Ma 2024 március 28. Gedeon, Johanna napja van. Holnap Aguszta napja lesz.
68f0b39c9bf7dc7ea4513aceb1f33ff0.jpg

Jézus vajon vuvuzelázik?

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Elöljáróban szeretném leszögezni, hogy nem szeretem a focit. Így nem is hoz lázba, hogy állítólag most valami foci vb zajlik a világ túlfelén. Persze ez lehet, egy gyermekkori trauma miatt van így:

Hatodikos voltam és falábúként én voltam a kapus. A koleszban fociztunk és beengedtem egy potya gólt. Hogy szégyelltem magam utána...

Persze nem vagyok én football analfabéta. Tudom, hogy a világ egyik legveszélyesebb országában, Dél-Arikában zajlik a négyévente esedékes foci-rangadó. Dél-Afrika, ahol évente legalább 30 ezren halnak meg erőszakos módon, ahol évtizedekig apartheid volt, elnyomták a feketéket, de most mintha fordított rasszizmus zajlana és a feketék terrorizálják a csökkenő fehér lakosságot. Persze túllihegett világunkban már az is rasszizmus, ha valaki ki merné jelenteni, hogy esetleg fekete embertársaink elnyomják a fehéreket.
 
 
Persze a számtalan nép között könnyű rasszistának lenni. A brit birodalom elirigyelte a búroktól, a holland gyarmatosítók leszármazottaitól Afrika déli csücskét és az angol-búr háború idején feltalálta a koncentrációs tábort. Néhány évtizeddel később ezt a „fajta” népirtást Hitler és Sztálin vitte tökélyre.
 
Visszatérve a focihoz, azt is tudom, hogy a magyarok nem jutottak ki a vb-re. Talán már néhány évtizede.
 
Így nem is nézem a meccseket. Csak egy-egy percig látom a labdakergetést, amikor szörfölök a csatornák között. S ott az a hang. A vuvuzela nevet milliók tanulták meg pillanatok alatt a vb első napjaiban. A 127 decibel elég hangos ahhoz, hogy akár maradandó halláskárosodást is szenvedjen valaki. A (z egyéb országok) szurkolói, a csapatok, a tévénézők lázadoztak, de a dél-afrikai szervezők kijelentették, hogy ez kultúrájuk része.
 
Szép kis kultúra...
 
A FIFA meg elfogadta az emberi hallószervet (is) károsító hangszer honosságát. Ja, hogy esetleg Kínában készül a 3-4 euróba kerülő hangszer. Kína számára Afrika prioritást élvez. Nyersanyag, nyersanyag és nyersanyag... No meg felvevő piac...
 
Itt véget is érhetne a történet, ha A FIFA nem hozott volna még egy határozatot:
 
Tilos a játékosoknak a pályán vallási szimbólumok használata és a hitet kifejező gesztusok is.
 
 
Kaká, a brazil válogatott középpályása a 2007-es Bajnokok Ligája döntőjének lefújása utáni pillanatokban levette mezét, s megmutatta az alatta levő pólóját, amelyen az „I Belong to Jesus”, magyarul „Jézushoz tartozom” felirat volt olvasható. Most, egy hasonló akcióért komoly büntetést kaphat.
 
De még egy keresztet sem hordhatnak a játékosok a nyakukban. Mi ez, ha nem kirekesztés és rasszizmus? A vallásos emberek megcsúfolása.
 
Megjegyzem, a 2050-es foci vb Pápua Új-Guineában lesz, ahol az emberevés is a kultúra része...
 
 
Vuvuzela
 
Forrás:
 
 
 
Nawesh
Szerző a Flag Polgári Műhely tagja
 
 

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Vetítő (30) Emberi kapcsolatok (36) Politika (1582) Nagyvilág (1309) Szépségápolás (15) Sport (729) Tereb (146) Titkok és talányok (12) Gasztronómia (539) Mozi világ (440) Életmód (1) Autómánia (61) Irodalmi kávéház (537) Nézőpont (1) Mozaik (83) Alámerült atlantiszom (142) Rejtőzködő magyarország (168) Egészség (50) Heti lámpás (310) Kultúra (6) Tv fotel (65) Gazdaság (702) Belföld (10) Jobbegyenes (2778) Mondom a magamét (7501) Flag gondolja (36) Történelem (17)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>