Ma 2021 április 14. Tibor napja van. Holnap Anasztázia, Tas napja lesz.
a6009deff80434e5430f541ee03e759b.jpg

Boros Imre: Rezsicsökkentés

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

A hazánk ellen indított újabb demokráciaféltő roham mögött nyilvánvalóan a tervezett további rezsicsökkentések húzódnak meg. A budapesti belvárosból induló és a nemzetközi sajtóban fülsiketítővé erősített demokrácia-jajveszékelés ma ugyanúgy alaptalan, mint volt az alkotmány és a médiatörvény elfogadásakor.

Velős ténybeli törvényi korrekcióra akkor sem volt szükség, és ma sem lesz. Akkor is és ma is volt és lesz forintrombolás, leminősítés.

Ezt is tudva szükség van a rezsiköltségek területén további csökkentésekre, amihez a tények ismerete szolgálhat biztos támasztékul. 1995 karácsonya előtt néhány nappal értesült a nyilvánosság arról, hogy a teljes energiaszolgáltatást, beleértve a legtöbb energiatermelő egységet is, értékesítették.

Az „állam rossz tulajdonos” szlogenjének jegyében olyan nyugati energetikai cégek vásárolhattak, amelyekben a nyugati államok meghatározó tulajdonnal rendelkeznek. Nemcsak az értékesítés történt meg kozmikus sebességgel, de  megszavazták a szektort szabályozó új törvényeket is, egyebek mellett azt, hogy új fogyasztótól beruházási hozzájárulást is kérhet a szolgáltató ahelyett, hogy simán örülne az új értékesítési lehetőségnek. Azóta a víz- és  szennyvízcsatorna-üzemeltető cégek, valamint a hazai gáztároltatás is külföldi kézbe került (utóbbit nemrég az állam visszavásárolta).

Az energiaszektor vételára négyszáznegyvenmilliárd forint volt. Az új szolgáltatók egyszerűen készen kapták a szolgáltatási területeket, tehát a verseny még technikailag is ki volt zárva, amin rést tartósan senkinek nem sikerült ütnie. A hirtelen jött ajándékot hinni sem akarták a vásárlók, és attól tartottak (egyébként alaptalanul), hogy a magyar kormány majd árszabályozással vágja el az útját a magas profitoknak, ezért a szerződésekben kikötötték a nyolcszázalékos eszközarányos profitgaranciát.

Napvilágra került hivatalos adatként, hogy az energiaszolgáltatók eddig ezerhatvanmilliárd forintnyi profitot vittek ki az országból, ami azt jelenti, hogy befektetéseik eddig hazánkban a hivatalos profittranszferek alapján is 2,4-szer megtérültek, és tették azt kétszeresen gyorsabban, mint azt a profitgaranciától remélni lehetett.

Tőkéik megtérülése azonban az anyacégeknél még ennél is  gyorsabb. Lévén, hogy a földgázt és az áramot is szabadon, kül- és belföldön beszerző hatalmas vállalkozások számára bő tér nyílt arra, hogy éljenek a szerződéses és a szabadpiaci árak közötti időnként tetemes, harminc–negyven százalékos áreltéréssel – a szabadpiacon olcsón beszerezni, a fogyasztó felé pedig a szerződéses árat alapul venni.

A szerződéses gázár négyszáz dollárt tesz ki ezer köbméterenként, s ezen érték helyett a szabadpiacon tartósan beszerezhető volt akár kétszázötven dollárért is. Az áramtőzsde árai is komoly árlejtést tartalmaznak a fogyasztó felé érvényesített árakhoz képest. Nem tűnik irreálisnak a feltételezés, hogy az 1995-ös befektetések eddig akár több mint háromszor is megtérültek. Ha figyelembe vesszük, hogy a befektetők jórészt az Európai Unió nagy országainak állami cégei, akkor könnyen belátható, hogy a hazánkból érkező profittranszferek csökkenése ugyancsak hiányzik ezeknek az országoknak a költségvetéséből.

Az adósságválság óta mindegyikük küzd a túlzott deficittel és a növekvő adósságheggyel. A hazánkban működő energiaszolgáltatók vezérkarainak nem túl nehéz mozgósítania a politikát, hiszen a politikusokkal egy cipőben járnak.

A menedzsereknek ugrik a hatalmas bónusz, a politikusok pedig úsznak a deficitben. A politikusokat és az általuk mozgósított médiát azonnal demokráciaromboló rémálmok gyötrik, és elfelejtik, hogy Cipruson éppen az európai jogelvek egyik alapját döntik le, amikor követelik a bankbetétek államosítását. Mindez azonban a legcsekélyebb jogerkölcsi fájdalommal sem jár, helyette a magyar demokráciát féltik a demokratikusan megválasztott parlamenttől és kormánytól, amelyek ma is a meghatározó többség támogatását élvezik. Ők minket, magyar polgárokat ostobáknak, önsorsrontóknak próbálnak beállítani.

Boros Imre - magyrhirlap.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Szépségápolás (15) Gazdaság (657) Belföld (6) Mozaik (83) Mondom a magamét (5223) Mozi világ (440) Sport (729) Titkok és talányok (12) Irodalmi kávéház (505) Vetítő (37) Emberi kapcsolatok (36) Gasztronómia (539) Autómánia (61) Alámerült atlantiszom (142) Rejtőzködő magyarország (171) Jobbegyenes (2005) Történelem (14) Heti lámpás (254) Egészség (50) Életmód (1) Kultúra (6) Tereb (140) Tv fotel (65) Politika (1578) Flag gondolja (33) Nagyvilág (1454)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>