Ma 2023 október 04. Ferenc napja van. Holnap Aurél napja lesz.
e7e91f4b77b52af24241c905ff0ab617.jpg

Sorozatmustra XV. - Dexter - Negyedik évad finálé

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Sorozat mustra rovatunk egy kicsit kitekint. Átadjuk a hírek helyét a Dexter finálénak, amely megmozgatta a sorozatrajongókat. A kritika, illetve a beszámoló a fináléról erősen spoileres, így főleg azoknak ajánlott akik már képben vannak az eseményekkel, vagy egyáltalán nem fogják megnézni a sorozatot, de olvasni olvasnának róla…

Nehéz még mindig megtalálni a megfelelő szavakat ahhoz, hogy leírjam mi is történt ebben az utolsó részben. A "b*zdmeg" a "wtf" és hasonló jelzők hagyták el a számat nagyon sokszor, még azóta is, pedig jó pár óra eltelt. A "nem gondoltam volna" annyira elcsépeltnek tűnik, pedig nagyon igaz. Erre az utolsó percre egyáltalán nem számítottam. Pedig gyönyörűen fel volt vezetve. Volt már olyan sorozat-rész, hogy a vége miatt újra meg kellett nézzétek, és teljesen másképp láttatok egy csomó jelenetet? Gondolom nem egyszer fordult ez elő. Mindenesetre Dexter és Trinity harca a végére kiteljesedett, és annyit tudok rá mondani, hogy EPIC!
 
Nem mondom, hogy a Dexter-történelem legjobb része lett volna, de az biztos, hogy a legemlékezetesebb lesz. Mint látjátok, húzom itt az időt, de erről nem lehet nem spoileresen írni. Olyan az egész, mintha a végével teljesen új értelmet nyert volna minden korábbi rész. Illetve minden, amit Dexterről tudunk. Nézzük is spoileresen inkább:
 
 
Dexter beér egy sötét szobába, lerakja a cuccát, van egy üzenete a telefonján, lehallgatja, majd úgy dönt, hogy visszahívja az illetőt. A telefon kicsörög, ráadásul Dexter is hallja a mobilt, megkeresi, és akkor jön rá, hogy akit keres a lakásba van. Zajokat hall, kutakodni kezd, és egy gyereket talál vérben ülve a fürdőszobába, és egy nőt, egy halott nőt a kádban, aki....[évekkel....napokkal.....órákkal korábban]
 
Ismerős kép lehetett ez sokunk számára, mármint a vérben ülő gyerek, hiszen a Dexter történelem egyik alapja. Így találták meg, amikor anyját a szeme előtt mészárolták le. Fontos része ez a negyedik évadnak, és az egyik legnagyobb wtf momentum, hogy egy ilyet "újra" megjátszottak. Ehhez szervesen kapcsolódik az is, hogy Debra nyomozása véget ért, megtudta kivel kavart az apja, és ezzel sötét titkokat fedett fel. Rájött, hogy korábbi kedvese, akit mi csak az "Ice Truck Killer"-ként ismerünk, Dexter testvére. Ráadásul most már Debra is megtudta, hogy Dexter milyen körülmények között és hol lett megtalálva még gyerekként.
 
 
A negyedik évad története egyértelműen Trinity-vel foglalkozott. Akit nem más mint John Lithgow játszott el, egyértelműen mesterien. Már az évad közepén találkozott a két gyilkos, és innentől sokaknak, köztük nekem is, kicsit belassultak az események. Ám a végére, az utolsó részekre olyan magasan pörgött, hogy rendesen remegett olykor az ember, hogy mi is fog történni. A korábban álnéven bemutatkozó Dexter lelepleződött, és az utolsó előtti rész végén elhangozhatott az azóta, akár az évad mondatának is beillő, Hello, Dexter Morgan.
 
Az utolsó részre nem sok minden maradt, legalábbis ezt gondoltam én. Egyértelmű volt, hogy Dexternek végezni kell Arthur-al. És minden jelenetben erre is törekedett. Próbálta elkapni, próbálta a családját elmenekíteni a városból. De minden igyekezete ellenére mindig közbejött valami. Hatalmas volt látni Dexter arcán azt a kettősséget, ami egyrészt mint profi gyilkosként dolgozik benne, másrészről meg ahogy a családja iránt érez. Debra története, vagy Rita vallomása hatalmas pillanatok voltak számára, és végig kereste a megfelelő megoldást arra, hogy ne veszítsen semmit. De az élet nagy játékos, és a sorozat írói is azok, olyan végjátékot kaptunk, amire senki nem számított.
 
 
Dexternek sikerült elkapnia Trinity-t, kész volt a csapda, vágta fel az arcát, kalapáccsal szétverte a fejét. A testét pedig darabokban a golf-áramlat vitte már messze, amikor hazaért. Sötét szoba, és egy teljesen nyugodt Dexter-t láthattunk, aki azt hitte jól végezte dolgát, ám ekkor hatalmasat fordult a világ.
 
Az elején felvetett sztoriban, a vérben ülő kisfiú a saját gyereke volt. A telefon pedig, ami kicsöngött, Rita telefonja volt. A kádban fekvő, és a Trinity módszerével megölt áldozat, a felesége! WOW! WTF!?
 
Nagyon röviden is írhattam volna erről a fináléról, de az valahogy nem lett volna teljes. Nem éreztem volna annak, inkább ez a helyes. Rita halála kiverte a biztosítékot. Még akkor is ha valahol sejtettem, növelni kell a tétet. A negyedik évad minden része jobb volt mint a korábbi évadban bármi. Akkor a végére egy, illetve kettő gyilkosság jutott, most nem lehetett csak ennyivel befejezni. Nem volt elég "csak" a rosszat eltenni láb alól, másnak is mennie kellett. Nem gondoltam volna, hogy pont Rita lesz az. Mármint Julie Benz, akinek a kiírása a történetből azért kemény dolog!
 
 
Természetesen fogalmazódtak meg bennem kérdések a fináléval kapcsolatban. Hogy találta meg Arthur Dexter házát, amikor a kereső csak a korábbi lakását dobta fel, ahol a tesója lakott? Akkor még azt hittem a tesó lesz a nagyobb tét, legalábbis átfutott az agyamon. Nem láttuk, hogy más cím is lett volna, de volt. Arthur eljutott a lakáshoz, és mivel Rita otthon hagyta a pénztárcáját, Trinity improvizált. A végeredményt meg láttuk. Illetve a telefon is ott volt, amit elsőre nem értettem pontosan. Hogy mondhatta el a holdas sztorit, ha már nem élt. Aztán kiderült, hogy ez a jövőre vonatkozott. Szóval minden nagyon szépen el lett rendezve.
 
Mi várható a jövőben? Mennyire lesz gyanús, hogy Trinity módszerrel ölték meg Ritát? Dexter lesz annyira okos ebben a helyzetben, és eltünteti a nyomokat? Mit kezd most magával? Három gyereket kell egyedül neveljen. Ráadásul a testvér is ott lesz a nyakán. Gyilkolni fog ész nélkül, vagy megtér? Milyen Dexter-t akarunk látni a következő évadban? Ki lesz a szellem mellette? Az apja, vagy Rita? A következő évad során lesz olyan ember, aki megtudja, ki ő valójában? Debra mit dobna rá, ha kiderülni Dexter másik élete? Rengeteg kérdés, amikre a válaszokat csak egy év múlva fogjuk megkapni. Addig is nézzük meg újra és újra a finálét.
 
Arthur, jobban mondva John Lithgow utolsó jelenete félelmetes volt. És majd mindegyik mondata más értelmet nyer így, hogy tudjuk mit is csinált, mielőtt Dexter elkapta.
 
Pontok tekintetében, a finálé 9/10! Az egész évad 8/10.
 
 
Folytatás: 2010 szeptember!
 
 
teddike
(]]>teddike.freeblog.hu]]>)

Szerző a Flag Polgári Műhely tagja

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Titkok és talányok (12) Emberi kapcsolatok (36) Tereb (145) Történelem (16) Alámerült atlantiszom (142) Flag gondolja (34) Jobbegyenes (2685) Szépségápolás (15) Egészség (50) Nézőpont (1) Irodalmi kávéház (530) Kultúra (6) Politika (1581) Rejtőzködő magyarország (168) Tv fotel (65) Mondom a magamét (7110) Nagyvilág (1309) Gazdaság (689) Belföld (10) Autómánia (61) Életmód (1) Heti lámpás (276) Sport (729) Vetítő (30) Gasztronómia (539) Mozaik (83) Mozi világ (440)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>