Ma 2024 április 20. Tivadar napja van. Holnap Konrád napja lesz.
9a93a0391d469c588dbd9234bd3de905.jpg

A Fradi dicső kupamúltja - 7. rész (1943-1944)

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

“A vasárnapi kupadöntővel befejeződött az 1942/43. évi labdarúgó idény. A Ferencváros csapata 3-0 arányban verte a jóképességű vidéki ellenfelét, és ezzel további egy évre védője maradt a nagyértékű vándordíjnak, némileg kárpótolván hatalmas szurkolótáborát a bajnokságról való lemaradásért. "

MAGYAR KUPA 1942/43:

CSAK 10 PERCIG VOLT KUPAHANGULAT

“A vasárnapi kupadöntővel befejeződött az 1942/43. évi labdarúgó idény. A Ferencváros csapata 3-0 arányban verte a jóképességű vidéki ellenfelét, és ezzel további egy évre védője maradt a nagyértékű vándordíjnak, némileg kárpótolván hatalmas szurkolótáborát a bajnokságról való lemaradásért. Ettől eltekintve sajnos nem sok jót mondhatunk a Magyar Kupa idei döntőjéről. Legfeljebb azt, hogy szerencsére elmúltak már azok az idők, amikor a kupadöntőt majdnem üres házak mellett, erősen tartalékos együttesekkel vívták meg: 20 ezer néző jelent meg ezúttal a Hungária úti pályán, méltó keretet biztosítva a nagy trófea fináléjának. A mérkőzés viszont nem volt méltó a hatalmas nézősereghez, sem a díj jelentőségéhez. Az első 10 perc igazi kupahangulata után a játék nagy részében megdöbbentően sivár, unalmas és tervszerűtlen csapkodás folyt, amely alig-alig volt képes komoly élvezetet nyújtani. Még ha legalább küzdelem lett volna, de az sem volt. A salgótarjániak szemmel láthatólag megadták magukat sorsuknak, a zöld-fehérek viszont meglehetősen kényelmesen fogták fel a dolgot, csupán arra szorítkoztak, hogy a korán ölükbe hullott vezetést tartsák. A Ferencváros mentségéül szolgál, hogy rövid egymásutánban előbb Sipos, majd Nagy és Rudas sérült meg, és így a csapat gépezetében erős zökkenő állott be. A 3-0-ra végződő Ferencvárosi győzelem után a díszpáholy előtt felsorakozott a győztes, és a zöld-fehéreknek az MLSZ ügyvezető elnöke átnyújtotta a Magyar Kupát, az SBTC-nek pedig a Corinthian-serleget.”

MAGYAR KUPA 1942/1943:
Negyeddöntő: Ferencváros – BSZKRT: 2-0
Elődöntő: Ferencváros - Csepeli MOVE: 4-1

Döntő: 1943. június 27., Hungária út: Ferencváros – SBTC: 3-0
20,000 néző, vezette: Kiss M. Ernő
Góllövők: Sárosi 2, Onódi II.

A kupagyőztes csapat:

Csikós - Rudas, Tátrai - Nagy II., Sárosi III., Lázár - Sipos , Sárosi, Onódi II., Finta, Gyetvai

A kupát átvette: Sárosi György

 

 

MAGYAR KUPA 1943/44:

KUPADÖNTŐ VIDÉKEN!

“Külön örömünkre szolgál az, hogy a mai döntőnek egyik szereplője vidéki csapat. Erdély egyik nagyszerű együttese áll szemben a világhíres budapesti zöld-fehérekkel. Biztosra vesszük, hogy a vidék eme képviselője méltóan képviseli az egész magyar vidék labdarúgását.” (Nemzeti Sport)

A döntőt úgy a sajtó, mint a közönség részéről nagy várakozás előzte meg. Közel 30 ezer néző foglalt helyet a Hungária úti pályán, amikor kifutottak a csapatok.
A Fradi mindkét félidő elején lőtt egy-egy gólt, de ez kevés volt a győzelemhez.

“A hatodik percben megszületik az első gól. Radnai partra játszik, Lakat dobja be a labdát, Lukács kapja, elhúz Szaniszló mellett és Onódy elé gurít. A középcsatár mintegy 6 méterről ráfut, és 20-22 méterről bombalövéssel félmagasan a jobb sarokba küldi a labdát. 1-0-ra vezet a Ferencváros.
A második félidő 7. percében újabb gólt ér el a Fradi. Lakat labdáját Sárosi kapja, átmegy Radnain azután Szaniszló II-n. Hiába nyomják őt, kapura tud rúgni. Márki kiüti a labdát, balszerencséjére Onódy elé, aki közelről ballal a hálóba vágja. A következő percben javít a Kolozsvár. A balszárnyon vezet támadást. Füstös Váczi elé adja a labdát, aki Farkashoz játszik. A szélső lövése nem sikerül, Váczi elé pattan a labda, ő most rálő, Csikós kiüti a labdát pontosan Bonyhádi elé, a csatár nem hibáz, hatalmas lövéssel 6 méterről küldi a kapuba a labdát. Óriási a küzdelem. Pillanatonként változik a helyzet. A 27. percben egyenlít a Kolozsvár. Márki rúgja a labdát, az jóval a fél pályán túl esik le, Bonyhádi kapja. Hiába fut után Sárosi III., hiába keresztezi Rudas, a csatár a 16-oson belülről a vetődő Csikós mellett a jobb sarokba lő, 2-2.
Óriási a harc a pályán az utolsó percekben. A Kolozsvári AC beszorul, 9 emberrel védekezik. Még egy szögletet ér el a Ferencváros, Tátraihoz kerül a labda, de mellélövi. Utána vége is a játéknak.”

A megismételt döntőt - először vidéken! - Kolozsvárott rendezték. Az egyetemi pályán 10 ezer néző szorongott, s izgatottan várta a mérkőzés kezdetét. A mérkőzést azonban légiriadó miatt nem tudták pontosan elkezdeni.
Már az első percben gólt ért el a Kolozsvár: Bonyhádi balsarkos lövését Csikós nem tudta védeni – 1-0 a Kolozsvár javára! Nagy meglepetésre még az első félidő végén is ez volt az eredmény. A második játékrészben 5 perc alatt megfordult a kocka. Az 51. percben Sárosi dr., majd az 56. percben Sipos nagyszerűen eltalált labdái jutottak a hálóba. Az utolsó előtti percben Sárosi dr. tértölelő átadását Sipos helyezte a hálóba, s beállította a 3: 1-es végeredményt. Fővárosi csapat először nyert vidéki városban Magyar Kupát.

MAGYAR KUPA 1943/1944

Negyeddöntő: Ferencváros – Diósgyőri MÁVAG: 1-0
Elődöntő: Ferencváros - Újpest: 5-2

Döntő: 1944. június 25., Hungária út: Ferencváros-Kolozsvár 2-2
28,000 néző, vezette: Székely Árpád
Góllövők: Onódi II. 2, ill. Bonyhádi 2.

Megismételt Döntő: 1944. július 2. Kolozsvár: Ferencváros-Kolozsvár 3-1
10000 néző, vezette: Székely Árpád
Góllövők: Sipos 2, Sárosi, ill. Bonyhádi.

A kupagyőztes csapat:

Csikós - Rudas, Tátrai - Nagy II., Kéri, Lakat - Sipos, Sárosi, Sárosi III., Onódi II., Lukács.

A kupát átvette: Sárosi György

A Magyar Kupa 1951-ig szünetelt.

Forrás: Nagy Béla - Magyar Kupa Krónika

]]>www.ftcbk.eu]]>

 

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Jobbegyenes (2788) Autómánia (61) Kultúra (7) Titkok és talányok (12) Politika (1582) Mozi világ (440) Egészség (50) Emberi kapcsolatok (36) Tereb (146) Vetítő (30) Sport (729) Történelem (18) Gasztronómia (539) Gazdaság (705) Irodalmi kávéház (537) Szépségápolás (15) Alámerült atlantiszom (142) Nézőpont (1) Heti lámpás (312) Mozaik (83) Flag gondolja (36) Mondom a magamét (7546) Életmód (1) Rejtőzködő magyarország (168) Belföld (10) Tv fotel (65) Nagyvilág (1310)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>