Ma 2024 május 23. Dezső napja van. Holnap Eszter, Eliza napja lesz.
fc2bd1476ecbc24dcd3e2b69c3461816.jpg

Csernus Imre: „Nehéz elszánni magunkat a szülőségre”

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Dr. Csernus Imre ismét a Nők Lapja Café állandó szerzőjeként jelentkezik heti üzenetével. Lélek, párkapcsolat, emberi viselkedés... ezúttal a gyermektelenek dilemmájáról írt nekünk a pszichiáter.

Számtalan magyarázata lehet annak, hogy egy párnak miért nem lehet gyermeke, illetve hogy miért nem akar szülővé válni. Előbbi legtöbbször a környezeti ártalmak, a genetika számlájára írható, utóbbi azonban már egyéni döntés.]]> Amit a környezetemben tapasztalok, annak alapján a gyermektelenek két kategóriába sorolhatók]]>: vannak azok, akik szükségtelennek tartják a gyereket, meg vannak azok, akik rettegnek a szülővé válástól, menekülnek a felelősség elől, nem vállalják önmagukat, az életüket. Félelemből mondanak le a gyermekvállalásról.

Miért nem kell a gyerek?Azok, akik a gyermeket szükségtelennek tartják, féltik a kényelmüket, a ruhaméretüket, vagyis színtiszta egoizmus vezérli őket. Az ilyen ember nem nagyon tud mit kezdeni egy folyamatosan üvöltő ego-gombóccal, aki háromóránként éhes, aki a jólét kellős közepébe napi rendszerességgel büdöset kakil. Ők nem vállalják be a gyereket, de persze ezzel sincs semmi gond. Sokkal szerencsésebb ez a választás, mint az, ha valaki úgy vállalkozik a szülői feladatra, hogy még maga is gyerek, a gyerek meg csak pótlék, csak kompenzál vele, mert magánéletében nem tudta megvalósítani azt, amit megálmodott magának.

Nagyon gyakran azonban azzal a mintával van a baj, amit tanultak, ami körülveszi őket, nem kívánják követni, amit a környezetükben látnak, és eszük ágában sincs lemásolni az otthonról hozott vagy a szűk környezetükben látott rengeteg tönkrement, kihűlt, elromlott kapcsolatot. Sokan azt látják, úgy hiszik, hogy a gyerek túl nagy erőpróbája a kapcsolatoknak, és inkább lemondanak arról, hogy szülővé váljanak.

Sok nő fél például attól, ha teherbe esik, akkor a partner szexuális vágya megcsappan iránta, a kapcsolaton belüli feszültség szépen-lassan növekedni kezd, ezzel együtt pedig egyre erősödik a félelem, hogy a nehéz helyzetben a férfi előbb-utóbb úgyis magára hagyja, lelép. Na, ők tipikusan azok, akik köszönik szépen, de inkább nem kérnek az egészből, eleve nem teszik kockára a kapcsolatukat. Maradnak kettesben – majd egyedül. Mert bár lehet gyerek nélkül is boldog az ember, ha beköszönt az öregség, amikor a nők esetében az anyává válás már biológiai okokból sem lehetséges többé, az ember az évek előre haladtával magányossá, tehetetlenné válik, kialakul a depresszió, a félelem, ami az életet szükségszerűen lerövidíti.

A gyermekvállaláson mindenképp komolyan el kell gondolkozni, meglépni azonban csak akkor érdemes, ha valakinek az élete már kiteljesedett, és eljutott a felismerésig, hogy szeretne nyomot hagyni maga után, át akar adni valamit. Az ember a tudását, pénzét végeredményben azért szerezi meg, hogy azt egyszer átadja valakinek. Fontos, hogy a gyerekvállalás ne egy önző döntés legyen. Ne azért szüljön valaki, hogy ne legyen egyedül, hogy megtartsa a társát, aki utódra vágyik, vagy öregkorára legyen, ki ápolja.
 
De amíg az emberek képtelenek arra, hogy a hétköznapi problémáikkal megbirkózzanak, amíg a belső feszültségeiket hedonista módon itallal, drogokkal, kurvázással, egyéjszakás kalandokkal tudják csak lereagálni, amíg önmagukkal nem képesek szembenézni, dühüket, frusztrációjukat és agressziójukat a családjukon vezetik le, addig a gyermekvállalás sokadrangú kérdés marad.

Csernus Imre - noklapja.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Belföld (11) Flag gondolja (36) Politika (1582) Mozi világ (440) Vetítő (30) Heti lámpás (314) Nézőpont (1) Szépségápolás (15) Tereb (146) Sport (729) Kultúra (9) Autómánia (61) Mondom a magamét (7616) Mozaik (83) Nagyvilág (1310) Gazdaság (710) Jobbegyenes (2805) Tv fotel (65) Gasztronómia (539) Emberi kapcsolatok (36) Irodalmi kávéház (537) Történelem (18) Egészség (50) Életmód (1) Alámerült atlantiszom (142) Titkok és talányok (12) Rejtőzködő magyarország (168)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>