Ma 2024 április 19. Emma napja van. Holnap Tivadar napja lesz.
64fe69cfb947c722e6afb1fa04aca3bb.jpg

Az önmegtartóztatás dicsérete

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

A Húsvét misztériuma negyven nappal korábban kezdődik, Hamvazószerdán. A pap áldásra emeli kezét és azt mondja: Emlékezz ember! Porból lettél és porrá leszel!

Összefolynak az ünnepek. Tavaly Karácsony előtt az egyik brit áruházban a túlbuzgó áruházvezető a csokimikulások mellé már odatette a húsvéti nyuszit is. Biztos, ami biztos!

De hol van már a tavalyi hó?...

A karácsonyi ünnepkör Vízkereszttel fejeződik be. Ezt követi (nem egyházi ünnep) a farsang időszaka. Amely a nagyböjt kezdetéig, azaz Hamvazószerdáig tart. Ám ha nyitott szemmel járunk, láthatjuk, hogy igazán csak most lendül be a farsangi, báli szezon.

Hamvazószerda a katolikus egyház tanítása szerint (katolikusoknak persze) szigorú böjt. Ahogy a nagyböjt többi napja is. Van, aki ezt meg is tartja. Van, aki az év minden péntekén böjtöl. Miért pénteken? Mert az Úr Jézust ezen a napon feszítették keresztre.

Nagymamám réges-régen húshagyókedden elpakolta az egész évben használatos edényeket és újakat vett elő. Amelyben csak nagyböjtben készült az étel. A kommunizmus alatt (Rákosi még a Húsvét hétfőt is el akarta törölni, kevés sikerrel) a pénteki böjtnapok megtartása is problémát okozott. A munkásosztály ha nem is a Mennybe ment, de menzára, üzemi étkezdébe, ahol péntekenként adták a legnagyobb adag húsokat. Az egyház meg engedett a szigoron. Hiszen nem is a hús evés, vagy nem evés a tanítás alfája és omegája, hanem az önmegtartóztatás…

S ezzel van a legnagyobb probléma. Társadalmunk nem az önmegtartóztatásról szól, hanem az állandó, féktelen fogyasztásról! Ömlenek reánk a reklámok a médiából, az utcáról. Életünk minden pillanatában bombáznak bennünket, betüremkedve a mindennapjainkba. Fogyassz! Fogyassz!! Fogyassz!!!

Így keveredik össze a szent és a profán…

Az ünnepekből csak azt vesszük ki, amely kellemes, amellyel áldozhatunk a fogyasztás oltárán.

A népi bölcsesség úgy tartotta, hogy húshagyókedden még együnk egy jó nagyot a disznótoroból, hiszen másnap kezdődik a szigorú böjt. (édesapám mesélte, gyerekként éjfél előtt még kilógott a kamrába egy kis kolbászt falatozni.) Hamvazószerdán böjt, majd jött a csütörtök. A népnyelv nevezte torkos, vagy zabálócsütörtöknek is.

Az utóbbi években a vendéglátás is felfedezte a torkos (mégis szebb így nevezni) csütörtökben az üzletet. Ilyenkor akciókkal csábították a vendégeket.

Idén egy kis hiba került a számításba: a Hamvazószerdát követő (torkos) csütörtök egybe esik Valentin nappal. Hajaj… Mit tegyünk Hiszen torkos csütörtökön is tele az étterme és valentin napon is. S kitalálták a mentő ötletet: legyen korábban a torkos csütörtök…

Emlékezz ember: porból lettél és porrá leszel! A többi csak kommersz körítés…

Nawesh

Szerző a Flag Polgári Műhely tagja

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Mondom a magamét (7546) Heti lámpás (312) Autómánia (61) Gasztronómia (539) Belföld (10) Életmód (1) Nézőpont (1) Politika (1582) Alámerült atlantiszom (142) Mozaik (83) Szépségápolás (15) Mozi világ (440) Tereb (146) Egészség (50) Gazdaság (705) Vetítő (30) Sport (729) Emberi kapcsolatok (36) Rejtőzködő magyarország (168) Flag gondolja (36) Titkok és talányok (12) Nagyvilág (1310) Kultúra (7) Történelem (18) Tv fotel (65) Jobbegyenes (2788) Irodalmi kávéház (537)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>