Ma 2024 március 28. Gedeon, Johanna napja van. Holnap Aguszta napja lesz.
58c57fcadfc1bbd7efd8ddb58020cb39.jpg

Megsárgult lapok - Fel Mauritius és Kamcsatka ellen!

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Már készültem rá, de most egy véletlenül elkapott tévés riport megadta a végső lökést. Azt hiszem, Sopronról volt egy műsor, és a helybeliként megszólaltatott Horváth Szilárd egykori vicces időjós belekeverte* a mondókájába Peterdi Pált.

Van-e, aki e nevet (utóbbit) nem ismeri? Van-e, aki ismeri?

Fogalmam sincs, melyik kérdésre emelkedett több kéz a magasba.

Nevezett egyszerű újságíró volt, saját definíciója szerint, de aki emlékszik rá, alighanem humoristaként jelölné meg. Dolgozott a Ludas Matyinál, a Rádiókabaréban évtizedeken át szerepelt, párhuzamosan tucatnyi könyvet írt sporttémákról (például egy ragyogót a profi boksz régmúlt történelméről), de ami miatt itt leginkább érdemes emlegetnünk a nevét, az az, hogy hozzá, illetve generációjához, a vele fémjelzett riporternemzedékhez köthető a modern magyar sportnyelv megteremtése. Ne feledjük, Puskásék, az Aranycsapat, de még részben Alberték idején is bekkek és centerek futkároztak a kocka alakú labda után a pályán, kornerek és ofszájdok váltogatták egymást a játék folyamán. Valakiknek ki kellett találni és elterjeszteni a kellően ízes hazai kifejezéseket, amelyeket átvehetett a jónép is.

De ]]>Peterdi]]> nem egyszerűen fordított: ő költői szavakat adott a maga kora, és minden későbbi kor sporttudósítói, valamint a mérkőzésekről beszélgető szurkolók szájába. Olyasféle megfogalmazásokra kell gondolni, mint például hogy "Kertész hármat hintett a GAMF-nak". Előadásában vidám mesékké váltak a meccsek.

Pedig a sportújságírás egyik rákfenéje éppen az, hogy a nyelvezet igencsak szűkös, a szavak hamar elfogynak, a stílus, a beszédmód belterjessé, egysíkúvá, korlátolttá válik. Nagyon megmaradt bennem, amit a szintén (írásban) jó szövegűnek tartott, ugyancsak valamikori rádiókabarés Farkasházy Tivadar mesélt valahol: ifjú korában sportriporter akart lenni, de erről mindjárt letett, amint gyakornokként kiküldték élete első bajnokijára. Volt ott vagy nyolc gól, és kábé a hatodik-hetedik táján rájött, hogy elfogyott a muníció. Jegyzeteibe már leírta addig, hogy lőtte, bevágta, bombázta, sarkalta, stukkolta, meg ami csak eszébe jutott - és nem volt több a tarsolyban, már ismételnie kellett volna magát. Ehhez pedig nem volt kedve; otthagyta a szakmát. Nota bene, én is hasonlóképpen jártam, amikor jópár éve elkezdtem a sportriporteri iskolát, de már menet közben átnyergelem más témára; vagyis hát pont hogy nem akartam ugyanígy járni.

Vissza az öreg Peterdihez. (Hosszú kort megért, valóban sportos fickó volt, nem csak regélt róla, például őbenne tisztelhetjük a hetvenes években nyugati mintára kibontakozott kocogó mozgalom hazai atyját. 2000-ben hunyt el, halálhíre sajnálatos - és általam érthetetlen - módon ]]>nem rázta meg]]> az újságolvasó közvéleményt.)

A kilencvenes években még vígan írta humoreszkjeit, krokijait, a Nemzeti Sportban például újjáélesztette rövid időre a valaha volt B.Ö.K című rovatot, ami a sportélet erősen szatirikus megközelítéseivel foglalkozott. Hozzáteszem, attól tartok, napjainkban ma már ez se menne, pedig csak alig tizenegynéhány éve volt... Gúnyolódni, viccelődni a sportélet szereplőin, vezetőin, netán belekontárkodó politikusokon... jól néznénk ki.

Egyik híres bon mot-ja volt: Akinek van humora, az mindent tud, akinek nincs, az mindenre képes.

Szóval emlékeim szerint ebből a heti összeállításból ragadtam ki anno az alábbi kis újságkivágást, ami önmagában nem különösebb humorbomba, de egyrészt visszaad valamit Peterdi Pál sajátosan vitriolos, mégis aranyos hangvételéből, másrészt passzol ahhoz a néhány héttel ezelőtti sajtótémához, amiben a magyar válogatott következő vébéselejtező-beli szereplését tippelgették az érintettek. Az esélyeket a 2014-es brazíliai szereplés tárgyában jelen sorok írója is olyan komolynak látja, amilyen az alanti szösszenet végkicsengése.

]]>]]>

]]>Nemzeti Sport 1993. december 21.]]>
(A kicsinyítve betett illusztrációk rákattintva nagyobbak lesznek, akkor pedig a jobb-klikk menüből a Kép megjelenítése parancsra még nagyobb, jól olvasható méretben jelennek meg.)

(* Hogy egyszer beszélgetett vele, és az idős mester milyen emlékezetes szavakkal reagált az ő soproniságára.)

]]>http://sargalapok.blog.nepsport.hu]]> - A Flag Polgári Magazin partnere

 

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Emberi kapcsolatok (36) Gazdaság (702) Mondom a magamét (7501) Irodalmi kávéház (537) Gasztronómia (539) Autómánia (61) Nagyvilág (1309) Belföld (10) Mozaik (83) Titkok és talányok (12) Politika (1582) Mozi világ (440) Tv fotel (65) Heti lámpás (310) Egészség (50) Flag gondolja (36) Sport (729) Életmód (1) Rejtőzködő magyarország (168) Nézőpont (1) Tereb (146) Szépségápolás (15) Kultúra (6) Jobbegyenes (2778) Történelem (17) Vetítő (30) Alámerült atlantiszom (142)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>