Ma 2024 április 25. Márk napja van. Holnap Ervin napja lesz.
9fe345910ef17502154410073a70d9e9.jpg

Az ETO Parkban szerzett előnyt a Kispest

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve
Krónika
Magyar Kupa, döntő, 1. mérkőzés:

Győri ETO FC-Budapest Honvéd 0-1 (0-0)
Gól: Abraham (71.)
Győr: Sztevanovics - Odikadze (Djodrdjevics, 74.), Stark, Sztanisics, Völgyi (Bicak, 80.) - Pilibaitis (Supics, 68.) - Böőr, Józsi, Alekszidze - Bajzát, Kink
Honvéd: Rabóczki - Takács Á., Debreceni, Szmiljanics, Filó T. - Benjamin (Maróti, 85.), Vukmir, Abass (Moreira, 64.), Diego - Abraham, Hercegfalvi (Dobos, 88.)

A visszavágóra jövő kedden kerül sor a kispesti Bozsik József stadionban.

Hiába szerette volna több mint tízezer győri szurkoló, hogy előnnyel utazhasson Budapestre csapatuk a labdarúgó Magyar Kupa első találkozója után, meddő volt a hazai támadójáték és végül egy kapitális védelmi hiba miatt még a Honvéd tudott nyerni a Rába partján. 

 

Harminc éve nyert utoljára Magyar Kupát és huszonöt év után került be ismét a fináléba az ETO, talán ezért is volt olyan nagy a várakozás a Győriek háza-táján a mérkőzés megkezdése előtt. A viszonylag idősebb szurkolók talán még emlékeznek az akkor Rába ETO néven szereplő együttes 1979-es mindmáig utolsó kupaelsőségére. Akkoriban a bajnokságot biztosan nyerte az Újpesti Dózsa együttese és a lilák mögött dobogós FTC és Diósgyőr is addigra már biztosította helyét a nemzetközi kupaporondon. Mit ad isten az akkor Magyar Népköztársasági Kupának hívott döntőbe a Rába és a Fradi jutott be. A finálét a Népstadionban rendezték és a rossznyelvek szerint az akkori sportvezetés szerette volna, ha a DVTK mellett még egy vidéki gárda kijut a nemzetközi porondra így – állítólag - rávették a Fradistákat, hogy ezúttal engedjék nyerni az ETO-t, mondván ők már így is úgy is indulhatnak ősszel a nemzetközi kupák egyikében, legfeljebb majd nem a KEK-ben, hanem az UEFA-kupában rajtolhatnak és a bajnokságban 4. Vasas hoppon marad.
Nos a találkozót a Győr 1-0-ra megnyerte, a bundagyanút pedig alátámasztotta amikor a hajrában a legendás 8-as, Nyilasi Tibor a gólvonalról rúgta az üres kapu fölé a labdát, a meccs végén pedig a Fradi szurkolók heves füttykoncertje közepette vonult öltözőbe a remek erőkből álló fővárosi zöld fehér együttes.
 
Nos akár a pályán nyerte meg az akkori döntőt az ETO akár a pályán kívül tény, hogy most a kétmeccses fináléban az utóbbi 5 évben negyedszer finalista, Bp. Honvéd ellen akarta három évtized után visszahódítani a serleget az immár gyönyörű és ultramodern környezetben készülő és játszó Győr. Tavaly a bajnokságban sikerült olyan helyezést elérni, hogy 22 év után rangos nemzetközi meccseket játszanak az ETO parkban, most erre már csak a kupadöntő megnyerésével nyílt lehetőség a Győri ETO számára.
Maga a mérkőzés az ilyenkor már – már szokásos koreográfiát hozta. A közönsége által űzött – hajtott hazaiak mindent egy lapra feltéve támadtak a minél nagyobb előny megszerzése reményében, a rutinos, szinte kupaspecialistának számító Kispestiek pedig taktikusan lassították a játékot és végül az ő taktikájuk lett a nyerő.
Miután a Győr egyetlen lehetőségéből sem tudott a kapuba találni – pedig náluk játszik a gólkirály jelölt Bajzát Péter is – addig a piros feketék kihasználták a hazai védelem- egészen pontosan a grúz Alekszidze – óriási hibáját és a szintén légiós Abraham révén megszerezték a győztes gólt. Így aztán a Honvéd meglehetősen kedvező helyzetből várhatja a Bozsik stadionbeli visszavágót, a Győrnek pedig alaposan fel kell kötnie azt a bizonyos fehérneműt, ha három évtized után újra haza akarja vinni a Magyar Kupát.
 
 
Juhász Attila

Szerző a Flag Polgári Műhely tagja

Hozzászólások

makutsi
2016-01-28 13:27
Kedves CSB! Nem tudom, egyetértek-e Tóta W-ról írott véleményével, mivel nem olvasom a jeles személy írásait. Ugyanakkor rosszul esett, hogy az Ön rövid kis írásában három helyesírási hibát is találtam. Javaslom, hogy mielőtt közzéteszi írásait, nézesse meg mással is, aki segít a hibák kijavításában

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Nagyvilág (1310) Tereb (146) Mondom a magamét (7561) Nézőpont (1) Rejtőzködő magyarország (168) Vetítő (30) Szépségápolás (15) Életmód (1) Irodalmi kávéház (537) Tv fotel (65) Autómánia (61) Emberi kapcsolatok (36) Gazdaság (706) Jobbegyenes (2793) Gasztronómia (539) Alámerült atlantiszom (142) Politika (1582) Mozi világ (440) Sport (729) Belföld (11) Titkok és talányok (12) Mozaik (83) Történelem (18) Heti lámpás (312) Flag gondolja (36) Egészség (50) Kultúra (7)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>