Ma 2024 március 28. Gedeon, Johanna napja van. Holnap Aguszta napja lesz.
3796f79d885e4b7513ba88eca9b09bee.jpg

A Fradi dicső kupamúltja - 10. rész (1973-1976)

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

A tény közismert, a magyar labdarúgó-kupát, amely több évtizeden át szolgálta a magyar labdarúgást, egy Ferenc körúti kirakat ablakából ellopták, és a tettesek ismeretlenek. A Ferencváros vezetőségének mindössze egy sarkot kellett sétálni ahhoz, hogy kivitelezőt találjon az új kupa elkészítésére, az Állami Pénzverőnél - szerencsére vannak még futballszerető emberek!

Népsport 1973. április 14-i számában örömmel olvashatták a labdarúgás rajongói: majdnem kész az új kupa!

A tény közismert, a magyar labdarúgó-kupát, amely több évtizeden át szolgálta a magyar labdarúgást, egy Ferenc körúti kirakat ablakából ellopták, és a tettesek ismeretlenek. A Ferencváros vezetőségének mindössze egy sarkot kellett sétálni ahhoz, hogy kivitelezőt találjon az új kupa elkészítésére, az Állami Pénzverőnél - szerencsére vannak még futballszerető emberek! - boldogan vállalták ezt az egyszerűnek nem mondható megbízatást! A megrendelés óta egy hónap telt el, és nem haszontalanul. Amikor Bakonyi Károlyt, a termelési csoport vezetőjét felkerestük, ha még két darabban is, meg tudta mutatni a készülő kupát.
- Cizellőrünk, dr. Lengyel Árpád márcus 13-a óta dolgozik az új kupán, éjt nappallá téve, szabad szombatok sorát feláldozva. A Ferencvárostól csak a hajdani Magyar Kupa másolatát kaptuk meg, erről próbáltunk hiteles újat készíteni. Eddig 200 munkaórát fordítottunk a kivitelezésre, az Állami Pénzverőnél szinte mindenki magáénak érzi ezt a feladatot. Ezüstművesek, montőrök, cizellőrök kezén ment át az ezüstlemez, amíg kialakult a végleges forma. A Magyar Népköztársasági Kupa 60 cm magas lesz, 835 ezrelékes ezüstből készült. A trófea végleges súlya 4500-5000 gramm. A kupa jelen pillanatban két részben fűrészelve fekszik a munkaasztalon. Szinte a széltől is óvják, úgy vigyáznak rá. A kivitelezés a már sok aprólékos feladatot sikeresen megoldó szakembereknek is okozott némi gondot. Derekára gondos kezek, ügyes minikalapácsok a honfoglaló magyarok egy csoportját ábrázoló képet, vésnökök “karcolták” homlokzatára a feliratot. A kupa tehát jó kezekben van, lesz miért játszani május 1-jén a Honvédnak és a Vasasnak a Népstadionban
!

A kupát a Vasas nyerte, miután 4-3-ra nyert a Bp. Honvéd ellen. A Ferencváros egyetlen mérkőzésén 3-1-es vereséget szenvedett Dunaújvárosban.

Az 1973/74 szezonban ünnepelte az FTC fennállásának 75. évfordulóját. A kupaküzdelmeket a IX. kerületi VSK ellen kezdte az FTC (2-0), majd a ZTE (3-2), Szegedi VSE (1-0) és a Csepel (2-1) ellen is győzött a zöld-fehér csapat, a döntőben a Komló következett:

A döntő nagy esélyese a Ferencváros volt! A Népstadion villanyújságján azonban a 70. percben még 1-0-ás komlói vezetést lehetett olvasni.

Aztán Mucha a hálóba talált, s az egyenlítés feltüzelte a fővárosi együttest. Mintha varázsütésre történt volna, egyszeriben más csapatot láthatott a közönség. Hirtelen mozgásba jött az egész gépezet. Juhász gőzmozdonyként tört előre, Mucha befutotta az egész pályát, Dárdai pedig nem győzött Branikovits után loholni. Ebben az időszakban jegyezte meg a lelátón Gyetvai László, a Ferencváros egykori kitűnő balszélsője: Ez igen, ez a Fradi szív! De miért nem lehetett ilyen iramot diktálni az első félidőben is? A tempó, az iram meghaladta a fiatal komlói gárda erejét, bele is roppant. Az utolsó percekben már nagyon ziháltak a tüdők, néhányan levegő után kapkodtak, s igazán csak a szív, a hallatlan lelkesedés űzte, hajtotta a vidékieket. A mérkőzés után méltán örültek a győztesek, de nem voltak elkeseredve a vesztesek sem.

Harót János, az FTC elnöke érthetően örült:

Mi az MNK-t nagy becsben tartjuk. Tavaly, amikor a Dunaújváros megleckéztetett bennünket, nagyon neki voltunk keseredve, s már akkor elhatároztuk, 1974-ben az egyik cél bejutni a döntőbe. Nos nemcsak ez sikerült, hanem a kupa elnyerése is, aminek nagyon örülök. Én a lelátóról úgy láttam, hogy a döntő vérbeli kupaküzdelmet hozott. Minden elismerésem a Komlói Bányászé, remekül küzdött, egy órán át nagyszerűen játszott. A mi csapatunk a hajrában volt az igazi.

A döntőt május 1-jén játszották, s két nap múlva az FTC 75. éves jubileumát ünnepelte.
Az ünnepi alkalomra rendezett kiállításon a hatalmas ezüst Magyar Népköztársasági Kupa már ott csillogott a főhelyen. Az MNK ismét az Üllői útra került, ezúttal 12. alkalommal.

Döntő: 1974. május 1. Népstadion: FTC - Komló 3:1
10.000 néző, vezette: Palotai Károly

Góllövők: Mucha, Magyar, Kelemen, illetve Eipel (öngól)

A kupagyőztes csapat:

Géczi - Vépi, Bálint, Eipel, Megyesi - Juhász, Kű - Kelemen, Branikovits, Máté, Mucha
Csere: Magyar

A kupát átvette: Géczi István (Dr. Terpitkó Andrástól)

]]>A kupagyőztes csapat]]>

A kupagyőztes csapat

A következő két évben lemásoltuk az előző két év produkcióját. Az 1974/75-ös kiírásban egyetlen mérkőzés a Vasas Izzó ellen (1-1), majd egy évvel később újra döntőt játszott a csapat.

A döntőbe jutásig a Volán (1-1 és 7-0), a Székesfehérvári MÁV Előre (3-2 és 3-0), a DVTK (0-1 és 2-1) és az elődöntőben a Kaposvári Rákóczi (2-0 és 5-2) voltak az FTC ellenfelei. A döntőben az ősi rivális MTK-VM következett:

Takács óriási erejű lövése a felső kapufán csattan. Ekkor szinte felszisszent a közönség. Érezni lehetett, hogy az MTK nagy ellenfele lesz az esélyesebb zöld-fehéreknek. A mérkőzés egyetlen gólja úgy született meg, hogy Pusztai elviharzott a jobbszélen, ügyesen középre adta a labdát, s a berobbanó Szabó egyből 7 méterről laposan a hálóba perdítette. Akkor bizonyára még senki sem gondolt arra, hogy több gól nem születik, mert időnként a két csapat hevesen rohamozott. Hajdú, a Fradi kapusa remek védéseivel sokszor tapsra ragadtatta a közönséget. Úszkált a levegőben, olyan volt mint egy gumiember. Egy alkalommal Borsó lövését a jobb felső sarok elől ütötte ki, majd amikor Tulipán újra rálőtte a labdát, ezúttal a bal sarok felé, ismét résen volt. Szünet után még nagyobb védéseket produkált, elsősorban neki köszönheti a Ferencváros, hogy megnyerte az MNK-t. A játék nem volt magas színvonalú, inkább amolyan kupaküzdelem, izgalom, igyekezet jellemezte a játékot. A mérkőzés hajrájában fokozódott a küzdelem. Az utolsó előtti percben egy MTK-VM támadás után baloldal ról ívelődött középre a labda, a nézőtérről úgy látszott, hogy Rab a 16-oson belül kézzel ért a labdához, de az eset közelében helyezkedő Hámori nem ítélt büntetőt. Az MTK-VM játékosai közül többen reklamáltak, Kiss megsértette a játékvezetőt, ezért a kiállítás sorsára jutott. Az egyetlen gól végül is azt jelentette, hogy a végig nyílt, döntetlen színezetű mérkőzésen csak keserves küzdelem árán lett a Ferencvárosé az MNK.

A mérkőzés utáni díjkiosztón Pusztai László, az MLSZ Intéző Bizottságának a tagja, Kupabizottság elnöke adta át a hatalmas, pompás kivitelezésű Magyar Népköztársasági Kupát Bálint Lászlónak, a Ferencváros kapitányának. A közönség lelkesen éltette a csapatokat.

]]>Bálint László - Magyar Kupa]]>

Döntő: 1976. május 1. Népstadion: FTC - MTK-VM 1:0
15.000 néző, vezette: Hámori

Góllövő: Szabó

A kupagyőztes csapat:

Hajdú - Martos, Bálint, Rab, Viczkó - Juhász, Mucha - Pusztai, Nyilasi, Szabó, Magyar
Csere: Vépi, Kelemen

]]>Az 1975/76 évi kupagyőztes csapat]]>

Az 1975/76 évi kupagyőztes csapat

]]>www.ftcbk.eu]]>

 

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Sport (729) Gazdaság (702) Nagyvilág (1309) Emberi kapcsolatok (36) Kultúra (6) Mozi világ (440) Mondom a magamét (7501) Egészség (50) Heti lámpás (310) Alámerült atlantiszom (142) Életmód (1) Irodalmi kávéház (537) Vetítő (30) Politika (1582) Gasztronómia (539) Flag gondolja (36) Rejtőzködő magyarország (168) Titkok és talányok (12) Autómánia (61) Történelem (17) Jobbegyenes (2778) Tv fotel (65) Belföld (10) Nézőpont (1) Tereb (146) Szépségápolás (15) Mozaik (83)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>