Ma 2019 december 10. Judit napja van. Holnap Árpád napja lesz.
d488bcdfcf703b2f6b1fc0c628429159.jpg

Történelmi lecke fiúknak

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Nézem a Nyugati pályaudvar Gustav Eiffel cége által tervezett ragyogó épületét, s közben megjelenik előttem a történelem. Hiszen innen indult az első pesti villamos, s ide futott be az a vonat is, amely Kossuth Lajos koporsóját hozta. A Nyugati pályaudvar Budapest egyik kapuja volt mindig.

 Történelmi lecke fiúknak

 
 „Magyarország dús ország volt,
Van termése, kincse, vadja,
De amit a bús nép szerzett,
Víg uraság zsebre rakja.”
 
   Nézem a Nyugati pályaudvar Gustav Eiffel cége által tervezett ragyogó épületét, s közben megjelenik előttem a történelem. Hiszen innen indult az első pesti villamos, s ide futott be az a vonat is, amely Kossuth Lajos koporsóját hozta. A Nyugati pályaudvar Budapest egyik kapuja volt mindig.
Naponta több ezer autó halad el itt, az egykor szebb napokat látott néhai Skála Metró előtt.
Retro a 80-as évekből.
Egy csipetnyi Nyugat, a Keletben. Tovább figyelve a környék épületeit, szembeötlik, mindjárt a pályaudvar tőszomszédságában épült pompázatos Westend bevásárlóközpont, csillogó épülete. Futuro az évezred végéről.
Csodálatos üvegablakok, mesébe illő tetőkert, fényűző üzletsorok, nem is beszélve a bejáratnál folyton pezsgő Niagara vízesés, bedobált egyforintosoktól mindig zavaros vizéről. Fény, pompa, csillogás. Hiszen Világvárost építünk. De fecseg a felszín és hallgat a mély.
 
 
A felszín
 
   Az ütemesen lüktető zene ritmusára lépkedek a csillogó Westend makulátlanul tiszta, fénylő padlózatán. Nézem az embereket, akik egykedvűen haladnak el mellettem, kezükben reklámtáskákkal, amelyek mindenféle titkot rejtenek. Márkás ruhákat, cipőket, CD-ket és mindenféle olyan tárgyat, melyek elengedhetetlenek egy jóléti társadalomban.
A fogyasztás diadala. Ebben az épületben minden a fogyasztásról szól. Ezért kell egy anyának huszonöt játékbolt mellett elrángatnia sóvárgó gyermekét, ha mondjuk moziba szeretné vinni.
Az épület struktúrája, úgy van megkomponálva, hogy minél több pénzt sajtoljon ki belőlünk, a 21. század embereiből.
Lassan odaérek a „megamozi” tágas előcsarnokához és leülök egy padra a színes plakátok árnyékában. Mellettem egy divatos frizurát viselő fiatalember ül a barátnőjével,   popcornt majszolva.
 
- A mozira vártok - kérdezem tőlük.
   - Igen srác, arra várunk - válaszolja a fiatal fiú, s közben megigazítja szemöldökében az ezüstszínű pirszinget.
   - Gondolom jártatok már a Nyugati aluljáróban - térek rá jövetelem céljára -, tehát bizonyára találkoztatok az ott élő hajléktalanokkal. Azt szeretném megkérdezni, hogy mi erről a jelenségről a véleményetek.
   - Nagyon elszomorítónak tartom - válaszol, megemelve a hangját a srác -, hogy ilyen előfordulhat Budapesten. Ezeket az embereket el kellene távolítani az összes aluljáróból egyszer és mindenkorra.
   - Eltávolítani? Ezt kifejtenéd? - kérdezem.
   - Össze kellene őket fogni és kitoloncolni Budapest területéről. Mert azt a mocskot, amit csinálnak, na és az a bűz, ami árad belőlük, förtelem! - húzza el a száját egy kicsit vicsorogva a fiú.
Ezalatt csinos szőke barátnője helyeselve bólogat és beletúr illatos hajába.
„Össze kellene fogni…” csengenek a nehéz szavak a fülemben, s közben elindulok a fémkorlátnál álló jólszituált középkorú nő felé.
 
   - Sikerült a vásárlás? - kérdezem mosolyogva.
   - Nagyjából. - ütögeti meg finoman, ápolt kezével a reklámtáskákat. - Sajnos nem kaptam olyan árnyalatú rúzst, amilyet szerettem volna. - folytatja közvetlenül.
Amikor azonban megtudja, hogy a hajléktalan-kérdésről próbálom meg faggatni, szó nélkül elindul a mozgólépcső irányába.
 
Megpróbálok még egy-két fiatalt megszólítani, de a válaszokból csak az undor és a közöny kettős ítélete köszön vissza.
Kicsit fáradtan lepihenek egy hangulatos bár csillogó pultjára könyökölve, s belekortyolok egy jeges narancslébe.
   Majd elindulok a fényes folyósokon és az ütemes, lüktető zene ritmusára elhagyom a fényt, a pompát és a csillogást, s eltűnök a Stix koromfekete vizében.
 
 
A mély
 
Ha alámerülünk a föld mélyére, a Nyugati aluljáróba egy teljesen más világ tárul elénk. Itt már nyoma sincs a fénynek, pompának és a csillogásnak.
A félelem, a szánalom és az undor nehéz ólomcipőket csatol rám, amikor elindulok az aluljáróban élő és itt lakásokat maguknak berendező hajléktalanok, lakta terület felé. Ez az igazi „underground” A föld alatti életnek mindig van egy sajátos zamata. Zsebesek, csövesek, nepperek, stricik, szipusok mind-mind előfordulnak az aluljáró jótékony félhomályában. De a hajléktalanok mások. Ők nem bűnözők, még is üldözöttek. A sors üldözöttjei.
 
 - Hideg itt az éjszaka? - teszem fel a naiv, sablonos kérdést, egy piros takaróval bebugyolált meghatározhatatlan korú férfinak. S közben fürkészem az arcát, melybe mély barázdákat szántott az idő.
 - Hideg bizony, kedves uram. - válaszolja meglepő udvariassággal. - De meg lehet szokni. Sok mindent kibír az ember. Most, hogy vége a télnek, s hála istennek jön a jó idő, így a mi életünk is könnyebb lesz egy kicsit.
 - Miből élnek?
 - Tudja kérem, mi az emberek jóindulatából táplálkozunk. Koldusok vagyunk - mondja és közben remegő kézzel, rágyújt a zsebéből előkotort cigaretta csikkre, és belekortyol az általam a közeli büféből hozott műanyagpoharas forralt borba.
 - Van családja, vagy egyáltalán valakije? - kérdezem felbátorodva, s közben leülök egy faládára az öreg mellé.
 - Volt, volt családom… de elváltam… van két fiam, már felnőttek… jobb, ha nem látnak, nem látják az apjukat ilyen állapotban.
 - Mi a foglalkozása?
 - Gépész technikus vagyok. Húsz évet húztam le a Csepel Vas és Fémművekben, lakatosként kezdtem, majd üzemvezető lettem az évek során. De a gyár megszűnt, leépítettek. Mehettem az utcára, mert munkásszállón laktam, amit a gyár fizetett. A válás után a feleségem kapta meg a gyerekeket a lakással együtt.
 - Miért váltak el, elárulja nekem?
 - Tudja az alkohol, az alkohol az oka mindennek.
 
Végignézek a hajléktalanok, lakta soron, s látom, ahogy a telefonfülkékből éjszakára szobák alakulnak. Dobozokból és különféle ruhákból, rongyokból komoly kvártélyok épülnek fel.
Van, akinek rendes matrac az ágya, sőt még akad olyan is, aki olvasólámpával is rendelkezik és egész kis könyvtár, van a feje mellett. 
 
- Önök mióta vannak együtt? - fordulok egy párhoz, akik láthatóan lefekvéshez készülődnek.
- Mi már két éve élünk együtt - mondja a körül-belül ötvenes éves nő, s közben mohón nyúl a feléje nyújtott forralt bor után.
- Hol ismerkedtek meg?
- A Hajnóczy presszóban, tudja, nagyon szeretünk táncolni.
- Mutasd meg a képet - szól közbe egy borízű hang, két fekhellyel távolabbról.
 
Az idős nő kotorászni kezd a vászonzsákjában, majd elővesz egy gyűrött nagyalakú fényképet és átnyújtja nekem. A képen három csinos estélyi ruhás hölgy látható. Nyakukban egy szalag, melyen a következő felirat olvasható: „Anna-bál szépe 1968. Balatonfüred”
 
- Én nyertem meg a szépségversenyt. Tizennyolc éves voltam akkor. - mondja meghatottan, szemében a fájdalom könnyeivel.
 
Nézem az egykori Anna-bál szépét és összeszorul a szívem. Mivé lesz egy ember? A sors útjai kifürkészhetetlenek. Látom szemem előtt a nőt, amint tizennyolc évesen kristálypohárból kortyolja a finom pezsgőt, s most ugyanaz a kéz remegve nyúl a műanyagpohárban szervírozott forralt bor után.
 
    - Tudja - szól ismét a borízű hang a távolból - nagyon sokféle ember él ám itt. Az egykori válogatott futballistától, a volt egyetemi tanáron át, az idegenlégiót is megjárt zongoraművészig szinte mindenféle ember. Mi egy nagy család vagyunk. Segítjük egymást, ahol tudjuk. Mi vagyunk a „nyugatisok”: De vannak „keletisek”, „nagyváradtériek” és „moszkvások” is.
 
Két járőröző rendőr sétál el közben mellettünk, de ránk sem néznek. Megszokták már ezt a látványt. Megdöbbentő. Ezek az emberek a lét és a nem lét peremén élnek, kolóniákba verődve a föld alatt. „Nyugatisok”, „keletisek”, „moszkvások” és „nagyváradtériek”.
 
   A Westend csillogó pompája alatt, tehát húzódik egy mély alagút, amelyből jelenleg nem látni a fényt. Figyeljünk kicsit jobban, mert ez bizony keserű szóda az édes borban. Hiszen világvárost építünk.
 
 
Az idézet:
Ady Endre: Történelmi lecke fiúknak
 című verséből származik

 

Csépányi Balázs

Hozzászólások

populista
2016-01-28 13:26
Mivel magyar gondolkodó volt ezért nem illet a háborús bűnös kádárizmusba.
2018-10-31 05:02
Ship flowers in Omaha and surrounding areas.<br> <br> <br> <br> <br> <br> Take a look at my page; cheap birthday baskets, <a href="http://www.lhcba.org/ActivityFeed/MyProfile/tabid/60/userId/313094/Default.aspx">Stacey</a>,
camillasim
2018-11-01 09:11
The travel plans, particular skills, and pursuits of household and mates should be thought <br> <br> of when in search of ways to incorporate others into a <br> <br> funeral service.<br> <br> <br> <br> My page :: Floral arrangements Funerals - http://www.offroad-sheriff.com/index.php/gaestebuch/
svenbinion
2018-12-08 11:46
Many payday lenders are reliable businesses.<br> <br> <br> <br> <br> <br> My homepage ... <a href="https://steepster.com/theonlineloan">1500 Pay Day Loan</a>
finleynewe
2019-06-29 23:37
Hello there, just became aware of your blog through Google, and <br> <br> found that it's truly informative. I?m going to watch out for brussels.<br> <br> I will be grateful if you continue this in future. Numerous people will be benefited from your writing.<br> <br> Cheers!<br> <br> <br> <br> My web site; http://go.smokey.live/bionativeketosideeffects99338 - <br> <br> http://go.smokey.live/bionativeketosideeffects99338
leoneliaco
2019-06-30 06:14
hello there and thank you for your information - I've definitely picked <br> <br> up something new from right here. I did however expertise some technical <br> <br> points using this web site, as I experienced to reload the website a lot <br> <br> of times previous to I could get it to load correctly.<br> <br> I had been wondering if your web host is OK?<br> <br> Not that I am complaining, but sluggish loading instances times will sometimes affect your placement in google <br> <br> and could damage your quality score if advertising <br> <br> and marketing with Adwords. Well I am adding this RSS to <br> <br> my e-mail and can look out for a lot more of your respective exciting content.<br> <br> Ensure that you update this again soon..<br> <br> <br> <br> My website :: http://www.thefullfledged.com/item.php?id=9818&mode=1 - http://www.thefullfledged.com/item.php?id=9818&mode=1
mireyakatz
2018-12-11 15:28
Amazing blog! Do you have any tips and hints for aspiring writers?<br> <br> I'm hoping to start my own website soon but I'm a little lost <br> <br> on everything. Would you advise starting with a free platform like Wordpress or go for a paid <br> <br> option? There are so many options out there that I'm totally overwhelmed <br> <br> .. Any suggestions? Cheers!<br> <br> <br> <br> my web blog ... <a href="http://zidmc.x10.bz/hatfortress/index.php?PHPSESSID=6ajmv0vdrfa1vt9gplpccojp42&action=profile;u=243006">mental health dating website</a>
2019-03-31 03:11
Quality posts is the secret to invite the people to pay a quick <br> <br> visit the website, that's what this site is providing.<br> <br> <br> <br> Feel free to visit my blog post: รถเครน - https://www.999article.com/crane/
maviskong3
2019-04-22 05:48
I'm truly enjoying the design and layout of your <br> <br> site. It's a very easy on the eyes which makes it much more pleasant for <br> <br> me to come here and visit more often. Did you hire out a <br> <br> developer to create your theme? Excellent work!<br> <br> <br> <br> Look at my homepage - Freelance Contracts Sample - https://Crew.Ymanage.net/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=3626894
rodgerpick
2019-08-13 09:13
Hi there! This is kind of off topic but I need <br> <br> some advice from an established blog. Is it difficult to set up your own blog?<br> <br> I'm not very techincal but I can figure things out pretty quick.<br> <br> I'm thinking about creating my own but I'm not <br> <br> sure where to start. Do you have any ideas or suggestions?<br> <br> <br> <br> Appreciate it<br> <br> <br> <br> Here is my page; <a href="http://titusowbr76406.arwebo.com/9827603/the-following-are-a-variety-of-of-the-most-famous-british-brands-you-need-to-look-at-this-year">honda drops honda</a>
waldoeskri
2018-12-13 03:45
I think the admin of this site is genuinely working hard in support of <br> <br> his site, because here every stuff is quality based data.<br> <br> <br> <br> <br> <br> Also visit my site - <a href="http://mousleykamilah.nation2.com/make-your-eyes-to-shine-as-like-a-star">mascara for lash extensions</a>
2018-12-16 06:39
I want foregathering utile info, this post has got me even more info!<br> <br> <br> <br> <br> <br> <br> <br> Check out my weblog; football player, http://www.dateasia.sg/index.php?a=profile&u=dallasbunke - http://www.dateasia.sg/index.php?a=profile&u=dallasbunke ,
reinaldoro
2019-04-09 02:36
always i used to read smaller articles which as well clear their motive, and that <br> <br> is also happening with this piece of writing which I am reading here.<br> <br> <br> <br> <br> <br> Also visit my homepage <a href="https://www.999article.com/dietary-supplement/">ผลิตอาหารเสริม</a>
opheliaall
2019-05-03 17:16
When someone writes an paragraph he/she keeps the plan of a user in his/her <br> <br> mind that how a user can understand it. Thus that's why this article is perfect.<br> <br> <br> <br> Thanks!<br> <br> <br> <br> Feel free to surf to my web-site; <a href="http://162.243.54.209//site/gin99/elgg_new/blog/view/244140/yts-hindi-movies-720p-yify-bollywood">6</a>
lauren39r
2019-07-25 19:27
I was reading some of your articles on this website and I believe this web site is really instructive!<br> <br> Continue putting up.<br> <br> <br> <br> Here is my page ... https://www.bankingonafrica.com/groups/a-little-muscle-simplest-way-a-dangerous-thing/ - https://www.bankingonafrica.com/groups/a-little-muscle-simplest-way-a-dangerous-thing/
2019-08-18 14:17
Tenho qualquer imensa reconhecimento pelas unhas desde fibra.<br> <br> <br> <br> <br> <br> Also visit my web-site Lorenzo - http://Cgi.www5c.Biglobe.ne.jp/~kyuta/bbs/jawanote.cgi/
alonzobroa
2019-05-16 08:32
I'd like to thank you for the efforts you have put in writing this blog.<br> <br> I really hope to view the same high-grade content from you in the future as well.<br> <br> In fact, your creative writing abilities has motivated me to <br> <br> get my own, personal website now ;)<br> <br> <br> <br> Also visit my webpage <a href="http://zidmc.x10.bz/hatfortress/index.php?PHPSESSID=u2irghqsa1rj047apskkok09s0&topic=592672.0">website developers</a>
maureeneve
2019-07-26 12:53
Excellent read, I just passed this onto a friend who was doing a little research <br> <br> on that. And he actually bought me lunch as I found it for him smile So let me rephrase that:<br> <br> Thank you for lunch!<br> <br> <br> <br> Here is my blog http://biblioray.pusku.com/user/FerminHoddle/ - <br> <br> http://biblioray.pusku.com/user/FerminHoddle/
ameevine97
2019-07-31 10:14
Hello there, just changed into alert to your weblog thru Google, and located that it is truly informative.<br> <br> <br> <br> I am gonna be careful for brussels. I'll appreciate when you continue this <br> <br> in future. Numerous other folks can be benefited out of your writing.<br> <br> Cheers!<br> <br> <br> <br> My web-site - http://hot.gays-bdsm.com/Mega_10_Boost_Price_3743433 - http://hot.gays-bdsm.com/Mega_10_Boost_Price_3743433
luigihumph
2019-06-07 00:50
I was recommended this web site by my cousin. I am not sure whether this post is written by him as no <br> <br> one else know such detailed about my difficulty.<br> <br> You're amazing! Thanks!<br> <br> <br> <br> Also visit my web blog <a href="http://Backpageauction.com/item.php?id=70349&mode=1">I Need A Divorce Asap</a>
wtbroderic
2019-07-03 23:08
[url=http://viagragenupi.com/]viagra[/url]<br> <br> <br> <br> Here is my website ... buy viagra - http://viagrapid.com/
otiliarace
2019-07-24 03:26
vente tadalafil en belgique http://genericalis.com/ generics cialis<br> <br> <br> <br> Check out my web blog - <a href="http://cialissom.com/">cialis 20 mg best price</a>
spencereve
2019-07-25 19:26
I think the admin of this website is really working hard for his site, since here every data is quality based <br> <br> data.<br> <br> <br> <br> my page <a href="http://societalnetwork.com/index.php?a=profile&u=zeldaangles">http://societalnetwork.com/index.php?a=profile&u=zeldaangles</a>
bridgettes
2019-08-03 18:22
best results with sildenafil generic viagra pill - http://viagrapid.com/ what happens if <br> <br> you take 2 sildenafil at once<br> <br> <br> <br> my blog post :: viagra 25mg online - http://viagrauga.com/
scottywein
2019-07-30 21:32
This is a really good tip particularly to those fresh to the blogosphere.<br> <br> <br> <br> Short but very precise info? Many thanks for sharing <br> <br> this one. A must read post!<br> <br> <br> <br> Also visit my webpage <a href="https://www.cacrs.com/groups/5-simple-fat-loss-strategies-a-person-can-have-a-body-much-like-a-rock-star/">https://www.cacrs.com/groups/5-simple-fat-loss-strategies-a-person-can-have-a-body-much-like-a-rock-star/</a>
2019-07-11 10:01
I'm impressed, I have to admit. Rarely do I encounter a blog that's both equally <br> <br> educative and engaging, and let me tell you, <br> <br> you have hit the nail on the head. The problem is something which not enough people are speaking intelligently about.<br> <br> Now i'm very happy that I came across this in my hunt for something regarding this.<br> <br> <br> <br> <br> <br> Look at my webpage ... <a href="http://zbij.net/totalreactioncbdoilreview77982">http://zbij.net/totalreactioncbdoilreview77982</a>
wilfredran
2019-07-25 12:15
Some genuinely select content on this web site, saved to bookmarks.<br> <br> <br> <br> <br> <br> <br> <br> Also visit my homepage - <a href="http://pixelscholars.org/engl202-022/groups/indoor-medical-marijuana-growing-guide-341937241/">http://pixelscholars.org/engl202-022/groups/indoor-medical-marijuana-growing-guide-341937241/</a>
danae9351
2019-08-01 02:23
Hello.This post was really interesting, particularly since I <br> <br> was investigating for thoughts on this subject last week.<br> <br> <br> <br> <br> <br> Here is my web-site; http://teil.cc/lRsfV - http://teil.cc/lRsfV
connormino
2019-02-03 04:38
Hello There. I found your blog using msn. This is an extremely well written article.<br> <br> I will be sure to bookmark it and come back to <br> <br> read more of your useful info. Thanks for the post. I'll certainly <br> <br> comeback.<br> <br> <br> <br> Look at my web site ... how to Get v bucks in Fortnite <br> <br> ps4 battle royale - http://level112800.Dothome.co.kr/xe/board/872866
harriettor
2019-07-10 19:57
différence viagra cialis levitra [url=http://cialissom.com/]buy cialis 10mg[/url] tratamiento con cialis.<br> <br> <br> <br> <br> <br> <br> <br> Here is my blog - <a href="http://cialisps.com/">cialis online</a>
2019-07-27 04:32
I actually still cannot quite think that I could always be one of <br> <br> those studying the important suggestions found on your blog.<br> <br> My family and I are sincerely thankful on your generosity and for providing me <br> <br> the potential to pursue the chosen profession path. Many thanks for the important information I obtained <br> <br> from your web-site.<br> <br> <br> <br> my web page ... <a href="http://grayclassifieds.net/user/profile/822237">http://grayclassifieds.net/user/profile/822237</a>
jackparis6
2019-07-27 04:55
Yay google is my world beater helped me to find this great web site!<br> <br> <br> <br> <br> <br> Also visit my homepage ... <a href="http://yadanarbonnews.com/index.php/component/k2/itemlist/user/480139">http://yadanarbonnews.com/index.php/component/k2/itemlist/user/480139</a>
lorrinegoo
2019-03-04 06:14
So, find out if you will need those features inside package of <br> <br> Sacramento wedding photographers or not. Raphael transformed the style of Madonna in the religious themes right into a secular and <br> <br> graceful human mother successfully. As percussionists play a real wide variety of instruments <br> <br> generating many varieties of melodies, they normally are probably the most skilled within the music industry.<br> <br> <br> <br> <br> <br> Feel free to surf to my web site ... b - Alta - <br> <br> http://ts-encyclopedia.theosophy.world/index.php/User:IsiahIzz9494452 <br> <br> -
kandacekin
2019-06-12 03:33
Every weekend i used to pay a visit this site, for the reason that i wish for enjoyment, for the reason that this this site conations actually good funny material too.<br> <br> <br> <br> <br> <br> <br> <br> My website ... <a href="https://hamconnect.com/groups/how-to-write-web-optimization-pleasant-articles-for-content-material-advertising/">Lucinda</a>
wilfordelk
2019-07-31 21:14
Greetings I am so happy I found your blog page, I really found you by accident, while I was researching on Askjeeve for something else, <br> <br> Anyways I am here now and would just like to say cheers for a tremendous post and <br> <br> a all round enjoyable blog (I also love the theme/design), <br> <br> I don?t have time to read through it all at the moment but <br> <br> I have bookmarked it and also included your RSS feeds, so when I have time I will be <br> <br> back to read a great deal more, Please do keep up the fantastic jo.<br> <br> <br> <br> <br> <br> Feel free to surf to my site: <a href="http://url.letschat.info/totalreactioncbdingredients723181">http://url.letschat.info/totalreactioncbdingredients723181</a>
tracienett
2019-04-06 13:05
Does your website have a contact page? I'm having trouble locating it but, I'd <br> <br> like to send you an email. I've got some ideas for your blog you might be interested in hearing.<br> <br> Either way, great website and I look forward to seeing it expand over time.<br> <br> <br> <br> <br> <br> <br> <br> Feel free to surf to my homepage :: แบบบ้าน - <br> <br> https://www.999article.com/house-plan/
lily130537
2019-07-04 22:18
If you wish for to obtain much from this post then you have to apply these methods to <br> <br> your won web site.<br> <br> <br> <br> Look at my web blog; <a href="http://fernandocfcy24556.shotblogs.com/cosa-sapete-sulle-percentuali-di-sport-praticati-in-italia-oggi-8357374">lucrative business</a>
wallace53r
2019-07-25 11:33
Thanks very interesting blog!<br> <br> <br> <br> my web-site; <a href="http://grayclassifieds.org/user/profile/811266">http://grayclassifieds.org/user/profile/811266</a>
stacijaque
2019-07-26 09:54
Its such as you learn my thoughts! You appear to grasp a lot about this, like you wrote the ebook <br> <br> in it or something. I believe that you simply can do with some <br> <br> % to drive the message home a little bit, but other than that, this is fantastic blog.<br> <br> A great read. I'll definitely be back.<br> <br> <br> <br> Also visit my homepage - <a href="http://teil.cc/472Bb">http://teil.cc/472Bb</a>
jame92x590
2019-08-14 17:21
tadalafil comprimé 20mg http://cialisps.com/ cialisps.com<br> <br> <br> <br> Look at my webpage :: buy cialis - http://cialislet.com/
gayecavine
2019-07-31 03:21
May I simply just say what a relief to find a person that actually understands what they are <br> <br> discussing over the internet. You actually understand how to bring <br> <br> an issue to light and make it important. A lot more people really need to look at this and understand this side of your <br> <br> story. I can't believe you aren't more popular since you definitely have the gift.<br> <br> <br> <br> <br> <br> Also visit my web-site :: <a href="http://chatyap.info">sikis</a>
robertahus
2019-06-27 17:11
Hello to all, the contents existing at this web page are genuinely <br> <br> remarkable for people knowledge, well, keep up the good work fellows.<br> <br> <br> <br> <br> <br> <br> <br> Look into my web site - ポケモン bgm ゲーム ( Anibal <br> <br> - https://play.google.com/store/apps/details?id=com.monstermmorpg.pokemon )
georginafo
2019-07-31 21:48
Its like you learn my thoughts! You seem to <br> <br> know a lot about this, like you wrote the e book in it or something.<br> <br> I believe that you could do with some % to pressure the message house a little bit, <br> <br> however other than that, this is wonderful blog.<br> <br> An excellent read. I'll definitely be back.<br> <br> <br> <br> <br> <br> Look into my blog: <a href="http://revista.famfyg.com.ar/index.php/AMFG/comment/view/13/0/14998">http://revista.famfyg.com.ar/index.php/AMFG/comment/view/13/0/14998</a>
katherina1
2019-07-25 08:18
What's up, I wish for to subscribe for this webpage to take latest updates, so where can i do it please help.<br> <br> <br> <br> <br> <br> my page :: http://pixelscholars.org/engl202-022/groups/indoor-medical-marijuana-growing-guide-341937241/ - http://pixelscholars.org/engl202-022/groups/indoor-medical-marijuana-growing-guide-341937241/
karolynbyr
2019-07-29 00:22
Hello, Neat post. There is a problem along with your site in web explorer, might check <br> <br> this? IE nonetheless is the marketplace chief and a large <br> <br> component to other folks will omit your wonderful writing <br> <br> because of this problem.<br> <br> <br> <br> my homepage: <a href="http://www.icontheory.com/iconhoa-demo-1/groups/medifast-diet-what-number-of-carbohydrates-are-there-in-medifast-foods-1172086210/">http://www.icontheory.com/iconhoa-demo-1/groups/medifast-diet-what-number-of-carbohydrates-are-there-in-medifast-foods-1172086210/</a>
mariamkins
2019-04-30 06:58
It's actually a nice and helpful piece of info. I'm glad that you <br> <br> shared this useful information with us. Please keep us informed like this.<br> <br> <br> <br> Thanks for sharing.<br> <br> <br> <br> Check out my blog post ... <a href="http://womenofgod.org/index.php/blog/269668/plan-a-fantastic-holiday-in-kenya/">Valencia escorts</a>
anniemolna
2019-07-20 01:39
Keep onn working, greaat job!<br> <br> <br> <br> Feel free to surf to my web-site; simplilearn salesforce - https://www.ebizhub.net/profile-39628/
mylesellsw
2019-07-28 09:59
This is a good tip especially to those new to the blogosphere.<br> <br> Short but very precise info... Appreciate your sharing this one.<br> <br> A must read post!<br> <br> <br> <br> Feel free to visit my web site; <a href="https://blogcoli.com/a-simple-dieting-plan/">https://blogcoli.com/a-simple-dieting-plan/</a>
lilianperl
2019-08-04 01:07
sildenafil for sale in bangkok http://vagragenericaar.org/ http://vagragenericaar.org<br> <br> <br> <br> Also visit my site :: doctor7online.com - http://doctor7online.com/
donettesie
2019-01-23 02:12
Hello! I'm at work browsing your blog from my new iphone 4!<br> <br> Just wanted to say I love reading through your blog and look <br> <br> forward to all your posts! Carry on the outstanding work!<br> <br> <br> <br> <br> <br> <br> <br> My homepage ... Jackpot Machine - http://wargame.ch/wc/acw/sub/aotm/guestbook/index.php?pag%3Egejala%3Ebawang%20dayak%20asli%3C/a%3E

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Életmód (1) Tv fotel (65) Szépségápolás (15) Emberi kapcsolatok (36) Alámerült atlantiszom (142) Irodalmi kávéház (474) Rejtőzködő magyarország (171) Gazdaság (633) Belföld (5) Mozaik (42) Heti lámpás (221) Mondom a magamét (4143) Vetítő (37) Jobbegyenes (1649) Nagyvilág (1440) Sport (729) Történelem (13) Politika (1571) Mozi világ (440) Gasztronómia (539) Flag gondolja (33) Kultúra (4) Egészség (50) Tereb (138) Autómánia (61)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>