Ma 2024 április 19. Emma napja van. Holnap Tivadar napja lesz.
9a93a0391d469c588dbd9234bd3de905.jpg

A Fradi dicső kupamúltja, 4. rész – 1933-as finálé

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

“23 éve küzdenek csapataink a Magyar Kupáért, és tizenötödször állottak fel döntőre azok a csapatok, amelyek méltónak bizonyultak az egész évi küzdelem után erre a díszes, nagy jelentőségű szerepre."

"De a Magyar Kupa megalapítása óta nem volt még eset arra, hogy ilyen hatalmas gólaránnyal döljön el a vándordíj védésének sorsa! Az eredmény nagysága, furcsa nagy gólaránya azonban nem azt jelenti, hogy az idei döntőben kisebb értékű csapat volt az egyik fél. Hiszen a Ferencvárosban a magyar bajnok az Újpest csapatában pedig az idei bajnokjelölt állott ki a Hungária körút remek pázsitjára. Az az Újpest, amely éppen a Ferencváros elleni győzelmével ugrott a bajnoki rangsor élére, ahonnan már szinte el sem mozdítható. A két ellenfél tudását, egymáshoz méltó voltát, elismerte az egész futballvilág. Elismerte az a közönség is, amely közel tízezres számban lepte el a nézőteret, hogy tanúja legyen a legszebb magyar futballdíj végső küzdelmének.
A pálya salakján a játéktér közepével egyvonalban asztalon áll a Magyar Kupa remekbe készült eredetije. Rendőr ül az asztalnál, az vigyáz rá. A rendőrökön fehér kesztyű, sürögnek-forognak az MLSZ vezérei, elnökei, látszik, hogy ünnepe van a futballnak.”

 

S most következzék a napjainkig is gólcsúcsot hozó döntő eseményeinek, góljainak a felidézése.

“A 6. percben Kohut taccsot dob, Sárosi kifordul, pár lépés után laposan lő. Aknai vetődik, de csúnyán kiejti a lövést, s aztán már hiába igyekszik utána, a jókor érkező Táncos beragasztja, 1-0.
A 13. percben Kohut beadása meglepi Aknait, Takács elől ugyan ki tudja ütni a labdát, Takács bebotlik a kapuba és utána száll a résen levő Sárosi lábáról a labda is, 2-0.
A 15. percben Papp hosszan adja az újpesti kapu elé a labdát. Sárosi felugorva visszafejeli Takács lábára, aki jobbal állít, ballal csőröz és a labda tíz méterről laposan becsúszik a későn vetődő Aknai mellett, 3-0.
Táncos Misi úgy rohan, mint fénykorában, beadása pontosan száll Sárosi mellére, a centernek cseleznie kell, mert rajta vannak, jobbra húzódik, középre gurít, Takács már ott van, és Aknai hiába fut a gólzsák elé, mellette becsúszik most is a Takács gól, 4-0.
Két perc sem telik bele, már újabb pompás akció viszi előre a labdát: Korányitól Lázár kapja, ő befelé játszik Turaynak, a centerhalf rögtön előre dobja Toldinak ő két újpesti között meglepő szépen csúsztat ki Sárosinak, Sárosi fut, s hiába üldözik, Futó is elkésik, a 16-osról lövés száll a jobb felső sarokra és Aknai tehetetlen a lécről bepattandó remek dugóval szemben, 5-0.
Nem megy semmi az Újpestnek! Pedig a 31. percben még 11-ese is van. Avar lövésébe Korányi beleütött. P. Szabó a nagy 11-es rúgó lőtte félmagasan, arasznyival mellé!
A 35. percben Kohut támad, Toldi elé játszik, a lővésbe Táncos nyúl bele, róla röviden Sárosi elé pattan a labda, és a center biztosan lő a sarokba, 6-0
A második félidő 5. percében Sárosi kifejeli a labdát a jobbszélre, Táncos futtából átveszi, senki sem ér a nyomába, Aknai kifelé indul, de a szélső lábáról mellette biztosan száll a hálóba a második Táncos gól, 7-0.
A 25. percben Lázár szép keresztlabdájával Takács fordulásból kiugratja Táncost, a szélső megint el robog az újpesti védők mellett, begurít, és Toldi úgy bevágja, hogy Aknai erről igazán nem tehet, 8-0.
A 27. percben szabadrúgás az Újpest ellen. Sárosi Lykának gurít, ez előre ad Takácsnak, aki elhúz Futó mellett és laposan a bal sarokba lő, 9-0.
Aknai kirúgását a 29. percben Turai Kohutnak vágja ki, ez pompás lendülettel viszi rá a labdát a kapura, 12 méterről megvágja, és Aknai csak érinteni tudja az erős lövést, a labda nem áll meg a túlsó oldalhálóig, 10-0!
Két számjegyű eredmény! Az emberek hüledeznek, tanácstalanul néznek egymásra: mi ez?
A 33. percben Papp elengedi P. Szabót, aki a 16-osról lő, a labda a kapu előtt ugrik és a vetődő Háda mellett becsúszik, 10:1.
Kohut beadása a 38. percben Sárosi mellére száll, egy csel, Aknai beugrik a lövésbe, a labda Takács elé pattan, s ő betalál az üres kapuba, 11-1.

A Ferencváros feltámadt ezen a kupadöntőn, s olyan remek támadó játékot játszott, amely előtt nem állhatott meg az Újpest, s amely magától valóban hozta a nagy, évtizedekig talán örökre emlékezetes eredményt. A Ferencvárosi tábor kirobbanó örömmel fogadta a hatalmas győzelmet. Mikor a bíró utolsót füttyentett, az állóhely oldalról tomboló erővel hangzott a kiáltás: Hajrá Fradi!, éljenzés hangzott, a játékosok pedig boldog örömmel sorakoztak az asztal elé, amelyen a Magyar Kupa állott. Az asztal mögött már a mérkőzés utolsó perceiben elhelyezkedett az MLSZ vezérkara, és az ünnepélyes átadás vendégei.
Usetty Béla lépett az asztal elé a fényképezés után, s a következő beszéddel adta át a kupát a Ferencvárosnak:
- A szép játéknak, amelyet még akár órákig elnéztünk volna vége van, s a győztesnek meleg gratulációval adom át a Magyar Kupát. Fiúk, megérdemeltétek a győzelmet! Régen láttunk ilyen szép játékot a Ferencvárostól. Ti pedig újpesti fiúk ne csüggedjetek. Ti a múltkor mutattátok meg tudásotokat. Haladjatok úgy, hogy legközelebb nektek adhassam át ezt a szép díjat.
Kohut Vili vette át ezt a szép kupát, háromszoros éljent vezényelt az MLSZ elnökére, és a Szövetségre. Erre hirtelen Langfelder állott elő, és a következőket mondotta:
- Úgy érzem, hogy fennállása óta ma viselte el a legnagyobb, legsúlyosabb vereséget az Újpest. Fáj ez a vereség, de meghajlunk a jobb előtt, s gratulálunk legyőzőnknek, a Ferencvárosnak. Kiáltsatok újpesti fiúk a Ferencváros csapatára háromszoros éljent!”

Negyeddöntő: Ferencváros-Bocskai: 3-1

Elődöntő: Ferencváros-Szeged FC: 3-2

DÖNTŐ: 1933. május 25. Hungária út: Ferencváros-Ujpest 11:1
10 ezer néző, vezette: Klein Arpád
Góllövők: Takács II. 4, Sárosi 3, Táncos 2, Toldi, Kohut, ill. P. Szabó.

A kupagyőztes csapat:

Háda-Korányi, Papp-Lyka, Turay, Lázár-Táncos, Takács 11., Sárosi, Toldi, Kohut.
A kupát átvette: Kohut Vilmos.

csapatkep_19331

Forrás: Nagy Béla - Magyar Kupa Krónika

]]>www.ftcbk.eu]]>

 

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Szépségápolás (15) Nagyvilág (1310) Nézőpont (1) Vetítő (30) Tereb (146) Titkok és talányok (12) Belföld (10) Életmód (1) Heti lámpás (312) Mondom a magamét (7546) Egészség (50) Sport (729) Kultúra (7) Mozi világ (440) Irodalmi kávéház (537) Tv fotel (65) Jobbegyenes (2788) Történelem (18) Gasztronómia (539) Emberi kapcsolatok (36) Flag gondolja (36) Alámerült atlantiszom (142) Politika (1582) Mozaik (83) Gazdaság (705) Autómánia (61) Rejtőzködő magyarország (168)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>