Ma 2021 március 07. Tamás napja van. Holnap Zoltán napja lesz.
14bb7ec3b86b8bcb4dbc81436b46f693.jpg

Kitekintő - A harmadik megoldás

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Mi fenyegeti Európát? Miért jobbak az esélyei az angolszász országoknak? Mi Japán válasza a globális népesedési kihívásra? Mit kellene tennie Európának, és mit nekünk?

Stefan Theil népesedési kihívásról szóló cikkét a Newsweek címlapon hozza: igen, ez korunk döntő kihívása. A Nyugat népessége öregszik, nő az aktívakra eső eltartottak száma, egyre több országban fogy a népesség, egyre nagyobb a szakképzett munkaerő hiánya, miközben egyre több szegény menekült kopogtat a nyugati országok kapuin.

Ma a világ fejlett országai kétféle gyakorlatot követnek a bevándorlás területén. Japán - szigetként - bezárta kapuit a menekültek, sőt még a szakképzett bevándorlók előtt is, ezért szerzőnk szerint hanyatlásra ítéltetett: a csökkenő és egyre idősebb japán társadalom nem lesz képes tartani vezető helyét a globális versenyben. Ettől gyökeresen különbözik az angolszász országok, különösen az Egyesült Államok, Kanada és Ausztrália megoldása: okos és célzott bevándoroltatási politikát követnek, szakképzettségtől, valamint a hazai munkaerőpiac szűk keresztmetszeteitől függően engednek bevándorlókat országaikba. Az Egyesült Államok a világ képzett bevándorlóinak 55 százalékát vonzotta az utóbbi években, Európa csak öt százalékot, miközben az öreg kontinens a világ képzetlen - ezért szegény - bevándorlóinak 85 százalékát beengedte: ezért okos az amerikai és buta az európai bevándorlási politika. A mostani globális válságra Kanada először a határok lezárásával válaszolt, majd meggondolták magukat, és szélesre tárták a szakképzett bevándorlók előtt a kapukat. A bevándorlók körében a magas képzettséggel rendelkezők aránya kétszerese a született kanadaiak szintjének: Kanada sokat nyer a bevándorlókkal.

Szerzőnk szerint Európa válaszúton áll, vagy a japán bezárkózás, vagy az angolszász nyitás mellett kell döntenie. Szerzőnk ajánlata az angolszász megoldás: Európa engedjen be magasan képzett diplomásokat, valamint a hiányszakmákba szakképzett munkaerőt, kétszerezze meg integrációs erőfeszítéseit, és így egyszerre oldja meg a népesedési és a szakképzettségi problémát.

Európa valóban bajban van, mind a demográfia, mind a képzett munkaerő területén. Ma a 27 uniós tagállamból már tízben csökken a népesség, 2015-re az EU egészének a népessége is csökkenésre vált, 2035 után már évi egymillióval csökken népessége, és 2050-re a mainál 52 millió fővel lesz kisebb az unió munkaképes népessége. Ma a válság ellenére négymillió szakképzettséget igénylő munkahely betöltetlen. A következő 20 évben megkétszereződhet a globális GDP, egymilliárd fő(!) új, szakképzett munkaerőre lesz szükség a világban. Európának is 20 millió szakképzett bevándorlóra lenne szüksége csupán mai helyzetének megőrzéséhez.

2000 után váltott az EU: az elmúlt tíz évben 26 millió bevándorlót fogadott, az Egyesült Államok csak húszmilliót, de a válság hatására nő az idegenekkel szembeni ellenérzés, és a politikusok zárják a határokat. Az unió nyugati gazdaságaiban a 2004-es csatlakozási hullám óta bevándorló keleti munkavállalók évi ötvenmilliárd euró, a GDP 0,8 százalékát kitevő többletet hoztak létre, ez is egy okos bevándoroltatási politika mellett szól. Ma 47 millió bevándorló él Európában, a hibás politika miatt azonban sokan nem rendelkeznek szakképzettséggel, miközben azok a képesítést nem igénylő munkák, amelyekre beengedték őket, mára átmentek Ázsiába: új szegény osztály alakul ki a vén kontinensen. Európának a svédektől kellene tanulnia, ahol új szakmai és nyelvi képzési rendszert vezettek be a bevándorlók jobb integrálására, s folytatnia kell a bevándoroltatást, de okosan és célzottan: képeznie kell a letelepedőket és itt kell tartani a külföldi diplomásokat.

Furcsa, hogy szerzőnk nem látja a harmadik megoldást: több gyermeket vállalni az európai és magyar családokban, emelni a képzettségi szintet, és 2050-re döntően belső forrásokból megoldani a demográfia és képzettség ikerdeficitjét.

 

Matolcsy György, hetivalasz.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Jobbegyenes (1975) Egészség (50) Emberi kapcsolatok (36) Politika (1577) Heti lámpás (252) Szépségápolás (15) Tereb (140) Kultúra (6) Alámerült atlantiszom (142) Rejtőzködő magyarország (171) Irodalmi kávéház (505) Autómánia (61) Sport (729) Gasztronómia (539) Mondom a magamét (5141) Életmód (1) Titkok és talányok (12) Történelem (14) Belföld (6) Mozi világ (440) Mozaik (83) Flag gondolja (33) Vetítő (37) Nagyvilág (1454) Tv fotel (65) Gazdaság (657)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>