Ma 2021 március 03. Kornélia napja van. Holnap Kázmér napja lesz.
df82d59f2f72e960493ce96f2f443abd.jpg

A kisnánai lovagvár

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Magyar Nemzet szombati magazinjának egyik legérdekesebb sorozatát közöljük le folytatásokban, melyben a remek Ludwig Emil megmutatja nekünk a rejtőzködő Magyarország eldugott kincseit, melyek mellett sokszor figyelmetlenül elhaladunk a mindennapi rohanó életünk során. Vigyázzunk ezekre a páratlan kincsekre, hiszen ezek a kincsek alappillérei szeretett Hazánknak.

Gótikus lovagvár bemutatásával folytatjuk barangolásunkat Magyarország rejtőzködő építészeti értékeinek nyomában. A Mátra déli lábánál, szép szőlőültetvények közt kanyargó országút mentén fekszik Kisnána. A meredek hegyről leszaladó, olykor vészesen megáradó Tarnóca-patak közelében, Domoszló és Verpelét között félúton fekvő, 1800 lakosú község története a X. századig nyúlik vissza. Nána a honfoglaló Aba nemzetség kiterjedt birtokának része volt. A következő évszázad derekán – harmadik magyar királyként – trónra emelkedett Aba Sámuel a közeli Sáron rendezte be uralkodói központját, 1044-ben bekövetkezett erőszakos halála után a családjából szétágazó főúri famíliák osztoztak a Zagyva folyó és a Gyöngyös-patak közti területen. Így került Nána jobbágyfalu az Aba nembeli Kompoltiak kezére.


A magyar hűbériség e korai szakaszából nem maradt ránk a településre vonatkozó adat. A vár első említése is a XIV. századból való. Korábbi története az 1962 és 1968 között folytatott ásatás nyomán tárult fel. Vezetője, Pamer Nóra régész az alábbiak szerint foglalta össze a vár kialakulásának fejezeteit.
A Kompolti család uradalmi központjának számító Nána falu legrégibb épített emléke a dombháton lévő erődítmény karcsú, gótikus tornyának alapjai alól kiásott Árpád-kori körtemplom. Az ismeretlen patrocíniumú, helyi kőből épült, hét méter átmérőjű hajóból és patkóívű, keletelt szentélyből álló rotunda volt a település első plébániája, egyben a kegyurak családi egyháza. Kis temető övezte, onnan származhat az a három ódon, keresztes sírkő, amely a vármúzeumban látható. A XI–XII. századi épület köré épült az első erődítmény, amely akár a tatárjárást is átvészelhette. A Kompoltiak növekvő hatalmát, gazdagodását tükrözik a következő két évszázad építkezései, amelyek szinte szakadatlanul folytak a várban. Előbb a kápolna közelében álló román kori lakótornyot és az összekötő védműveket erősítették meg, bővítették, majd a belső lakóhelyiségeket fejlesztették emberöltőről emberöltőre egyre kényelmesebb főúri lakóhellyé.

Az 1312. évi rozgonyi csatában a Kompoltiak Károly Róbert király oldalára álltak Csák Máté hívei ellen. Ez szépen fialt a família tagjai számára: nevüket ott találjuk az Anjou uralkodók vezető lovagjai közt, később a Zsigmond király által alapított Sárkány-rend báróinak sorában. A dinasztia fénykorának emléke a kápolna csúcsíves részletekben gazdag tornya, valamint a gótikus palota. Az 1400-as évek elején ismét megújított vártemplom kriptájában temették el az 1428-ban meghalt Kompolti Lászlót. (Sírköve a második világháború idején eltűnt, a ma látható az eredeti rajzának alapján készült rekonstrukció.) A több helyiségből álló, alápincézett, emeletes épületszárnyban míves téglapadlózatok, kőbordás boltozatok, faragott ajtók és ablakok, kandallók töredékei árulkodnak a lovagi rezidencia középkori pompájáról.
Nána vára mindenkor inkább főúri családi fészek volt, mint harcászati jelentőségű erőd. Birtoka a Kompoltiak kihaltával a Gúti Országhokra, majd Losonczi Istvánra szállt. Utóbbi főkapitányként menedéket nyújtott várában a Gárdonyi-regényből ismert rablólovagnak, Móré Lászlónak, akinek árulása révén foglalta el és rombolta le a török 1543-ban Nána várát. Köveit később a környéken építkezők hordták szét.

Ludwig Emil, mno.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Gazdaság (657) Történelem (14) Gasztronómia (539) Irodalmi kávéház (505) Vetítő (37) Alámerült atlantiszom (142) Belföld (6) Mozi világ (440) Heti lámpás (252) Egészség (50) Tereb (140) Jobbegyenes (1972) Politika (1576) Rejtőzködő magyarország (171) Mondom a magamét (5137) Tv fotel (65) Életmód (1) Sport (729) Szépségápolás (15) Flag gondolja (33) Autómánia (61) Nagyvilág (1454) Titkok és talányok (12) Mozaik (83) Emberi kapcsolatok (36) Kultúra (6)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>