Ma 2024 június 23. Zoltán napja van. Holnap Iván napja lesz.
ea24720a5e559bacbbf1e9644313a93a.jpg

A zene jótékony hatása gyermekünk fejlődésére

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

A zene segíti gyermekeink más jellegű képességeinek kibontakozását. Korai életszakaszban a zene a jobb féltekét ingerli, ez magyarázza későbbi magasabb szintű általános működését...

Az 1990-es években a zenetörténészek elképesztő eredményre jutottak: azok a gyermekek, akik zenei oktatásban részesültek tehetségesebbnek bizonyultak a matematikában, logikai gondolkodásban, rejtvényfejtésben, olvasási készségben, mint a zenei képzésben nem részesülő gyermekek.

 Korai életszakaszban a zene a jobb féltekét ingerli, ez magyarázza későbbi magasabb szintű általános működését.
 
Miért van ez így? A zenei élményt elsősorban agyunk jobb agyféltekéje dolgozza fel, ami számolási, logikai gondolkodási és térbeli tájékozódásért is felelős.
 
Még újabb kutatások pedig arra engednek következtetni, hogy a zene hatása megmutatkozik emocionális szinteken. Empatikusabbak, a többi gyermekre jobban odafigyelnek azok a gyermekek, akik kapcsolatba kerültek korán a zenével. Sőt találékonyabbak és kreatívabbak is.
 
Érdemes már a pocakban dúdolni a kicsinek. Nem igaz az, hogy nem hallják bentről a kinti hangokat.
 
Amikor egyszer állapotos koromban valaki hangosan beszélt hozzám, érzékeltem határozottan, hogy megrémült a gyerek. Kidudorodott végtagjait visszahúzta.
 
Komoly zenét, pl. Mozart zenéjét ajánlják a zenekutatók a kismamáknak, hogy még terhesen hallgassák. Később pedig altatódalokat, népdalokat dúdolhatunk a kisdednek.
 
Másik saját történetem, mikor a kislányom 3 éves volt elhívtak minket egy összejövetelre, ahol volt zongora. Laura leült elé és játszani kezdett. Olyan nagyszerű improvizációban volt része a társaságnak, hogy mindenki elcsodálkozott. Én is. Magam sem tudtam volna jobban improvizálni, bár nem tudok zongorázni. Csecsemő korában babazenét hallgattunk nagyon sokat. Később is sokat „énekelt” gőgicsélve
 
Bölcsődés és óvodás korban nagyon hasznosak az énekes mondókák. Ezzel nemcsak a gyermek muzikalitása, hanem beszédkészsége is fejlődni fog.
 
Az is hasznos lehet, ha elvisszük hangversenyre, autóban együtt hallgatjuk a zenét, vagy együtt táncolunk gyermekünkkel a zenére, együtt énekelünk, bolondozunk.
 
A zene megszerettetésével életre szóló ajándékot adunk neki és más készségei is fejlődnek.
 

Bozóky Ágnes
Szerző a Flag Polgári Műhely tagja

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Titkok és talányok (12) Mozaik (83) Autómánia (61) Nézőpont (1) Kultúra (9) Tereb (146) Mondom a magamét (7667) Egészség (50) Belföld (11) Gazdaság (711) Irodalmi kávéház (537) Politika (1582) Tv fotel (65) Heti lámpás (319) Mozi világ (440) Nagyvilág (1310) Sport (729) Életmód (1) Rejtőzködő magyarország (168) Vetítő (30) Alámerült atlantiszom (142) Gasztronómia (539) Flag gondolja (36) Történelem (18) Emberi kapcsolatok (36) Jobbegyenes (2818) Szépségápolás (15)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>