérdést: van jobb megoldás? Különben is: mindig kérdezzünk, legyünk kíváncsiak és nyitottak.

A pillanatnyi tökéletességet - mert mindig lesz jobb - kis lépésekkel érhetjük el, sokszor véletlenek és kudarcok nyomán. A tökéletességre törekvés alapszabálya Ichiro Suzuki szerint az, hogy a minőségben nem ismerünk megalkuvást. A nagy innovációk mindig összhangban vannak a környezettel, ezért az elegáns megoldás nem harcol, hanem illeszkedik. A meglévő világon belül ad jobb megoldást, nem lép ki a "dobozból", nem revolúció, hanem evolúció.

Az elegáns megoldást három jellemzőről ismerhetjük fel: egyrészt szokatlan, másrészt bámulatosan egyszerű, harmadrészt óriási hatással van környezetére. Az elegáns megoldást keresőnek azonban ellent kell állnia három nagy kísértésnek. Hajlamosak vagyunk a "mindent vagy semmit" csapdájába lépni, ahelyett, hogy kis lépésekkel közelednénk célunk felé. A túl okosak is elbuknak, mert túlbonyolítják a dolgokat, és így nem találják meg az egyszerű megoldást, ezzel eltávolítják a vásárlót vagy a szavazót terméküktől. Végül, a komolytalan és nevetséges sem ér célt, mert a képzelet játékába gabalyodik, ahelyett, hogy a földön járna.

Ma az országok tanulnak a legjobb cégektől, ahogy korábban a vállalatok tanultak az államtól. Legyünk innovatívak és elegánsak!

Matolcsy György, hetivalasz.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Flag gondolja (33) Történelem (15) Nagyvilág (1304) Vetítő (30) Tv fotel (65) Sport (729) Mondom a magamét (6468) Alámerült atlantiszom (142) Politika (1581) Titkok és talányok (12) Szépségápolás (15) Heti lámpás (260) Emberi kapcsolatok (36) Gazdaság (669) Tereb (142) Mozi világ (440) Jobbegyenes (2485) Gasztronómia (539) Egészség (50) Életmód (1) Mozaik (83) Rejtőzködő magyarország (168) Belföld (8) Kultúra (6) Autómánia (61) Irodalmi kávéház (516)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>