Ma 2024 február 21. Eleonóra napja van. Holnap Gerzson napja lesz.
0500feae994606013822e12c9eded2dd.jpg

Dadogás gyermekkorban

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Két- hároméves kor körül előfordul a dadogás a kisgyermekeknél. Kialakulása nem teljesen tisztázott. Gyakran családi halmozódást mutat, a fiúknál pedig gyakrabban fordul elő.

A gyerekek lelkiállapota is kapcsolatban áll a dadogással. Kissé feszült gyermekeknél fordul elő leginkább, s ha a gyermek felizgatja magát, vagy egy bizonyos személyhez kell szólnia, akkor is jelentkezhet.

 Ha a kisgyerekek életében valamilyen változás következik be (költözés, új kistestvér születése, ismeretlen látogatása), akkor szintén a dadogás előfordulhat tünetként. Elképzelhető, hogy a gyermek semmilyen külső jelét nem adja izgatottságának, de a dadogás jelzésértékű lehet ilyenkor.
 
Szintén dadogás léphet fel azoknál a gyerekeknél, akit bántalmaznak, vagy megaláznak. Enyhébb esetekben olyankor is, ha a szülő elhatározza, hogy szigorúbban fogja nevelni gyermekét.
 
 
 
Miért gyakoribb a harmadik életév után a dadogás?
 
A kisgyermek ebben a korban kezd többet beszélni, új gondolatai vannak, melyhez a szókészletet harmonizálnia kell, sokszor elakad, három-négyszer neki is fut a mondandójának, dadog.
 
Mit tegyünk a dadogás ellen?
 
A három – és négy év közötti gyermekek 90 %-a később kinövi a dadogást, csak kivételes esetben válik krónikussá.
Ne javítsuk a gyermeket és logopédushoz sem kell elvinni két és fél éves korig.
Nem várható el, hogy egyik napról a másikra el fog múlni a dadogás, általában több hónapig is eltarthat. Legyünk tehát türelmesek gyermekünkkel.
 
 
Ha mégis megmarad, elhúzódik a dadogás….
 
Vannak speciálisan képzett logopédusok, akik nagyon kicsi gyerekekkel foglalkoznak és vannak iskolák, melyek gondoskodnak az iskoláskorú gyermekek speciális beszédjavításáról.
 
 
Bozóky Ágnes
Szerző a Flag Polgári Műhely tagja

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Nézőpont (1) Sport (729) Rejtőzködő magyarország (168) Történelem (17) Irodalmi kávéház (535) Alámerült atlantiszom (142) Tereb (146) Tv fotel (65) Nagyvilág (1309) Politika (1582) Egészség (50) Autómánia (61) Mozi világ (440) Titkok és talányok (12) Mozaik (83) Heti lámpás (304) Gasztronómia (539) Kultúra (6) Jobbegyenes (2760) Életmód (1) Flag gondolja (36) Gazdaság (698) Szépségápolás (15) Mondom a magamét (7417) Emberi kapcsolatok (36) Belföld (10) Vetítő (30)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>