Ma 2024 március 28. Gedeon, Johanna napja van. Holnap Aguszta napja lesz.
9a93a0391d469c588dbd9234bd3de905.jpg

A Fradi dicső kupamúltja, 2. rész – 1921-1927

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Hét évi szünet után folytatódtak a kupamérkőzések. A negyeddöntőben a Győri ETO csapatát 7-0-ra, majd az elődöntőben a III. Kerület csapatát 4-0-ra vertük, ezután következett a döntő illetve a döntők, mert az első mérkőzés döntetlennel (2-2) zárult az UTE csapata ellen.

A megismételt döntőt, ismételten a Hungária körúton játszotta le az FTC és az UTE 1922. augusztus 20.-án 8,000 néző előtt, ahol Wágner góljával az Amsel – Takács I., Hungler II. – Wilhelm, Wilhelm II., Furmann – Héger, Wágner, Tóth, Obitz, Ivanovszky összetételben pályára lépő csapat másodszor hódította el a kupát. A kupa még mindig nem készült el.

MAGYAR KUPA 1922/23:

1923. április 4-én végre érdemleges hír jelent meg a Nemzeti Sportban:

„Elkészült a Magyar Kupa kisebbített mása, amelyet az FTC és az MTK kap, mint a kupa egykori nyertesei. Az eredeti kupa is rövid időn belül elkészül, és a mindenkori védő birtokában lesz. A volt nyertesek kupái az eredetinek kétharmad nagyságú hű másai. A 40 cm magas aranyozott, vert bronzserleg gömb alakú, középső részén két öntött dombormű van: az egyik bölényvadászatot, a másik vitézek hódolatát ábrázolja fejedelmük előtt. Mind a két dombormű ősmagyar alakokkal képzett. A középső részen van a kupa egyik felirata:

„Nemes mérkőzés méltó pályabére, sarkallj becsvágyra
állni a tusát
Lobogjon érted küzdők ifjú vére, s te hirdesd népünk
ősi virtusát.”

A kupa alsó részére ezt írták:

„Érdemes életednek két ideálja volt
Melyért rajongva küzdtél:
művészet és sport
Emlékül nekünk s magadnak
ereklye lett
Műve tiszta elvek
frigyéből született.”

(A verses feliratokat Stobbe Ferenc írta.)

A kupa felső részét tulipános és indás fűzér, továbbá boglárokba foglalt négy onyx kő díszíti. Legfelül a következő mondat olvasható: „MAGYAR KUPA, ÖRÖKÖS VÁNDORDÍJ/ALAPÍTOTTA A MAGYAR LABDARUGÓK SZÖVETSÉGE.”

A negyeddöntőben szoros mérkőzésen 3-2-s győzelmet arattunk a III. Kerület ellen, majd az elődöntőben 3-1-s vereség következett a későbbi győztes MTK csapatától. A döntőt 1923. június 17-én játszották le, és végre a kupa is átadásra került… 1923. október 5-én.

MAGYAR KUPA 1924/25:

Az olimpia miatt 1924-ben a Magyar Kupa küzdelmeit szüneteltették, ezért csak 1925-ben kezdődött el a sorozat lebonyolítása. A kiírásnál az eddigiektől eltérő módon rendezték a döntőt, ugyanis az MTK indítványozta, hogy a kupa védője csak a döntőben mérkőzzön meg az oda eljutott ellenfelével. A szavazás során az indítvány óriási többséget kapott. A negyeddöntőben a VAC csapatával 1-1-t játszottunk, majd a megismételt mérkőzés 3-0-s FTC győzelmet hozott, az elődöntőben a Törekvés csapatát vertük 5-2 arányban, majd jött a kisdöntő az MTK elleni nagydöntőbe jutásért. Szoros mérkőzésen az UTE csapata 3-2-re nyert az FTC csapata ellen, így a Kecskeméti AC csapata ellen játszhattunk a 3. helyért. A mérkőzést 3-1 arányban megnyertük.




MAGYAR KUPA 1925/26:

Az FTC csapata már a negyeddöntőben elvérzett, miután a Kispesti AC csapatától 4-2 arányú vereséget szenvedett. A megismételt döntőt 1926. december 19.-én a Lóverseny téren játszotta le a Kispesti AC és a BEAC 150! néző előtt. A mérkőzés végeredménye háromszori hosszabbítás után (160 perc) alakult ki: Kispesti AC – BEAC: 3-2.

MAGYAR KUPA 1926/27:

A negyeddöntő során a Vasast 6-1-re, majd az elődöntőben a Budai 33 csapatát 4-1 arányban győztük le, így döntőbe jutott a csapat . A döntőt 1927. június 16-án rendezték meg a Hungária körúton 9,000 néző előtt, ahol az FTC csapatának ellenfele az Újpest csapata volt.
Így tudósít a korabeli sajtó:









Izgalmak szempontjából már a bevezetés is sokat ígérő volt: A választásnál veszekedés folyik, kétszer sorsolnak, mind a kétszer az Újpest választ nappal hátban. A Ferencváros szabálytalanságot lát, tiltakozik, vitatkozás kezdődik. Harmadszor is választanak, s a Ferencváros mellé szegődik a szerencse, az Újpest a tüzelő nappal szembe kerül. Gyors és változó támadások, túl izgatott hangulat az első 10 percben. A 37. percben Kohut bomba száll a kapu fölött el, míg a 38. percben Rázsó beadása Kohutnak nem jön jól lábra, pedig 6-7 lépésre állt a kaputól. Most szép a mérkőzés, gyönyörű akciók fejlődnek ki itt is, ott is, de különösen a Ferencváros részéről, az Újpest azonban nem enged lőni. Rettenetesen védekezik! A közönség fanatikus biztatása közben a Ferencváros ostromával kezdődik a 2. félidő is. Kohut hatalmas lövése után, Schlosser kerül jó helyzetbe, az „öreg” hatalmas lövést ereszt meg a kapura, de a bomba a felső kapufáról visszapattan. Hungler II. a következő újpesti támadásnál az utolsó pillanatban szereli a kiugró csatárt. Az iram igen heves. Publikumának folyton megújuló szuggesztív buzdítása, az állóhely felől taktusban harsogó: Tempó Fradi! hangorkánra a Ferencváros ismét nekiveselkedik. A 77. perc meghozza a várva várt gólt. Dán elkaparintja Szulik elől a labdát és Turay egy kis résen át a jobb sarokba helyezi. Kétszeres erővel zúg most fel a Tempó Fradi! Néhány rövid lélegzetű lila-fehér támadás után már benn ül a második gól is Szulik hálójában. Takács I. hatalmas előreadott labdáját Fogl III. elhibázza, Turay rátámad és habozás nélkül félfordulatból szenzációs lövéssel védhetetlenül a jobb sarokba lövi a labdát, 2-0! Remek gól volt! Bukovi fáradhatatlanul dobja újra és újra frontba csatársorát, de a két Fogl nagy energiával és elkeseredetten ellenáll. Majd P. Szabó remek centerét a befutó Schaller lövi kapásból, de Amsel szenzációsan véd. Az utolsó percek is igen izgalmasak. Már mindenki az óráját nézi, a bíró is számolja már az egy perccel meghosszabbított félidő utolsó másodperceit, mikor mintegy 35 méterre az újpesti kaputól Bukovihoz kerül a labda, aki váratlanul hatalmas lövést küld a kapura, a labda végig fésülve Dán fejét, az elnyúló Szulik kezét érintve a jobb felső sarokban akad meg, 3-0! A kupadöntő rangját a két nagyszerű csapat mérkőzése minden eddiginél jobban emelte. A győztes értékelésénél kiemelték: ”Bebizonyosodott, hogy legjobb profi együttesünk a Ferencváros csapata, amely méltóan hódította el a bajnokság mellé a Magyar Kupát is.”

A kupagyőztes csapat:

Amsel – Takács I., Hungler II., Furmann, Bukovi, Obitz – Rázsó, Turay, Dán, Schlosser, Kohut

Forrás: Nagy Béla - Magyar Kupa Krónika
Nagy Béla - Fradi futballkrónika 1899-1973

]]>www.ftcbk.eu]]>

 

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Nagyvilág (1309) Mondom a magamét (7501) Tereb (146) Nézőpont (1) Titkok és talányok (12) Szépségápolás (15) Mozaik (83) Autómánia (61) Gazdaság (702) Tv fotel (65) Politika (1582) Egészség (50) Vetítő (30) Gasztronómia (539) Jobbegyenes (2778) Belföld (10) Életmód (1) Történelem (17) Flag gondolja (36) Mozi világ (440) Sport (729) Emberi kapcsolatok (36) Alámerült atlantiszom (142) Rejtőzködő magyarország (168) Kultúra (6) Irodalmi kávéház (537) Heti lámpás (310)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>