Ma 2020 július 14. Örs, Stella napja van. Holnap Henrik, Roland napja lesz.
d488bcdfcf703b2f6b1fc0c628429159.jpg

Történelmi lecke fiúknak

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Nézem a Nyugati pályaudvar Gustav Eiffel cége által tervezett ragyogó épületét, s közben megjelenik előttem a történelem. Hiszen innen indult az első pesti villamos, s ide futott be az a vonat is, amely Kossuth Lajos koporsóját hozta. A Nyugati pályaudvar Budapest egyik kapuja volt mindig.

 Történelmi lecke fiúknak

 
 „Magyarország dús ország volt,
Van termése, kincse, vadja,
De amit a bús nép szerzett,
Víg uraság zsebre rakja.”
 
   Nézem a Nyugati pályaudvar Gustav Eiffel cége által tervezett ragyogó épületét, s közben megjelenik előttem a történelem. Hiszen innen indult az első pesti villamos, s ide futott be az a vonat is, amely Kossuth Lajos koporsóját hozta. A Nyugati pályaudvar Budapest egyik kapuja volt mindig.
Naponta több ezer autó halad el itt, az egykor szebb napokat látott néhai Skála Metró előtt.
Retro a 80-as évekből.
Egy csipetnyi Nyugat, a Keletben. Tovább figyelve a környék épületeit, szembeötlik, mindjárt a pályaudvar tőszomszédságában épült pompázatos Westend bevásárlóközpont, csillogó épülete. Futuro az évezred végéről.
Csodálatos üvegablakok, mesébe illő tetőkert, fényűző üzletsorok, nem is beszélve a bejáratnál folyton pezsgő Niagara vízesés, bedobált egyforintosoktól mindig zavaros vizéről. Fény, pompa, csillogás. Hiszen Világvárost építünk. De fecseg a felszín és hallgat a mély.
 
 
A felszín
 
   Az ütemesen lüktető zene ritmusára lépkedek a csillogó Westend makulátlanul tiszta, fénylő padlózatán. Nézem az embereket, akik egykedvűen haladnak el mellettem, kezükben reklámtáskákkal, amelyek mindenféle titkot rejtenek. Márkás ruhákat, cipőket, CD-ket és mindenféle olyan tárgyat, melyek elengedhetetlenek egy jóléti társadalomban.
A fogyasztás diadala. Ebben az épületben minden a fogyasztásról szól. Ezért kell egy anyának huszonöt játékbolt mellett elrángatnia sóvárgó gyermekét, ha mondjuk moziba szeretné vinni.
Az épület struktúrája, úgy van megkomponálva, hogy minél több pénzt sajtoljon ki belőlünk, a 21. század embereiből.
Lassan odaérek a „megamozi” tágas előcsarnokához és leülök egy padra a színes plakátok árnyékában. Mellettem egy divatos frizurát viselő fiatalember ül a barátnőjével,   popcornt majszolva.
 
- A mozira vártok - kérdezem tőlük.
   - Igen srác, arra várunk - válaszolja a fiatal fiú, s közben megigazítja szemöldökében az ezüstszínű pirszinget.
   - Gondolom jártatok már a Nyugati aluljáróban - térek rá jövetelem céljára -, tehát bizonyára találkoztatok az ott élő hajléktalanokkal. Azt szeretném megkérdezni, hogy mi erről a jelenségről a véleményetek.
   - Nagyon elszomorítónak tartom - válaszol, megemelve a hangját a srác -, hogy ilyen előfordulhat Budapesten. Ezeket az embereket el kellene távolítani az összes aluljáróból egyszer és mindenkorra.
   - Eltávolítani? Ezt kifejtenéd? - kérdezem.
   - Össze kellene őket fogni és kitoloncolni Budapest területéről. Mert azt a mocskot, amit csinálnak, na és az a bűz, ami árad belőlük, förtelem! - húzza el a száját egy kicsit vicsorogva a fiú.
Ezalatt csinos szőke barátnője helyeselve bólogat és beletúr illatos hajába.
„Össze kellene fogni…” csengenek a nehéz szavak a fülemben, s közben elindulok a fémkorlátnál álló jólszituált középkorú nő felé.
 
   - Sikerült a vásárlás? - kérdezem mosolyogva.
   - Nagyjából. - ütögeti meg finoman, ápolt kezével a reklámtáskákat. - Sajnos nem kaptam olyan árnyalatú rúzst, amilyet szerettem volna. - folytatja közvetlenül.
Amikor azonban megtudja, hogy a hajléktalan-kérdésről próbálom meg faggatni, szó nélkül elindul a mozgólépcső irányába.
 
Megpróbálok még egy-két fiatalt megszólítani, de a válaszokból csak az undor és a közöny kettős ítélete köszön vissza.
Kicsit fáradtan lepihenek egy hangulatos bár csillogó pultjára könyökölve, s belekortyolok egy jeges narancslébe.
   Majd elindulok a fényes folyósokon és az ütemes, lüktető zene ritmusára elhagyom a fényt, a pompát és a csillogást, s eltűnök a Stix koromfekete vizében.
 
 
A mély
 
Ha alámerülünk a föld mélyére, a Nyugati aluljáróba egy teljesen más világ tárul elénk. Itt már nyoma sincs a fénynek, pompának és a csillogásnak.
A félelem, a szánalom és az undor nehéz ólomcipőket csatol rám, amikor elindulok az aluljáróban élő és itt lakásokat maguknak berendező hajléktalanok, lakta terület felé. Ez az igazi „underground” A föld alatti életnek mindig van egy sajátos zamata. Zsebesek, csövesek, nepperek, stricik, szipusok mind-mind előfordulnak az aluljáró jótékony félhomályában. De a hajléktalanok mások. Ők nem bűnözők, még is üldözöttek. A sors üldözöttjei.
 
 - Hideg itt az éjszaka? - teszem fel a naiv, sablonos kérdést, egy piros takaróval bebugyolált meghatározhatatlan korú férfinak. S közben fürkészem az arcát, melybe mély barázdákat szántott az idő.
 - Hideg bizony, kedves uram. - válaszolja meglepő udvariassággal. - De meg lehet szokni. Sok mindent kibír az ember. Most, hogy vége a télnek, s hála istennek jön a jó idő, így a mi életünk is könnyebb lesz egy kicsit.
 - Miből élnek?
 - Tudja kérem, mi az emberek jóindulatából táplálkozunk. Koldusok vagyunk - mondja és közben remegő kézzel, rágyújt a zsebéből előkotort cigaretta csikkre, és belekortyol az általam a közeli büféből hozott műanyagpoharas forralt borba.
 - Van családja, vagy egyáltalán valakije? - kérdezem felbátorodva, s közben leülök egy faládára az öreg mellé.
 - Volt, volt családom… de elváltam… van két fiam, már felnőttek… jobb, ha nem látnak, nem látják az apjukat ilyen állapotban.
 - Mi a foglalkozása?
 - Gépész technikus vagyok. Húsz évet húztam le a Csepel Vas és Fémművekben, lakatosként kezdtem, majd üzemvezető lettem az évek során. De a gyár megszűnt, leépítettek. Mehettem az utcára, mert munkásszállón laktam, amit a gyár fizetett. A válás után a feleségem kapta meg a gyerekeket a lakással együtt.
 - Miért váltak el, elárulja nekem?
 - Tudja az alkohol, az alkohol az oka mindennek.
 
Végignézek a hajléktalanok, lakta soron, s látom, ahogy a telefonfülkékből éjszakára szobák alakulnak. Dobozokból és különféle ruhákból, rongyokból komoly kvártélyok épülnek fel.
Van, akinek rendes matrac az ágya, sőt még akad olyan is, aki olvasólámpával is rendelkezik és egész kis könyvtár, van a feje mellett. 
 
- Önök mióta vannak együtt? - fordulok egy párhoz, akik láthatóan lefekvéshez készülődnek.
- Mi már két éve élünk együtt - mondja a körül-belül ötvenes éves nő, s közben mohón nyúl a feléje nyújtott forralt bor után.
- Hol ismerkedtek meg?
- A Hajnóczy presszóban, tudja, nagyon szeretünk táncolni.
- Mutasd meg a képet - szól közbe egy borízű hang, két fekhellyel távolabbról.
 
Az idős nő kotorászni kezd a vászonzsákjában, majd elővesz egy gyűrött nagyalakú fényképet és átnyújtja nekem. A képen három csinos estélyi ruhás hölgy látható. Nyakukban egy szalag, melyen a következő felirat olvasható: „Anna-bál szépe 1968. Balatonfüred”
 
- Én nyertem meg a szépségversenyt. Tizennyolc éves voltam akkor. - mondja meghatottan, szemében a fájdalom könnyeivel.
 
Nézem az egykori Anna-bál szépét és összeszorul a szívem. Mivé lesz egy ember? A sors útjai kifürkészhetetlenek. Látom szemem előtt a nőt, amint tizennyolc évesen kristálypohárból kortyolja a finom pezsgőt, s most ugyanaz a kéz remegve nyúl a műanyagpohárban szervírozott forralt bor után.
 
    - Tudja - szól ismét a borízű hang a távolból - nagyon sokféle ember él ám itt. Az egykori válogatott futballistától, a volt egyetemi tanáron át, az idegenlégiót is megjárt zongoraművészig szinte mindenféle ember. Mi egy nagy család vagyunk. Segítjük egymást, ahol tudjuk. Mi vagyunk a „nyugatisok”: De vannak „keletisek”, „nagyváradtériek” és „moszkvások” is.
 
Két járőröző rendőr sétál el közben mellettünk, de ránk sem néznek. Megszokták már ezt a látványt. Megdöbbentő. Ezek az emberek a lét és a nem lét peremén élnek, kolóniákba verődve a föld alatt. „Nyugatisok”, „keletisek”, „moszkvások” és „nagyváradtériek”.
 
   A Westend csillogó pompája alatt, tehát húzódik egy mély alagút, amelyből jelenleg nem látni a fényt. Figyeljünk kicsit jobban, mert ez bizony keserű szóda az édes borban. Hiszen világvárost építünk.
 
 
Az idézet:
Ady Endre: Történelmi lecke fiúknak
 című verséből származik

 

Csépányi Balázs

Hozzászólások

populista
2016-01-28 13:26
Mivel magyar gondolkodó volt ezért nem illet a háborús bűnös kádárizmusba.
2018-10-31 05:02
Ship flowers in Omaha and surrounding areas.<br> <br> <br> <br> <br> <br> Take a look at my page; cheap birthday baskets, <a href="http://www.lhcba.org/ActivityFeed/MyProfile/tabid/60/userId/313094/Default.aspx">Stacey</a>,
camillasim
2018-11-01 09:11
The travel plans, particular skills, and pursuits of household and mates should be thought <br> <br> of when in search of ways to incorporate others into a <br> <br> funeral service.<br> <br> <br> <br> My page :: Floral arrangements Funerals - http://www.offroad-sheriff.com/index.php/gaestebuch/
svenbinion
2018-12-08 11:46
Many payday lenders are reliable businesses.<br> <br> <br> <br> <br> <br> My homepage ... <a href="https://steepster.com/theonlineloan">1500 Pay Day Loan</a>
finleynewe
2019-06-29 23:37
Hello there, just became aware of your blog through Google, and <br> <br> found that it's truly informative. I?m going to watch out for brussels.<br> <br> I will be grateful if you continue this in future. Numerous people will be benefited from your writing.<br> <br> Cheers!<br> <br> <br> <br> My web site; http://go.smokey.live/bionativeketosideeffects99338 - <br> <br> http://go.smokey.live/bionativeketosideeffects99338
leoneliaco
2019-06-30 06:14
hello there and thank you for your information - I've definitely picked <br> <br> up something new from right here. I did however expertise some technical <br> <br> points using this web site, as I experienced to reload the website a lot <br> <br> of times previous to I could get it to load correctly.<br> <br> I had been wondering if your web host is OK?<br> <br> Not that I am complaining, but sluggish loading instances times will sometimes affect your placement in google <br> <br> and could damage your quality score if advertising <br> <br> and marketing with Adwords. Well I am adding this RSS to <br> <br> my e-mail and can look out for a lot more of your respective exciting content.<br> <br> Ensure that you update this again soon..<br> <br> <br> <br> My website :: http://www.thefullfledged.com/item.php?id=9818&mode=1 - http://www.thefullfledged.com/item.php?id=9818&mode=1
2020-04-06 09:30
My spouse and I stumbled over here different web address and thought I might check things out.<br> <br> I like what I see so now i'm following you. Look forward to exploring your web <br> <br> page again.<br> <br> <br> <br> Here is my blog <a href="https://www.88qiuqiu.net">https://www.88qiuqiu.net</a>
isla68236
2020-05-29 02:08
Hi there, everything is going fine here and ofcourse every one is sharing information, that's really excellent, keep up <br> <br> writing.<br> <br> <br> <br> Here is my webpage ... situs slot online - http://idbet.games/id-ID/Home
2020-05-29 20:07
I know this How to increase organic website traffic Top SEO 2020 - https://www.digitaldownloadbooks.com offers quality depending articles or reviews and additional <br> <br> data, is there any other site which offers these data in quality?
2020-04-12 22:18
This post presents clear idea for the new viewers of blogging, <br> <br> that genuinely how to do running a blog.<br> <br> <br> <br> my webpage ... <a href="https://www.mister-pool.de/">Aufstellpool</a>
daisydunhi
2020-04-14 10:19
Link exchange is nothing else however it is only placing the other person's website link on your page <br> <br> at appropriate place and other person will also do similar in favor of you.<br> <br> <br> <br> <br> <br> Here is my web blog: <a href="https://ikeeki.com/">Gifts for Him 2020</a>
2020-04-14 19:19
I was pretty pleased to uncover this website. I want to <br> <br> to thank you for ones time for this fantastic read!! I definitely savored every bit of it and i also have you book marked <br> <br> sea shipping china to Oman - https://www.udemy.com/user/ramonroy4/ see <br> <br> new stuff in your site.
eugenio498
2020-04-14 21:32
Hi are using Wordpress for your blog platform? I'm new to the blog world but I'm <br> <br> trying to get started and create my own. Do you require any coding knowledge <br> <br> to make your own blog? Any help would be greatly appreciated!<br> <br> <br> <br> <br> <br> <br> <br> Feel free to surf to my web page <a href="https://amplifihub.com/beat-hub">Nigerian Beats</a>
juankonig9
2020-04-14 19:58
Thanks for sharing such a good thinking, post is good, thats why <br> <br> i have read it completely<br> <br> <br> <br> My blog ... <a href="http://199.188.205.210/">http://199.188.205.210</a>
nikiputman
2020-04-15 08:09
Hey there! Someone in my Facebook group shared this website with us so I came to look it <br> <br> over. I'm definitely enjoying the information. I'm book-marking and will be tweeting this to my <br> <br> followers! Wonderful blog and brilliant style and design.<br> <br> <br> <br> Here is my homepage - <a href="http://pcbrandon.com/various-type-of-online-casinos-2/">wm casino</a>
kristyrich
2020-04-04 19:51
Everything is very open with a clear explanation of the issues.<br> <br> It was really informative. Your site is extremely helpful.<br> <br> Thank you for sharing!<br> <br> <br> <br> Feel free to surf to my homepage - Nayubiko.Com - https://nayubiko.com/user/profile/3613285
yasminbuse
2020-05-28 22:50
Heya i am for the first time here. I found this board and I find It really useful & it helped me <br> <br> out a lot. I hope to give something back and aid others like you helped me.<br> <br> <br> <br> <br> <br> my site situs slot online - http://idbet.games/id-ID/Home
celsafxu61
2020-05-29 20:05
Hmm it appears like your site ate my first comment <br> <br> (it was extremely long) so I guess I'll just sum it up what I <br> <br> had written and say, I'm thoroughly enjoying your blog.<br> <br> <br> <br> I as well am an aspiring blog blogger but I'm still new to everything.<br> <br> Do you have any tips and hints for novice blog writers?<br> <br> <br> <br> I'd certainly appreciate it.<br> <br> <br> <br> my web site <a href="http://www.brokenheartedproductions.com/you-can-configure-outlook-for-yahoo/">att yahoo email|att email|att email support|att yahoo mail|ymail support|yahoo mail support|yahoo mail|yahoo mail login|ymail|ymail login|ymail com|yahoomail|yahoomail com|www yahoomail com</a>
2020-05-29 22:12
This paragraph provides clear idea for the new viewers of <br> <br> blogging, that really How to increase organic website traffic Top <br> <br> SEO 2020 - https://www.digitaldownloadbooks.com to do <br> <br> running a blog.
2020-05-30 10:22
Oh my goodness! Incredible article dude! Thank you, However I am <br> <br> having issues with your RSS. I don't know why I cannot <br> <br> subscribe to it. Is there anyone else getting the same RSS problems?<br> <br> Anyone who knows the answer will you kindly respond?<br> <br> Thanks!!<br> <br> <br> <br> Also visit my webpage :: <a href="http://www.artistnewswire.com/everyone-is-struggling-to-fit-in-in-this-new-world-created-by-one-virus/">virus</a>
quentinp90
2020-05-30 14:08
hi!,I really like your writing so a lot! share we keep up a correspondence extra about your article <br> <br> on AOL? I require an expert on this house to unravel my problem.<br> <br> May be that's you! Looking forward to see you.<br> <br> <br> <br> My homepage; https://lambangdaihoc4rieu.com - https://lambangdaihoc4rieu.com
jvltamera
2020-05-29 22:14
My brother suggested I might like this website. He was entirely right.<br> <br> This post truly made my day. You can not imagine simply how <br> <br> much time I had spent for this info! Thanks!<br> <br> <br> <br> <br> <br> <br> <br> Review my web page; att yahoo email|att email|att email support|att yahoo mail|ymail support|yahoo mail support|yahoo mail|yahoo mail <br> <br> login|ymail|ymail login|ymail com|yahoomail|yahoomail com|www yahoomail com - http://www.bloggingbrights.net/how-to-configure-outlook-2010-for-yahoo-mail-users/
mireyakatz
2018-12-11 15:28
Amazing blog! Do you have any tips and hints for aspiring writers?<br> <br> I'm hoping to start my own website soon but I'm a little lost <br> <br> on everything. Would you advise starting with a free platform like Wordpress or go for a paid <br> <br> option? There are so many options out there that I'm totally overwhelmed <br> <br> .. Any suggestions? Cheers!<br> <br> <br> <br> my web blog ... <a href="http://zidmc.x10.bz/hatfortress/index.php?PHPSESSID=6ajmv0vdrfa1vt9gplpccojp42&action=profile;u=243006">mental health dating website</a>
2019-03-31 03:11
Quality posts is the secret to invite the people to pay a quick <br> <br> visit the website, that's what this site is providing.<br> <br> <br> <br> Feel free to visit my blog post: รถเครน - https://www.999article.com/crane/
2020-04-15 10:09
Great weblog here! Also your web site quite a bit up fast!<br> <br> What web host are you the usage of? Can I <br> <br> am getting your associate link on your host? I wish my site loaded up as fast as yours <br> <br> lol<br> <br> <br> <br> Here is my web page - <a href="https://www.net-reisen.com/2020/04/14/why-do-people-participate-in-poker-on-the-web/">Wm</a>
edytheberu
2020-05-29 11:15
It is actually a nice and helpful piece of <br> <br> info. I am happy that you just shared this helpful information with us.<br> <br> Please keep us up to date like this. Thank you for sharing.<br> <br> <br> <br> <br> <br> My blog att yahoo email|att email|att email support|att yahoo mail|ymail support|yahoo mail support|yahoo mail|yahoo mail login|ymail|ymail login|ymail com|yahoomail|yahoomail com|www yahoomail <br> <br> com - http://www.patorrphotography.com/how-you-can-use-yahoo-mail-login/
2020-05-29 18:28
Excellent, what a website it is! This blog presents helpful information to <br> <br> us, keep it up.<br> <br> <br> <br> Feel free to surf to my webpage: https://lambangdaihoc4rieu.com - https://lambangdaihoc4rieu.com
lilliestra
2020-05-30 07:41
I’m not that much of a internet reader to be honest but <br> <br> your blogs really nice, keep it up! I'll go ahead and bookmark your site to come back down the road.<br> <br> Cheers<br> <br> <br> <br> Look at my web site - <a href="http://www.km0personal.com/online-poker-rakeback-major-5-online-holdem-poker-rakeback-dangers/">aduq</a>
bbbjude494
2020-05-30 10:39
Very good blog you have here but I was wanting <br> <br> to know if you knew of any discussion boards that cover <br> <br> the same topics discussed in this article? I'd really like <br> <br> to be a part of group where I can get feed-back from other knowledgeable individuals that share the <br> <br> same interest. If you have any recommendations, please let me know.<br> <br> Many thanks!<br> <br> <br> <br> Feel free to visit my blog post - <a href="https://www.google.co.ck/url?q=https">Adagium Hukum</a>
maviskong3
2019-04-22 05:48
I'm truly enjoying the design and layout of your <br> <br> site. It's a very easy on the eyes which makes it much more pleasant for <br> <br> me to come here and visit more often. Did you hire out a <br> <br> developer to create your theme? Excellent work!<br> <br> <br> <br> Look at my homepage - Freelance Contracts Sample - https://Crew.Ymanage.net/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=3626894
rodgerpick
2019-08-13 09:13
Hi there! This is kind of off topic but I need <br> <br> some advice from an established blog. Is it difficult to set up your own blog?<br> <br> I'm not very techincal but I can figure things out pretty quick.<br> <br> I'm thinking about creating my own but I'm not <br> <br> sure where to start. Do you have any ideas or suggestions?<br> <br> <br> <br> Appreciate it<br> <br> <br> <br> Here is my page; <a href="http://titusowbr76406.arwebo.com/9827603/the-following-are-a-variety-of-of-the-most-famous-british-brands-you-need-to-look-at-this-year">honda drops honda</a>
sabrinat86
2020-04-14 02:02
Every weekend i used to pay a visit this web page, as i want enjoyment, since this this <br> <br> web page conations genuinely pleasant funny material too.<br> <br> <br> <br> <br> <br> <br> <br> my web site ... <a href="https://archive.org/details/@laramirez211">Latest Tech News</a>
vitoshockl
2020-05-29 17:28
I know this web site offers quality based posts and additional data, is there any other website which provides these kinds of things <br> <br> in quality?<br> <br> <br> <br> Here is my page :: https://lambangdaihoc4rieu.com - https://lambangdaihoc4rieu.com
derickkarp
2020-05-30 14:27
I do not even understand how I stopped up right here, however <br> <br> I thought this publish was great. I don't realize who you might be however definitely you're going to a famous blogger <br> <br> when you are not already. Cheers!<br> <br> <br> <br> Here is my web-site: <a href="http://idbet.games/id-ID/Home">http://idbet.games</a>
amoszavala
2020-04-08 02:02
At this time I am going away to do my breakfast, later than having my breakfast coming over again to read <br> <br> additional news.<br> <br> <br> <br> my blog post: pokerclub88 - http://www.pokerclub88.link/
andresimpk
2020-04-08 02:12
With havin so much content do you ever run into any problems of plagorism or copyright infringement?<br> <br> My blog has a lot of exclusive content I've <br> <br> either written myself or outsourced but it seems a lot of it <br> <br> is popping it up all over the internet without my authorization. Do you know any ways to help reduce content from being ripped off?<br> <br> I'd definitely appreciate it.<br> <br> <br> <br> Here is my website :: <a href="http://www.pokerclub88.link/">pokerclub88</a>
berenice62
2020-04-09 08:25
Wonderful blog! I found it while browsing on Yahoo News.<br> <br> Do you have any tips on how to get listed in Yahoo News? I've been trying <br> <br> for a while but I never seem to get there! Cheers<br> <br> <br> <br> Here is my weblog: http://livedatahk.com/ - http://livedatahk.com/data-sydney/
barneycatt
2020-04-12 20:50
Useful info. Lucky me I discovered your web site by accident, and I'm <br> <br> shocked why this twist of fate did not took place in advance!<br> <br> I bookmarked it.<br> <br> <br> <br> my blog post; <a href="https://absolutebod.com/">https://absolutebod.com/</a>
evelyneols
2020-05-30 13:58
Whats up this is somewhat of off topic but I was wanting to know if blogs <br> <br> use WYSIWYG editors or if you have to manually code with HTML.<br> <br> <br> <br> I'm starting a blog soon but have no coding skills so I wanted <br> <br> to get guidance from someone with experience. Any help would be greatly appreciated!<br> <br> <br> <br> <br> <br> Here is my website https://lambangdaihoc4rieu.com - https://lambangdaihoc4rieu.com
nereidacut
2020-05-29 05:49
Thank you a bunch for sharing this with all folks you actually recognize what you are <br> <br> speaking approximately! Bookmarked. Please additionally discuss with my site =).<br> <br> We may have a link exchange arrangement among us<br> <br> <br> <br> my page ... <a href="http://www.artistnewswire.com">band</a>
thelmabcq
2020-05-29 17:00
It's amazing designed for me to have a site, which is good in favor of <br> <br> my experience. thanks admin<br> <br> <br> <br> Here is my webpage - <a href="http://www.artig.co.uk/dogs-of-the-dow-a-nifty-strategy-for-potentially-increasing-yield-in-your-living-trust/">att yahoo mail</a>
ernestcham
2020-04-15 09:28
I seriously love your website.. Very nice colors & theme. <br> <br> Did you make this site yourself? Please reply back as I'm attempting to create my <br> <br> own personal site and would love to find out where you got this from or exactly what the <br> <br> theme is called. Kudos!<br> <br> <br> <br> my homepage ... 우리카지노 - https://www.ponte16.kr
chestercec
2020-04-08 09:33
We stumbled over here different web page and thought I should check things out.<br> <br> I like what I see so now i am following you. Look forward <br> <br> to exploring your web page yet again.<br> <br> <br> <br> My website <a href="http://livedatahk.com/">Prediksi Sydney</a>
patrickcan
2020-04-15 01:46
Today, I went to the beach with my kids. I found <br> <br> a sea shell and gave it to my 4 year old daughter and said <br> <br> "You can hear the ocean if you put this to your ear." She placed the shell <br> <br> to her ear and screamed. There was a hermit crab inside and it <br> <br> pinched her ear. She never wants to go back! LoL I know this is <br> <br> completely off topic but I had to tell someone!<br> <br> <br> <br> Feel free to visit my website - download Latest series movies mp4 - https://www.geniusfuns.co.ke/movies/
roseprowse
2020-05-27 02:16
After exploring a number of the articles on your blog, I <br> <br> truly appreciate your way of blogging. I bookmarked it to my bookmark site list and will be checking back soon. Please check out my website as well and let me know how you feel.<br> <br> <br> <br> <br> <br> Here is my web page - <a href="https://www.morpleksi.com/pleksi-masa-urunlerimiz-37.html">pleksi masa</a>
toshahenni
2020-04-11 22:53
Ahaa, its pleasant discussion concerning this article at this place at this blog, I <br> <br> have read all that, so at this time me also commenting here.<br> <br> <br> <br> <br> <br> Here is my blog :: <a href="https://azlyricssearch.com/shallow-lyrics-lady-gaga-shallow-song-shallow-lyrics-pdf/">lady gaga shallow lyrics</a>
rochellcor
2020-04-13 02:40
Every weekend i used to visit this website, for the reason that i want enjoyment, since this this web <br> <br> site conations really good funny data too.<br> <br> <br> <br> my web blog: APK Installer - https://app.laptopsclub.com/facebook-lite
imogenecal
2020-04-13 12:57
I think that is one of the so much important information for <br> <br> me. And i am satisfied reading your article.<br> <br> But should observation on few normal things, The website taste <br> <br> is ideal, the articles is actually excellent : D.<br> <br> Good process, cheers<br> <br> <br> <br> Here is my blog post ... Android News - https://outdroid.com/
vickeyherc
2020-04-15 11:59
Wow, that's what I was looking for, what a material!<br> <br> <br> <br> present here at this webpage, thanks admin of this site.<br> <br> <br> <br> <br> <br> Feel free to visit my homepage ... <a href="https://canadavirtualoffice.com">canada virtual address</a>
wnwrogelio
2020-05-29 16:54
I'm very happy to uncover this site. I wanted to thank you <br> <br> for your time for this wonderful read!! I definitely <br> <br> loved every little bit of it and i also have you book-marked to check out <br> <br> new things on your web site.<br> <br> <br> <br> Feel free to visit my blog post sbcglobal email <br> <br> login - http://www.carpet-cleaning-alliance.com/sbc-global-mail-onward-to-the-future/

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Jobbegyenes (1798) Titkok és talányok (12) Alámerült atlantiszom (142) Gazdaság (652) Életmód (1) Nagyvilág (1450) Sport (729) Mozaik (83) Belföld (5) Egészség (50) Szépségápolás (15) Mozi világ (440) Tv fotel (65) Politika (1571) Autómánia (61) Kultúra (6) Emberi kapcsolatok (36) Irodalmi kávéház (489) Vetítő (37) Mondom a magamét (4652) Történelem (14) Flag gondolja (33) Gasztronómia (539) Tereb (140) Heti lámpás (241) Rejtőzködő magyarország (171)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>