Ma 2024 május 21. Konstantin napja van. Holnap Júlia, Rita napja lesz.
d488bcdfcf703b2f6b1fc0c628429159.jpg

Történelmi lecke fiúknak

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Nézem a Nyugati pályaudvar Gustav Eiffel cége által tervezett ragyogó épületét, s közben megjelenik előttem a történelem. Hiszen innen indult az első pesti villamos, s ide futott be az a vonat is, amely Kossuth Lajos koporsóját hozta. A Nyugati pályaudvar Budapest egyik kapuja volt mindig.

 Történelmi lecke fiúknak

 
 „Magyarország dús ország volt,
Van termése, kincse, vadja,
De amit a bús nép szerzett,
Víg uraság zsebre rakja.”
 
   Nézem a Nyugati pályaudvar Gustav Eiffel cége által tervezett ragyogó épületét, s közben megjelenik előttem a történelem. Hiszen innen indult az első pesti villamos, s ide futott be az a vonat is, amely Kossuth Lajos koporsóját hozta. A Nyugati pályaudvar Budapest egyik kapuja volt mindig.
Naponta több ezer autó halad el itt, az egykor szebb napokat látott néhai Skála Metró előtt.
Retro a 80-as évekből.
Egy csipetnyi Nyugat, a Keletben. Tovább figyelve a környék épületeit, szembeötlik, mindjárt a pályaudvar tőszomszédságában épült pompázatos Westend bevásárlóközpont, csillogó épülete. Futuro az évezred végéről.
Csodálatos üvegablakok, mesébe illő tetőkert, fényűző üzletsorok, nem is beszélve a bejáratnál folyton pezsgő Niagara vízesés, bedobált egyforintosoktól mindig zavaros vizéről. Fény, pompa, csillogás. Hiszen Világvárost építünk. De fecseg a felszín és hallgat a mély.
 
 
A felszín
 
   Az ütemesen lüktető zene ritmusára lépkedek a csillogó Westend makulátlanul tiszta, fénylő padlózatán. Nézem az embereket, akik egykedvűen haladnak el mellettem, kezükben reklámtáskákkal, amelyek mindenféle titkot rejtenek. Márkás ruhákat, cipőket, CD-ket és mindenféle olyan tárgyat, melyek elengedhetetlenek egy jóléti társadalomban.
A fogyasztás diadala. Ebben az épületben minden a fogyasztásról szól. Ezért kell egy anyának huszonöt játékbolt mellett elrángatnia sóvárgó gyermekét, ha mondjuk moziba szeretné vinni.
Az épület struktúrája, úgy van megkomponálva, hogy minél több pénzt sajtoljon ki belőlünk, a 21. század embereiből.
Lassan odaérek a „megamozi” tágas előcsarnokához és leülök egy padra a színes plakátok árnyékában. Mellettem egy divatos frizurát viselő fiatalember ül a barátnőjével,   popcornt majszolva.
 
- A mozira vártok - kérdezem tőlük.
   - Igen srác, arra várunk - válaszolja a fiatal fiú, s közben megigazítja szemöldökében az ezüstszínű pirszinget.
   - Gondolom jártatok már a Nyugati aluljáróban - térek rá jövetelem céljára -, tehát bizonyára találkoztatok az ott élő hajléktalanokkal. Azt szeretném megkérdezni, hogy mi erről a jelenségről a véleményetek.
   - Nagyon elszomorítónak tartom - válaszol, megemelve a hangját a srác -, hogy ilyen előfordulhat Budapesten. Ezeket az embereket el kellene távolítani az összes aluljáróból egyszer és mindenkorra.
   - Eltávolítani? Ezt kifejtenéd? - kérdezem.
   - Össze kellene őket fogni és kitoloncolni Budapest területéről. Mert azt a mocskot, amit csinálnak, na és az a bűz, ami árad belőlük, förtelem! - húzza el a száját egy kicsit vicsorogva a fiú.
Ezalatt csinos szőke barátnője helyeselve bólogat és beletúr illatos hajába.
„Össze kellene fogni…” csengenek a nehéz szavak a fülemben, s közben elindulok a fémkorlátnál álló jólszituált középkorú nő felé.
 
   - Sikerült a vásárlás? - kérdezem mosolyogva.
   - Nagyjából. - ütögeti meg finoman, ápolt kezével a reklámtáskákat. - Sajnos nem kaptam olyan árnyalatú rúzst, amilyet szerettem volna. - folytatja közvetlenül.
Amikor azonban megtudja, hogy a hajléktalan-kérdésről próbálom meg faggatni, szó nélkül elindul a mozgólépcső irányába.
 
Megpróbálok még egy-két fiatalt megszólítani, de a válaszokból csak az undor és a közöny kettős ítélete köszön vissza.
Kicsit fáradtan lepihenek egy hangulatos bár csillogó pultjára könyökölve, s belekortyolok egy jeges narancslébe.
   Majd elindulok a fényes folyósokon és az ütemes, lüktető zene ritmusára elhagyom a fényt, a pompát és a csillogást, s eltűnök a Stix koromfekete vizében.
 
 
A mély
 
Ha alámerülünk a föld mélyére, a Nyugati aluljáróba egy teljesen más világ tárul elénk. Itt már nyoma sincs a fénynek, pompának és a csillogásnak.
A félelem, a szánalom és az undor nehéz ólomcipőket csatol rám, amikor elindulok az aluljáróban élő és itt lakásokat maguknak berendező hajléktalanok, lakta terület felé. Ez az igazi „underground” A föld alatti életnek mindig van egy sajátos zamata. Zsebesek, csövesek, nepperek, stricik, szipusok mind-mind előfordulnak az aluljáró jótékony félhomályában. De a hajléktalanok mások. Ők nem bűnözők, még is üldözöttek. A sors üldözöttjei.
 
 - Hideg itt az éjszaka? - teszem fel a naiv, sablonos kérdést, egy piros takaróval bebugyolált meghatározhatatlan korú férfinak. S közben fürkészem az arcát, melybe mély barázdákat szántott az idő.
 - Hideg bizony, kedves uram. - válaszolja meglepő udvariassággal. - De meg lehet szokni. Sok mindent kibír az ember. Most, hogy vége a télnek, s hála istennek jön a jó idő, így a mi életünk is könnyebb lesz egy kicsit.
 - Miből élnek?
 - Tudja kérem, mi az emberek jóindulatából táplálkozunk. Koldusok vagyunk - mondja és közben remegő kézzel, rágyújt a zsebéből előkotort cigaretta csikkre, és belekortyol az általam a közeli büféből hozott műanyagpoharas forralt borba.
 - Van családja, vagy egyáltalán valakije? - kérdezem felbátorodva, s közben leülök egy faládára az öreg mellé.
 - Volt, volt családom… de elváltam… van két fiam, már felnőttek… jobb, ha nem látnak, nem látják az apjukat ilyen állapotban.
 - Mi a foglalkozása?
 - Gépész technikus vagyok. Húsz évet húztam le a Csepel Vas és Fémművekben, lakatosként kezdtem, majd üzemvezető lettem az évek során. De a gyár megszűnt, leépítettek. Mehettem az utcára, mert munkásszállón laktam, amit a gyár fizetett. A válás után a feleségem kapta meg a gyerekeket a lakással együtt.
 - Miért váltak el, elárulja nekem?
 - Tudja az alkohol, az alkohol az oka mindennek.
 
Végignézek a hajléktalanok, lakta soron, s látom, ahogy a telefonfülkékből éjszakára szobák alakulnak. Dobozokból és különféle ruhákból, rongyokból komoly kvártélyok épülnek fel.
Van, akinek rendes matrac az ágya, sőt még akad olyan is, aki olvasólámpával is rendelkezik és egész kis könyvtár, van a feje mellett. 
 
- Önök mióta vannak együtt? - fordulok egy párhoz, akik láthatóan lefekvéshez készülődnek.
- Mi már két éve élünk együtt - mondja a körül-belül ötvenes éves nő, s közben mohón nyúl a feléje nyújtott forralt bor után.
- Hol ismerkedtek meg?
- A Hajnóczy presszóban, tudja, nagyon szeretünk táncolni.
- Mutasd meg a képet - szól közbe egy borízű hang, két fekhellyel távolabbról.
 
Az idős nő kotorászni kezd a vászonzsákjában, majd elővesz egy gyűrött nagyalakú fényképet és átnyújtja nekem. A képen három csinos estélyi ruhás hölgy látható. Nyakukban egy szalag, melyen a következő felirat olvasható: „Anna-bál szépe 1968. Balatonfüred”
 
- Én nyertem meg a szépségversenyt. Tizennyolc éves voltam akkor. - mondja meghatottan, szemében a fájdalom könnyeivel.
 
Nézem az egykori Anna-bál szépét és összeszorul a szívem. Mivé lesz egy ember? A sors útjai kifürkészhetetlenek. Látom szemem előtt a nőt, amint tizennyolc évesen kristálypohárból kortyolja a finom pezsgőt, s most ugyanaz a kéz remegve nyúl a műanyagpohárban szervírozott forralt bor után.
 
    - Tudja - szól ismét a borízű hang a távolból - nagyon sokféle ember él ám itt. Az egykori válogatott futballistától, a volt egyetemi tanáron át, az idegenlégiót is megjárt zongoraművészig szinte mindenféle ember. Mi egy nagy család vagyunk. Segítjük egymást, ahol tudjuk. Mi vagyunk a „nyugatisok”: De vannak „keletisek”, „nagyváradtériek” és „moszkvások” is.
 
Két járőröző rendőr sétál el közben mellettünk, de ránk sem néznek. Megszokták már ezt a látványt. Megdöbbentő. Ezek az emberek a lét és a nem lét peremén élnek, kolóniákba verődve a föld alatt. „Nyugatisok”, „keletisek”, „moszkvások” és „nagyváradtériek”.
 
   A Westend csillogó pompája alatt, tehát húzódik egy mély alagút, amelyből jelenleg nem látni a fényt. Figyeljünk kicsit jobban, mert ez bizony keserű szóda az édes borban. Hiszen világvárost építünk.
 
 
Az idézet:
Ady Endre: Történelmi lecke fiúknak
 című verséből származik

 

Csépányi Balázs

Hozzászólások

populista
2016-01-28 13:26
Mivel magyar gondolkodó volt ezért nem illet a háborús bűnös kádárizmusba.
2018-10-31 05:02
Ship flowers in Omaha and surrounding areas.<br> <br> <br> <br> <br> <br> Take a look at my page; cheap birthday baskets, <a href="http://www.lhcba.org/ActivityFeed/MyProfile/tabid/60/userId/313094/Default.aspx">Stacey</a>,
camillasim
2018-11-01 09:11
The travel plans, particular skills, and pursuits of household and mates should be thought <br> <br> of when in search of ways to incorporate others into a <br> <br> funeral service.<br> <br> <br> <br> My page :: Floral arrangements Funerals - http://www.offroad-sheriff.com/index.php/gaestebuch/
svenbinion
2018-12-08 11:46
Many payday lenders are reliable businesses.<br> <br> <br> <br> <br> <br> My homepage ... <a href="https://steepster.com/theonlineloan">1500 Pay Day Loan</a>
finleynewe
2019-06-29 23:37
Hello there, just became aware of your blog through Google, and <br> <br> found that it's truly informative. I?m going to watch out for brussels.<br> <br> I will be grateful if you continue this in future. Numerous people will be benefited from your writing.<br> <br> Cheers!<br> <br> <br> <br> My web site; http://go.smokey.live/bionativeketosideeffects99338 - <br> <br> http://go.smokey.live/bionativeketosideeffects99338
malcolmrol
2020-09-26 19:06
I really like what you guys tend to be up too. Such clever work and reporting!<br> <br> Keep up the superb works guys I've incorporated you guys to our blogroll.<br> <br> <br> <br> <br> <br> Here is my page - <a href="https://goldincity.com">토토사이트 추천</a>
bonitamack
2020-10-03 07:20
I do not even know the way I finished up here, but I assumed Check this - https://images.google.fm/url?q=https submit <br> <br> was once great. I do not recognize who you're however certainly you <br> <br> are going to a famous blogger when you are not already.<br> <br> Cheers!
lettieroll
2020-10-13 12:58
A motivating discussion is definitely worth comment. There's no doubt <br> <br> that that you should publish more about this issue, it might not be a <br> <br> taboo subject but typically folks don't discuss these subjects.<br> <br> To the next! Best wishes!!<br> <br> <br> <br> Visit my web site; <a href="https://myrollerstone.com/products/perles-en-pierre-de-lave">perles de lave</a>
kelleespie
2020-10-20 05:39
It's perfect time to make a few plans for the <br> <br> long run and it is time to be happy. I have learn this post and if I may I desire to counsel you <br> <br> few fascinating things or tips. Maybe you could write subsequent articles <br> <br> referring to this article. I desire to read even more issues <br> <br> about it!<br> <br> <br> <br> my page; belkin support - https://www.backlinkdir.com/support-for-belkin.html
maryjo3996
2020-10-23 09:34
This is a topic that is close to my heart...<br> <br> Many thanks! Where are your contact details though?<br> <br> <br> <br> <br> <br> <br> <br> Stop by my homepage :: <a href="https://mobilebiponi.com/smartphone/apple/apple-iphone-6s/">Xiaomi Redmi K30S Price in Bangladesh October 15</a>
demetracaf
2020-10-20 11:56
I have read so many articles concerning the blogger lovers but this article <br> <br> is in fact a pleasant post, keep it up.<br> <br> <br> <br> My blog post netgear customer service - https://www.backlinkdir.com/support-for-netgear.html
malloryorr
2020-10-27 22:04
Great post. I was checking constantly this blog and I <br> <br> am impressed! Very helpful information specifically the last part :) I care for such information a lot.<br> <br> I was seeking this particular information for a long time.<br> <br> Thank you and best of luck.<br> <br> <br> <br> Also visit my webpage - en koleji - https://www.enokullari.com.tr/
efreni357
2020-11-04 23:34
Hello, its fastidious post about media print, we all be aware of <br> <br> media is a impressive source of information.<br> <br> <br> <br> Feel free to visit my blog post: <a href="https://mynuviet.net/forums/gai-goi-quan-phu-nhuan.34/">gai goi</a>
kindrasieg
2020-10-29 22:09
Thanks for a marvelous posting! I quite enjoyed reading <br> <br> it, you could be a great author. I will always bookmark your blog and will <br> <br> often come back at some point. I want to encourage you <br> <br> to continue your great posts, have a nice afternoon!<br> <br> <br> <br> Stop by my web site; 808 mafia - http://www.artistnewswire.com/new-talented-indie-artist-rixh-rose-on-the-rize
triciagold
2020-10-22 09:47
Hmm is anyone else experiencing problems with the <br> <br> pictures on this blog loading? I'm trying to find out if its a problem on my end or if it's the blog.<br> <br> Any suggestions would be greatly appreciated.<br> <br> <br> <br> Also visit my homepage <a href="https://aluminiosdelsurhn.com/vitrales-faciles-y-modernos-en-tegucigalpa-honduras-8847-8257/">decoración de diseñador</a>
dontewhiti
2020-10-23 10:38
Normally I do not learn post on blogs, however I wish to say that this write-up very compelled me <br> <br> to check out and do so! Your writing style has been amazed me.<br> <br> Thanks, quite great post.<br> <br> <br> <br> Feel free to visit my page Oppo A15 Price in Bangladesh October 15 - <br> <br> https://mobilebiponi.com/smartphone/vivo/vivo-v20-pro/
belindahup
2020-10-26 12:36
My spouse and I stumbled over here coming from a <br> <br> different page and thought I should check things out.<br> <br> I like what I see so i am just following you. Look forward to going over your <br> <br> web page yet again.<br> <br> <br> <br> Visit my page; <a href="https://ottomanstyle.com.tr/sark-kosesi">şark köşesi</a>
fatdacia03
2020-11-03 15:15
I loved as much as you will receive carried out right here.<br> <br> <br> <br> The sketch is attractive, your authored subject matter stylish.<br> <br> nonetheless, you command get bought an impatience over that you wish be <br> <br> delivering the following. unwell unquestionably come further formerly again since exactly <br> <br> the same nearly very often inside case you shield this increase.<br> <br> <br> <br> <br> <br> Feel free to visit my web page <a href="https://yekshart.com/crash/hazarat-crash-game/">بازی انفجار حضرات</a>
brittanyto
2020-10-09 06:29
Aw, this was a really nice post. Spending some time and actual effort <br> <br> to generate a really good article… but what can I say… I procrastinate a <br> <br> lot and don't seem to get anything done.<br> <br> <br> <br> Visit my blog post :: poker online terpercaya - http://198.54.120.158/
denicehuot
2020-10-16 02:14
Magnificent site. Lots of helpful information here.<br> <br> I'm sending it to several pals ans additionally sharing <br> <br> in delicious. And naturally, thanks for your sweat!<br> <br> <br> <br> <br> <br> My site - <a href="http://www.fxstat.com/en/user/profile/ErrolBarriault-168335/blog/35299251-%E2%80%8BIdeas-Perencanaan-IPAL-Rumah-Sakit">IPAL Rumah sakit</a>
kinapigdon
2020-10-21 08:36
Excellent post. I was checking continuously this weblog and I am inspired!<br> <br> Very helpful info specifically the closing part :) I <br> <br> take care of such information a lot. I used to be looking <br> <br> for this certain information for a long time.<br> <br> Thank you and good luck.<br> <br> <br> <br> My blog - best car safety tool - https://chihiro-and-byakuya.tumblr.com/
hugohershb
2020-10-28 05:53
Pretty nice post. I just stumbled upon your weblog and <br> <br> wanted to say that I have really enjoyed surfing around your <br> <br> blog posts. After all I will be subscribing to your feed and I hope you write <br> <br> again very soon!<br> <br> <br> <br> my web blog ... <a href="https://www.psikolog-istanbul.com/aile-baskisi.html">Ergenlik Döneminde Aile Baskısı</a>
anthonytar
2020-10-30 10:06
I visited various web pages however the audio <br> <br> quality for audio songs existing at this website is truly marvelous.<br> <br> <br> <br> <br> <br> Also visit my web-site: ve xe di sapa - https://gumroad.com/noitaden/posts
ashleighbr
2020-10-22 10:57
It is appropriate time to make some plans for the future and it is <br> <br> time to be happy. I have read this submit and if I could I want to recommend you few <br> <br> attention-grabbing issues or tips. Maybe you could write next articles regarding this article.<br> <br> I wish to read more issues approximately it!<br> <br> <br> <br> <br> <br> my blog post :: skateboarding - https://airbiip.com/home/skateboarding/
2020-10-30 03:10
Hi just wanted to give you a quick heads up and let you know a few of the images aren't loading properly.<br> <br> I'm not sure why but I think its a linking issue. I've tried it <br> <br> in two different internet browsers and both show the same outcome.<br> <br> <br> <br> <br> <br> my web page - <a href="https://gumroad.com/noitaden/p/cac-b-c-d-t-ve-xe-khach-t-ha-n-i-di-sapa-n-i-ta-d-n">Sapa</a>
twilawhitf
2020-10-16 09:28
I'm very happy to discover this web site. I want <br> <br> to to thank you for ones time due to this fantastic read!!<br> <br> I definitely liked every little bit of it and I have you saved as <br> <br> a favorite to see new stuff on your web site.<br> <br> <br> <br> Also visit my web-site - <a href="https://yabm.vip/">출장안마</a>
louveniali
2020-10-17 13:58
Piece of writing writing is also a excitement, if you be acquainted with then you can write otherwise it <br> <br> is complicated to write.<br> <br> <br> <br> My website - dsa - http://maps.google.de/url?q=http
grettagall
2020-10-17 14:38
Heya! I'm at work surfing around your blog from my new iphone 3gs!<br> <br> Just wanted to say I love reading your blog and look forward to all your posts!<br> <br> Keep up the excellent work!<br> <br> <br> <br> Feel free to surf to my webpage ... <a href="http://images.google.it/url?q=http">digital signage software</a>
edmundobiv
2020-10-22 16:13
Really no matter if someone doesn't understand after that its up to other people that they will assist, so here <br> <br> it happens.<br> <br> <br> <br> My webpage; Indian luxury blogger - https://www.krazybutterfly.com
nelleweinm
2020-10-23 09:09
A person essentially assist to make critically articles I'd state.<br> <br> That is the first time I frequented your website page and up to <br> <br> now? I surprised with the research you made to make this actual submit incredible.<br> <br> Wonderful process!<br> <br> <br> <br> my site ... <a href="http://jntbet.org">Judi Online terbaik</a>
alejandrin
2020-10-27 04:35
My brother suggested I would possibly like this blog. He was <br> <br> totally right. This post actually made my day. <br> <br> You cann't imagine simply how a lot time I had spent for this info!<br> <br> Thanks!<br> <br> <br> <br> Feel free to surf to my web site: <a href="https://necmai.com">Buy Spotify Plays</a>
audrakauff
2020-11-04 12:05
I blog often and I seriously thank you for your information. The article <br> <br> has truly peaked my interest. I am going to take a note of your blog and <br> <br> keep checking for new information about once a week. I opted <br> <br> in for your Feed as well.<br> <br> <br> <br> Look at my blog post <a href="https://www.hewecon.de/">Schutzmaske Kaufen</a>
ulyssesflm
2020-10-26 16:31
Thanks for finally writing about > Flag - Egy JOBB magyar magazin az <br> <br> értékek mellett! Güvenlik Soruşturması Formu</a>
kieranchis
2020-10-26 06:34
Yes! Finally something about sofort.de.<br> <br> <br> <br> my page - Mund Und Nasenschutz - https://www.schutzmasken-sofort.de/
2020-10-16 10:34
Keep on writing, great job!<br> <br> <br> <br> My web blog: <a href="https://healthdy.com/best-masticating-juicers/">Best Masticating juicer</a>
katharinat
2020-10-17 05:00
Hi, I do think this is an excellent website. I <br> <br> stumbledupon it ;) I will come back yet again since I bookmarked it.<br> <br> Money and freedom is the greatest way to change, may <br> <br> you be rich and continue to guide other people.<br> <br> <br> <br> Here is my blog ... Half Life 2 indir - https://sites.google.com/view/half-life-2-indir/
laurindabe
2020-10-19 19:24
Hmm is anyone else encountering problems with the pictures on this blog loading?<br> <br> I'm trying to determine if its a problem on my end or if it's the <br> <br> blog. Any feedback would be greatly appreciated.<br> <br> <br> <br> Also visit my web-site <a href="https://forwarder.gapviet.com/RomaTakasuka76">see page</a>
joeannr57
2020-10-22 07:43
Today, I went to the beach with my kids. I found a sea shell and gave it to my 4 year old daughter and said "You can hear the ocean if you put this to your ear." She placed the shell to her ear and screamed.<br> <br> There was a hermit crab inside and it pinched <br> <br> her ear. She never wants to go back! LoL I know this is totally off topic but I had to tell someone!<br> <br> <br> <br> <br> <br> Feel free to surf to my web blog: texas holdem poker online - http://www.897powerfm.org
nathanielr
2020-10-24 01:18
Do you have a spam issue on this website; I also am a blogger, and I was wanting to know <br> <br> your situation; we have developed some nice methods and we are looking to swap strategies with other folks, <br> <br> be sure to shoot me an e-mail if interested.<br> <br> <br> <br> Feel free to visit my web blog :: <a href="https://mobilebiponi.com/smartphone/xiaomi/xiaomi-redmi-9c/">Motorola Moto E7 Price in Bangladesh October 15</a>
2020-10-26 19:58
Excellent, what a website it is! This blog presents helpful facts to <br> <br> us, keep it up.<br> <br> <br> <br> Here is my web page: Maske - https://www.hewecon.de/
2020-10-26 22:50
Hello! I know this is kind of off topic but I was wondering which blog platform are you using for this site?<br> <br> I'm getting fed up of Wordpress because I've had issues with hackers and I'm looking <br> <br> at options for another platform. I would be awesome if you could point me in the direction of a good <br> <br> platform.<br> <br> <br> <br> Here is my web site; Mund und nasenschutz - https://www.hewecon.de/
gretagateh
2020-10-29 17:43
Good day! Do you know if they make any plugins to help <br> <br> with Search Engine Optimization? I'm trying to get my blog to rank for some targeted keywords <br> <br> but I'm not seeing very good success. If you know of any please share.<br> <br> <br> <br> Kudos!<br> <br> <br> <br> my blog post: <a href="https://www.laboratorioiula.com">analisi cliniche eboli</a>
ofeliaharg
2020-10-27 14:37
Hello there, just became alert to your blog through Google, <br> <br> and found that it's really informative. I am gonna watch out <br> <br> for brussels. I'll appreciate if you continue this in future.<br> <br> <br> <br> Numerous people will be benefited from your <br> <br> writing. Cheers!<br> <br> <br> <br> Also visit my weblog Aile Baskısı - https://www.psikolog-istanbul.com/aile-baskisi.html
joycelyn15
2020-10-26 07:31
Thanks very nice blog!<br> <br> <br> <br> Also visit my site - <a href="https://www.schutzmasken-sofort.de/">preiswerte Masken</a>
2020-10-24 15:48
Unquestionably believe that that you said. Your favorite <br> <br> justification seemed to be on the web the easiest factor to <br> <br> consider of. I say to you, I certainly get annoyed even as people think about concerns that they just don't know <br> <br> about. You managed to hit the nail upon the highest as neatly as outlined out the entire thing without having side effect , <br> <br> folks can take a signal. Will likely be again to get more.<br> <br> Thanks<br> <br> <br> <br> My website; online casino - https://io.telkomuniversity.ac.id/forum/profile/casino-online/
ashtoncorc
2020-10-27 04:15
I just like the helpful information you supply for <br> <br> your articles. I will bookmark your blog and <br> <br> check again right here regularly. I am fairly sure I will be informed many new stuff proper right here!<br> <br> Best of luck for the following!<br> <br> <br> <br> Take a look at my website; <a href="https://www.psikolog-istanbul.com/online-terapi-nedir.html">Online Terapi Nedir</a>
lolitameye
2020-10-21 01:10
It's great that you are getting thoughts from this piece of writing as well <br> <br> as from our argument made at this time.<br> <br> <br> <br> My web page best car Safety hammer - https://chrysilism.tumblr.com/
numbersbla
2020-10-11 21:49
I believe this is among the such a lot vital information for <br> <br> me. And i'm happy reading your article. However wanna observation on some normal things, The site taste <br> <br> is ideal, the articles is truly excellent : D. Good activity, cheers<br> <br> <br> <br> Check out my website :: seva Pusat mobil murah - https://tawk.to/sevamobilpusat
krystynaba
2020-10-17 17:35
Hi! This is kind of off topic but I need some <br> <br> guidance from an established blog. Is it tough to <br> <br> set up your own blog? I'm not very techincal but I can figure things out pretty fast.<br> <br> I'm thinking about making my own but I'm not sure where to begin. Do you have any points or suggestions?<br> <br> Thanks<br> <br> <br> <br> my web page :: <a href="https://www.twolinespoetry.com/2020/10/Romantic-Urdu%20Poetry.html">2 Line Poetry</a>
ninaa0860
2020-10-21 03:16
Does your blog have a contact page? I'm having <br> <br> trouble locating it but, I'd like to send you an email.<br> <br> <br> <br> I've got some recommendations for your blog you might be <br> <br> interested in hearing. Either way, great site and I look <br> <br> forward to seeing it grow over time.<br> <br> <br> <br> Here is my web-site :: NTD - https://noitadentourist.blogspot.com/p/gioi-thieu.html

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Autómánia (61) Jobbegyenes (2805) Történelem (18) Nagyvilág (1310) Politika (1582) Heti lámpás (313) Vetítő (30) Mondom a magamét (7612) Alámerült atlantiszom (142) Kultúra (9) Gasztronómia (539) Emberi kapcsolatok (36) Irodalmi kávéház (537) Szépségápolás (15) Mozaik (83) Nézőpont (1) Titkok és talányok (12) Flag gondolja (36) Egészség (50) Gazdaság (710) Tereb (146) Rejtőzködő magyarország (168) Belföld (11) Mozi világ (440) Sport (729) Tv fotel (65) Életmód (1)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>