Ma 2024 november 12. Jónás, Renátó napja van. Holnap Szilvia napja lesz.
0a16c3e2ce1845b0f3ec222c322a1e7d.jpg

Magyar Konyha - E80 azaz Elemér bácsi tortája

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Az E80 torta 1992-ben született, melyet az édesapa, Auguszt Elemér 80. születésnapjára készítettek. A tortán az "Isten éltessen, Elemér! 80" felirat állt, ennek a rövidítése lett az E80.

Az Auguszt családban hagyomány, hogy minden születésnapra új kreációval lepik meg a rangidőseket. Ezt vagy dicsérik, vagy kritizálják. Az E80 dicséretet kapott, amit a mai napig tartó sikersorozat is bizonyít.

A torta nemcsak ízében, hanem megjelenésében is egyedi. A hullámzó kakaós kávéhab a tortán színeiben megismétli a torta ízharmóniáját. Két különböző fajtájú piskótalap között finom főzött csokoládékrém öleli magába a marcipánréteget, amely a kesernyés kávéhabbal együtt különleges ízt alkot. Pörkölt mandulával panírozva teljes a csodarecept.

E80 azaz Elemér bácsi tortája

KÁVÉS TEJSZÍNHAB

HOZZÁVALÓK:
  • 50 dkg tejszínhab
  • 3 dkg kávé (erős, rövid kávénak főzve)
  • 8 dkg porcukor
  • 1 dkg zselatin
ELKÉSZÍTÉSE:

A zselatint kb. 1 dl kihűlt kávéba áztatjuk, kicsit langyosítjuk, a cukrot hozzáadjuk, és amikor már langyos, egyharmadát óvatosan összekeverjük a kávésűrítménnyel, majd a legvégén az egészet a maradék tejszínhabhoz keverjük.

PÁRIZSI KRÉM

HOZZÁVALÓK:
  • 50 dkg keserű csokoládé
  • 25 dkg folyékony tejszín
ELKÉSZÍTÉSE:

A folyékony tejszínt lábasba tesszük. A tűzhelyen melegítés közben, állandó kevergetés mellett, folyamatosan hozzáadjuk a csokoládét. A csokoládé teljes felolvadása után lehűtjük. Felhasználás előtt újralangyosítjuk és habverővel kihabosítjuk.

SAND MASSZA

HOZZÁVALÓK:
  • 20 dkg tojássárgája (10 tojás)
  • 10 dkg egész tojás
  • 14 dkg cukor
  • 14 dkg liszt
  • 9 dkg vaj
ELKÉSZÍTÉSE:

A tojás sárgáját és az egész tojást állandó keverés közben felmelegítjük. Hozzátesszük a cukrot, majd kihűlésig habverővel verjük. Hozzáadjuk a lisztet, és belecsorgatjuk az olvasztott vajat. Tortaformában sütjük 160 °C-on fél óráig.

DOBOS LAP

HOZZÁVALÓK:
  • 10 dkg tojásfehérje (3 tojás)
  • 10 dkg tojássárgája (5 tojás)
  • 10 dkg liszt
  • 10 dkg cukor
  • 2 dkg vaj
ELKÉSZÍTÉSE:

A cukrot kétfelé osztva külön-külön felverjük a fehérjét és a sárgáját. Összekeverjük, beleszórjuk a lisztet, végén az olvasztott vajat. Vajazott, lisztezett sütőlemezre kerek formákat kenünk. 180 °C-on 10-15 percig sütjük. 12 dkg marcipánmasszát vásárolunk hozzá, kinyújtjuk kb. 3 mm-re, korong alakúra, porcukron. Mindig porcukrot szórunk alá, hogy ne ragadjon le.

AZ E80 ÖSSZETÖLTÉSE

A megsült tortakarikát vízszintesen félbevágjuk, megkenjük a párizsi krém felével.

Ráfektetjük a marcipánlapot, majd újra megkenjük párizsi krémmel kb. fél centiméter vastagon.

Ráhelyezzük a dobos lapot, majd a kávé-tejszín krémet a tetejére púpozzuk.

Amíg nem köt meg, formázhatjuk a habot. Mi a tetejét hullámos, recés kártyával fésüljük meg, majd ferdén tartva a tortát megszórjuk sötét kakaóval, hogy két színe legyen.

Előfizetői ügyfélszolgálat:
Lakatos Anita
Tel.: (1) 461-1447
E-mail: elofizetes@magyarkonyhakiado.hu
Ügyfélfogadás: munkanapokon 8-16 óráig

]]>Fizessen elő a Magyar Konyha Magazinra!]]>


]]>]]>

Előfizetési díjaink 2013-ban:

Éves előfizetés: 4700 Ft
Féléves előfizetés: 2600 Ft

]]> Online előfizetés ]]>

]]>Ajándékozzon Magyar Konyha Magazin előfizetést!]]>

]]>http://magyarkonyhaonline.hu]]> - A Flag Polgári Magazin partnere

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Történelem (18) Sport (729) Egészség (50) Vetítő (30) Jobbegyenes (2879) Titkok és talányok (12) Mozi világ (440) Kultúra (9) Tv fotel (65) Gasztronómia (539) Tereb (146) Belföld (11) Flag gondolja (38) Gazdaság (719) Nagyvilág (1310) Életmód (1) Rejtőzködő magyarország (168) Autómánia (61) Mondom a magamét (7945) Nézőpont (1) Mozaik (83) Politika (1582) Emberi kapcsolatok (36) Alámerült atlantiszom (142) Irodalmi kávéház (537) Szépségápolás (15) Heti lámpás (334)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>