Ma 2024 március 29. Aguszta napja van. Holnap Zalán napja lesz.
47db1f9f92e8b471d3f28eeddeaf8ceb.jpg

Én, a futballnáci

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Axióma: Szurkolni csakis érzelmi alapon érdemes. Nincs lehangolóbb, furcsább, üresebb érzés annál, amikor semlegesként kell végignézni egy meccset. Megalszik a sör a számban. A szombati Bajnokok Ligája-döntő biztosan nem lesz ilyen.

Az általam legjobban utált csapat találkozik az utóbbi évek legszimpatikusabban felépített klubjával. A Dortmundnak hála ismét megtörténhet egy személyes csoda: német együttesnek szurkolok!

Pedig futballnáci vagyok. Már gyerekkorom óta gyűlölöm, "kirekesztem" a német csapatokat, sokáig a németeket sem kedveltem (Balatonon felnőtt kiskölyökként érthető(bb), részben német származásúként védhető(bb) döntés).

Aztán hamar benőtt a fejem lágya: már rég nem veszek egy kalap alá népeket, nemzeteket, nációkat, de a német foci utálata megmaradt. Egyszerű a képlet: 1954 ismeretében hogyan is lehet ezeknek szurkolni? Hát ezek verték meg Puskásékat. Nem beszélve az 1974-es holland csapat legyőzőiről…

Beckenbauer, Völler, Matthaus, Basler, Effenberg – megannyi pökhendi futballzseni, bajor császárocskák, übermenschek, szőke vagy éppen barna sörkorcsolyák, elsárgult Oktoberfestek karikatúrái. Ezeknek szurkolni? Na, de most komolyan.

Mindennek csúcsa a Bayern volt. A bajor Nagy testvér, a harácsoló, aki minden évben felvásárolja a legkelendőbb német focistákat, akik bajor mezbe öltözve hirtelen mind kijelentik: „már gyerekkoromban a Bayernnek szurkoltam”. (Igen, meg az elérhető legmagasabb fizetésért). A híres bajor küzdés, a nagy győzelmek, az ellenfél bedarálása – nekem mind csak kínt jelentettek. Életem egyik legszebb élménye a Bayern 1999-es veresége volt (hogy a horvátok 1998-as világbajnoki német-verését már ne is említsük), akkor az angol Manchester United úgy intézte el a Bajnokok Ligája-döntőjének hosszabbításában Baslerékat, ahogyan a németek szokták az ellenfelet. Kiméletlenül, villámháborúval. De ne is essék több szó az egyeduralkodóról.

Amely már a Bajnokok Ligája-elődöntője alatt elkezdte lerabolni a Dortmundot. A német labdarúgás egyik legnagyobb tehetsége ősztől már a bajorokat erősíti (a sérült (?) Mario Götze valószínűleg ki is hagyja a finálét) és többen is követhetik. Nem véletlenül fakadt ki Jürgen Klopp, a Dortmund edzője. „Nem vagyunk bevásárlóközpont!” – mondta a jelen futballjának egyik legzseniálisabb edzője és igaza volt. Ne is legyetek! Inkább intézzétek el a Nagy testvért szombaton!

Pangloss mester - magyarhirlap.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Mozi világ (440) Gazdaság (702) Mondom a magamét (7501) Történelem (17) Belföld (10) Titkok és talányok (12) Nagyvilág (1309) Sport (729) Heti lámpás (310) Autómánia (61) Gasztronómia (539) Politika (1582) Flag gondolja (36) Irodalmi kávéház (537) Tv fotel (65) Rejtőzködő magyarország (168) Életmód (1) Jobbegyenes (2778) Egészség (50) Nézőpont (1) Szépségápolás (15) Emberi kapcsolatok (36) Kultúra (6) Alámerült atlantiszom (142) Tereb (146) Mozaik (83) Vetítő (30)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>