Ma 2021 április 14. Tibor napja van. Holnap Anasztázia, Tas napja lesz.
d9bfb54f95a259bd8e2504838c586112.jpg

Szellem a fazékból - Tigrispörkölt

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

A távol-keleti sajtó azon háborog, hogy kínai üzletemberek - mint valami disznótoron - megettek vacsorára egy tigrist. Nem értem.

Ha a franciák évszázadokig szopogathatták a kerti sármányt (ezt a veréb formájú, kedves énekesmadarat), méghozzá úgy, hogy előbb befogták, megvakították, fügén felhizlalták és konyakba fojtva megsütötték, akkor szegény dél-kínai újgazdag miért ne ehetne tigrissteaket vagy gyömbéres tigrispéniszlevest?

Vietnamban ritka csemege a porhanyós (élő!) újszülött kisegér, Madagaszkáron a termeszhangya, Nigériában a ropogós sündisznó, Dél-Koreában a kutyaleves.

 
De gustibus non est disputandum. Ízlésről nem vitatkozunk - mondja a művelt olasz, és kakukkfűvel ízesíti a pacsirtanyelv-pástétomot. A madarakat (4500 fürj, 3000 mezei pacsirta, 1700 vadgerle) kamionnal akarta Olaszországba csempészni az udvari határátkelőnél, de lebukott. A sajtó hallgatott.


Amit meg tudsz fogni, azt meg is eheted - mondja a vietnami. Életem során már én is néztem farkasszemet bárányszemekkel (levesbe főzve pislogtak rám), beleztem óriásgilisztát Mauritániában, haraptam tengeri uborkát (hadd ne írjam le, mihez hasonlít), megkóstoltam a tüskés durián gyümölcsöt, ami - igaza van Anthony Bourdain séfnek - körülbelül akkora élmény, mintha a halott nagymamánkkal csókolóznánk, de a híres japán gömbhalhoz (fugu), aminek a mája annyi idegmérget tartalmaz, hogy akár harminc embert is megölhet, még nem volt szerencsém. Pedig a felkelő nap országában a fugulevesevés ugyanolyan erőfitogtatás, mint Kantonban a tigrispénisz.

Ráadásul Kínában tartja magát a hit, hogy ha tigrist eszel, ereje és ravaszsága beléd költözik. Bajsza megvéd a fogfájástól, kiszárított szemgolyói hatásosak az epilepszia ellen, farka elmulasztja a pattanásokat. Így a Guandong tartománybeli üzletemberek, amikor rajtuk ütött a rendőrség - mert egyikük feltöltötte a közösségi oldalakra, ahogy az elkábított élő állatot nyúzzák -, azzal védekeztek, hogy csak gyógyszert vettek be. Az ősi kínai medicinában a tigris csontja máig csodaszernek számít, a feketepiacon (a Nanfang Daily regionális lap szerint) félmillió forintot is elkérnek kilogrammjáért. A tigriscsontbor pedig még ennél is drágább, aszerint, hogy három-, hat- vagy kilencéves: hétmillió forint egy liter. Ami ugye azt jelenti, hogy ha felhajtunk egy stampedlivel, az 350 ezer forint. Nem csoda, hiszen Kínában a tigris védett állat (mára a legtöbb kihalt, vagy megették), és csontvázát legalább fél évig rizspálinkában kell áztatni, hogy minőségi tigriscsontbort termelhessünk. De Vlagyimir Potapov orosz tudós szerint megéri. A hagyományos keleti gyógymódok professzora úgy gondolja, a kínaiak ezeknek a csodaszereknek köszönhetően nyertek annyi érmet a legutóbbi olimpián. Melyik magyar sportolónak telne ilyen elixírre? Nekünk marad a pálinka, a rum, a sör, a kevert. Csoda-e, ha a magyar sportoló sokszor levert?

Akinek nem telik szibériai vagy bengáli tigrisből készült borra, még mindig megkóstolhatja a medvetalpat, a cápauszonylevest, esetleg a sanghaji részeges rákot. Utóbbi receptben a rákocskákat szépen megmossák, megfűszerezik, majd alkoholba áztatják. Amikor az állat már kellően elkábult, a részeg rákokat pálcikával kivesszük és (élve) elszopogatjuk.

Ha erre sem telik, tényleg nem marad más, csak a híres magyar fantázia. A műkörömpörkölt vagy éppen a gombafejek tatárjárással. Vagy a kampányidőszakok legnagyobb specialitása: a kamuban sült pogácsa. Végül ennek az ára sem kevesebb, mint a tigriscsontboré. Csak ezt évek alatt fizetjük ki.

Vinkó József - hetivalasz.hu

Szellem a fazékból - Gasztrotörténetek

Ínycsiklandó történek a Magyar Konyha főszerkesztője, a Heti Válasz gasztronómiai rovatának szerzője, Vinkó József tollából.

Bolti ár: 3300 Ft
Kiadói akciós ár (20% kedvezmény): 2640 Ft
Heti Válasz Hűségprogram ár (40% kedvezmény) : 1980 Ft
Megjelenés: 2013 december
 
 

A szerző ajánlása:

„Úgy lapozd ezt a könyvet, Kedves Olvasó, mintha épp csak bekukkantottál volna a konyhába, ahová az illatok csalogattak. Kíváncsi voltál, mi fő a fazékban. Óvatosan emeld meg egyik-másik fedőt, szimatolj be a sütőbe, kóstold meg a mártást, vigyázz, meg ne égesd a nyelved. A fedő alól most nem illatok szállnak feléd, hanem ínycsiklandó történetek."

Kiadói kedvezményes árusítás:

Heti Válasz Kiadó
1027 Budapest, Horvát u 14-24., V. emelet.
Telefon: (061) 461-1400
Nyitva tartás: H-P: 8-16.30 óráig
E-mail: recepcio@hetivalasz.hu

 

 

Tisztelt olvasók! Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Flag Polgári Magazin facebook oldalát, a következő címen: ]]>https://www.facebook.com/flagmagazin]]>
- Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.flagmagazin.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Flag gondolja (33) Tv fotel (65) Történelem (14) Életmód (1) Politika (1578) Mozi világ (440) Gasztronómia (539) Szépségápolás (15) Nagyvilág (1454) Vetítő (37) Mondom a magamét (5223) Jobbegyenes (2005) Sport (729) Heti lámpás (254) Mozaik (83) Belföld (6) Rejtőzködő magyarország (171) Kultúra (6) Alámerült atlantiszom (142) Irodalmi kávéház (505) Egészség (50) Gazdaság (657) Titkok és talányok (12) Autómánia (61) Tereb (140) Emberi kapcsolatok (36)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>