Ma 2024 május 18. Erik, Alexandra napja van. Holnap Ivó, Milán napja lesz.
309802a488d5784a85f2f2024b8491a6.jpg

Fölszállott a páva

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Ha otthon tévé elé kerülök, én már csak Poirot-t és Paprika Tv-t nézek, valamint olykor a Bajnokok Ligáját. Így aztán meglepődtem, amikor szombat este azon kaptam magam, hogy már fél órája bámulom meredten az X-Faktort.

Zámbó Krisztián, akivel Lucifer fél órára elhitette, hogy magyar Bon Jovinak született, például olyan hamis hangokat fogott, hogy Panni nevű kutyánk morogni kezdett a kerítés mellett. Hasonlóan egy tündibündi kislányhoz, aki egy Bangles-nótába varázsolt bele eredetileg oda nem szánt hangokat.

Ezzel még nem volna baj: a kereskedelmi televíziók kutyába menetele a muzsikakedvelő proletariátus előtt közismert és logikus jelenség. A baj az, hogy Keresztes Ildikó már produceri füttyszóra is képes könnyezni, hogy Geszti Péter, aki állítólag csúcsértelmiségi, jó pénzért megcirógat a szavával tehetségtelen senkiket, és mindennél nagyobb baj, hogy Nagy Feró elsőrangú médiaprostituáltként lenullázza kellemes emlékeinket az 1979-es Beatricéről. A negyedik zsűritag neve most nem jut eszembe. A lényeg tehát az X-Faktorról: ülnek abban a zsűriben zenészek is, akik produkciónak hazudják az értékelhetetlent, és jó képet vágnak az éneklés nevű emberi tevékenység sorozatos meggyalázásához.

És akkor az ember átkapcsol a Duna Televízióra, és belecsöppen a Fölszállott a páva vetélkedő középdöntőjébe.

A zsűriben világklasszisok: a táncos-koreográfus Zsuráfszky Zoltán, a Grammy-díj magyar hangja, Sebestyén Márta, a hazai táncházmozgalom kulcsfigurája, Sebő Ferenc és a többiek. A nézőtéren Timár Sándor, ünnepélyes tekintettel. A szívekben pedig Kodály Zoltán és Bartók Béla.

A hangulat családias, baráti, tiszteletteljes. Herczku Ágnes és Novák Péter nagyvonalúan és szellemesen vezeti a műsort. A produkciók a világ valamennyi színpadán megállnák a helyüket, és ebben semmi túlzás nincsen. Ha például a vésztői citerás fiatalember, Krajcsó Bence, aki többféle játékmóddal szerintem több száz magyar népdalt játszik kapásból, fél órát muzsikálhatna a Royal Albert Hallban, a közönség felállva tombolna, a másnapi lapok pedig elragadtatva írnának róla. És ez a fiú csak egy a sok egyenlő rangú szereplő között. A délvidéki Csizmadia Anna például a fia-
tal Sebestyén Mártához mérhető éneklő csoda, a gyimesi csángó tánc pedig mint valami különös látomás, a magyarság legősibb zenei és táncos hagyományaiba avatja be a nézőt. A pécsi cigánytelepről érkezett muzsikusok produkciója nem egyszerűen magával ragadó, de a legnemesebb anyagból alkotott, halhatatlan, csodálatos színekkel átszőtt muzsika. A közönség ovációban tör ki, mert a zenében nincs származás, nincs szociális helyzet meg a többi, itt csak zene van, és a pécsi cigányok nagy művészek, ezt itt mindenki tudja.

A Fölszállott a pávában nem frusztrált idióták és magamutogató mitugrászok, hanem erőtől duzzadó, intelligens, okos, nyitott fiatalok szerepelnek. Nem versenyeznek: játszanak. Nem a pénzért, nem a dicsőségért, hanem azért, mert magyarnak születtek, és az ember a saját zenei anyanyelvén fejezi ki magát a legjobban.

Jó, hogy van nekünk Fölszállott a pávánk. Ha tévéznének a következő szombaton, véletlenül se mélyedjenek el az X-Faktorban, mert menthetetlenül konzumidióták lesznek. Válasszák a Duna Televíziót, és legyenek részesei a csodának.

Szentesi Zöldi László - magyarhirlap.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Irodalmi kávéház (537) Nézőpont (1) Vetítő (30) Kultúra (9) Gazdaság (709) Történelem (18) Flag gondolja (36) Autómánia (61) Életmód (1) Belföld (11) Nagyvilág (1310) Politika (1582) Tv fotel (65) Alámerült atlantiszom (142) Heti lámpás (313) Tereb (146) Gasztronómia (539) Rejtőzködő magyarország (168) Emberi kapcsolatok (36) Mozaik (83) Egészség (50) Sport (729) Mondom a magamét (7603) Jobbegyenes (2804) Titkok és talányok (12) Mozi világ (440) Szépségápolás (15)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>