Ma 2022 augusztus 16. Ábrahám napja van. Holnap Jácint napja lesz.
9aa88d4b55954972abb6592010516439.jpg

Taszár gótikus temploma

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Magyar Nemzet szombati magazinjának egyik legérdekesebb sorozatát közöljük le folytatásokban, melyben a remek Ludwig Emil megmutatja nekünk a rejtőzködő Magyarország eldugott kincseit, melyek mellett sokszor figyelmetlenül elhaladunk a mindennapi rohanó életünk során. Vigyázzunk ezekre a páratlan kincsekre, hiszen ezek a kincsek alappillérei szeretett Hazánknak.

]]>]]>

A Kaposvárral szomszédos község, Taszár nevét az elmúlt évtizedekben jószerével csak azok ismerték meg, akiket a balsorsuk oda vetett katonai szolgálatra. A hírhedten szigorú, úgynevezett elsőlépcsős alakulat helyőrsége azután vált országosan ismertté, hogy a néphadsereg ottani repülőteréből a NATO kötelékéhez tartozó légibázis lett, ahonnan a délszláv háborút támogató hadműveleteket is folytattak. Taszár utcáin az egykori szovjet „örök barátok” után amerikai katonák és sosem látott, nehéz szállító járművek jelentek meg, a teherforgalomtól megrepedeztek a házfalak, de aztán a pénz meg a jótékony idő begyógyította a sebeket. A település neve kezd újra feledésbe merülni.
A falu rendezett főutcáján szép öreg fenyőfákkal övezett templomkertben áll a római katolikus plébánia. Védőszentje 1747-től Szűz Mária, búcsúja szeptember 8-a, e napon a hívek a Magyarok Nagyasszonyát ünneplik. A nyugati tornyos, harminc méter hosszú, keletelt tengelyű épület sokszögű, támpilléres szentélye azonmód elárulja középkori mivoltát. Valóban, a nyilvántartó jegyzék szerint is gótikus eredetű, XV. századi műemlék a templom, amelyet 1738-ban, majd 1782-ben barokk stílusban átépítettek. Alaprajza, épületszerkezete mindazonáltal nem változott, mind a hosszúkás, karzatos hajó, mind az említett, a nyolcszög három oldalával záródó szentély megőrizte eredeti falazatát. Feltehető, hogy az északi oldalához kapcsolódó sekrestye is középkori eredetű, amint a XVIII. és XX. századi renoválások formáját mutató toronyban is könnyen rejtőzhetnek gótikus részletek.
Azért szorulunk e feltételezésekre, mert a taszári templom régészeti kutatása máig sem történt meg. Szakszerű felmérését ugyan elvégezték 1969-ben, de talán éppen a település akkori, „kényes” helyzete miatt nem volt kívánatos az esetleg idegenforgalmat is oda vonzó látványosság műemléki helyreállítása. A nyugati bejárata mellett álló kőtábla tanúsága szerint a templomot 1897-ben a kegyesrend újíttatta meg, azóta csak a szükséges karbantartásokat végezték rajta. Berendezési tárgyai, oltárai is újabb keletűek. A templom mögött egy szép arányú, kőből faragott corpus látható, amelyet felirata szerint Taszár község emelt Isten dicsőségére 1903-ban; a Szentháromság-oszlop az 1938-as Szent István-év emlékét őrzi. A főutcán feljebb álló Nepomuki Szent János-szobor 1812-ben készült.
Az 1358-ban oklevélben említett Taszár (szláv eredetű neve ácsmesterekre utal) jó karban lévő, középkori formát őrző és részleteket sejtető temploma megérdemelné a feltárást és a bemutató helyreállítást. Somogynak e török dúlta vidékén nem sok gótikus emlék maradt meg.

 

Ludwig Emil, mno.hu

Hozzászólások

nawesh
2016-01-28 13:27
Tigrispörkölt? ja, hogy kihalnak?....vegetárius vagyok...

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Irodalmi kávéház (513) Tv fotel (65) Autómánia (61) Jobbegyenes (2385) Flag gondolja (33) Sport (729) Mondom a magamét (6244) Tereb (141) Belföld (8) Egészség (50) Mozi világ (440) Gazdaság (667) Életmód (1) Kultúra (6) Nagyvilág (1464) Vetítő (30) Heti lámpás (260) Politika (1581) Emberi kapcsolatok (36) Mozaik (83) Rejtőzködő magyarország (168) Gasztronómia (539) Szépségápolás (15) Titkok és talányok (12) Alámerült atlantiszom (142) Történelem (15)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>