Ma 2024 április 18. Andrea, Ilma napja van. Holnap Emma napja lesz.
885b84072e8a36b71d2d5eb31f9e8d74.jpg

Maiestas Domini

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Móser Zoltán fantasztikus cikksorozata a régmúlt idők, az elfelejtett Magyarország kincseit mutatja meg nekünk ebben a párját ritkító sorozatban, mely a Magyar Nemzet hétvégi magazinjának volt elengedhetetlen tartozéka. Utazzon velünk, ismerjük meg együtt Magyarországot.

Az itt látható trónoló Krisztus alig ismert, bár a budavári kiállításon mindenki számára hozzáférhető közelségben van. E román kori ábrázolást keménynek, rusztikusnak, a felirat töredékes volta miatt pedig talányosnak is mondhatjuk.
A Maiestas Domini (Az Úr fensége) a keresztény művészeti lexikon szerint az apokalipszis jelentésein alapszik, tehát közvetlen ószövetségi látomásokhoz kapcsolódik. A nyugati egyházban a keresztény művészet egyik központi témája: a XII. században leginkább templomok főkapujának ívmezejében domborműként találkozunk ezzel az ábrázolással.
Az eredetileg Óbudára való, majd utólag a budai tabáni plébániatemplom előcsarnokába befalazott lunettatöredék lehetett vízszintesen osztott félköríves timpanon felső sávja is – véli Marosi Ernő. „Az oldalsó reliefsávok és a trónoló Krisztus alakját körülvevő kerek dicsfény mezeje íves átmenettel, tálszerűen mélyülnek. A profilozott keretű dicsfényt szárnyas lények (a négy sarokba illeszkedő figuratöredékek eltérő jellegéből ítélve nem angyalok, hanem evangélista szimbólumok) vették körül. A kerek mezőt keretező sík töredékes, antikva betűs felirata: + ORBITA * TOLLITVR… O GRADIVNTVR. A szakállatlan arcú Krisztus trónuson ül, kiterjesztett karokkal. Baljában írásszalagot tart, jobbjának attribútuma nem ismerhető fel. Fejét a dicsfényt áttörő, tálszerűen mélyített keresztes nimbusz veszi körül.”
A töredékes felirat lefordítása eddig nem sikerült. Az orbita mint főnév jelent utat, keréknyomot, de mint melléknév kör alakút. Az is biztos, hogy a gradiuntur önállóan áll, és azt jelenti, hogy lépegetnek. Mi vagy Ők vagy Ő? Ki tudja. Valahonnan eszembe jut egyik szépséges balladánk egy különös sora: Az én uram kerengő goromba… Ha ezt szójátékként kezelem, s próbálom variálni e kép láttán: a mi Urunk kerengő, körbejáró, vagyis orbita. Olyan mint mi vagyunk.
De vajon valóban erről szól ez a szépséges, anyagára nézve kemény kő?

Móser Zoltán, mno.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Mozaik (83) Életmód (1) Mozi világ (440) Emberi kapcsolatok (36) Nagyvilág (1310) Vetítő (30) Sport (729) Tereb (146) Politika (1582) Heti lámpás (312) Irodalmi kávéház (537) Titkok és talányok (12) Mondom a magamét (7546) Nézőpont (1) Gazdaság (705) Autómánia (61) Történelem (18) Kultúra (7) Rejtőzködő magyarország (168) Gasztronómia (539) Tv fotel (65) Flag gondolja (36) Jobbegyenes (2788) Alámerült atlantiszom (142) Egészség (50) Szépségápolás (15) Belföld (10)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>