Ma 2024 április 27. Zita napja van. Holnap Valéria napja lesz.
07d31306ddc52301d732ab42c9c75797.jpg

Veszélyes zóna

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Egy jobboldalisággal aligha vádolható régi barátom a minap azt mondta, tudod, ez előre ki volt tervelve, Gyurcsányék kivéreztették az országot, ezermilliárdokat tüntettek el magáncélra, most meg páholyból nézik, mit tud kezdeni Orbán Viktor ezzel a hihetetlenül magas adósságállománnyal.

Az emberek úgyis gyorsan felejtenek, így azt is, hogy a nyolc év szocialista-szabaddemokrata kormányzat alatt 30 százalékkal nőtt az államadósság, pontosan 83 százalékra, nem beszélve a munkanélküliek számának rohamos növekedéséről. Most joggal mindannyian azt figyelik, hogy az „országvédelmi” költségvetés bejelentése személy szerint kit mennyire érint, és lehet-e még tovább húzni a szorosnál is szorosabb nadrágszíjat.

Ha nem is teljesen ugyanaz, de tendenciájában hasonló a helyzet: amikor az első rendszerváltoztató kormány hatalomra került Antall József miniszterelnök vezetésével, a magyar gazdaság a kommunista kádári örökség révén több mint 22 milliárd dollár adóssággal számolt, és ezt az óriási költségvetési hiányt valahogyan csökkenteni kellett. A vállalkozásélénkítési politikát 1990-ben követte a tulajdonviszonyok átalakítása, a privatizációs folyamat és a szociális piacgazdaságra való áttérés. Egyik sem ment könnyen. Százezrek váltak munkanélkülivé, az árak emelkedtek, az infláció nőtt.

A régi kommunista nómenklatúrának és a konzervatív jobboldali politikával szemben álló liberálisoknak nem volt nehéz általános elégedetlenségi hullámot kirobbantaniuk a taxisok beszervezésével, s ez aztán taxissztrájk néven vonult be a történelembe. A kormánybuktató kísérlet kudarcba fulladt. A baloldal akkor sem azt kutatta, hogy mi volt az újrakezdődő parlamentáris demokráciával szembeni fellépés gazdaságpolitikai oka, háttere, hanem az öt hónapja hatalomba került jobboldali rendszerváltoztató pártok felelősségét firtatta. A valóság viszont az volt, hogy a pártállam által felelőtlenül felvett hitelmilliárdok okozták a feszült, csődközeli helyzetet, mint ahogy most is a baloldal tudatos országkiárusítása, mértéktelen hitelfelvétele okozza a súlyos gondot.

Nem véletlenül nevezte „országvédelmi” költségvetésnek Orbán Viktor a 2012-es büdzsétervezetet, hiszen azt szeretnék elérni, hogy soha többé ne kerülhessen az ország ilyen helyzetbe. Ugyanakkor számolni kell azzal, hogy bár a bejelentett adóemeléssel csökkenni fog az államadósság, de felpöröghet az infláció. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter bejelentése az adóemelésekről, miszerint 25-ről 27 százalékra emelik az áfakulcsot, megszűnik az adójóváírás és a félszuperbruttó, valamint a munkavállalói egészségbiztosítási járulék egy százalékkal emelkedik, hideg zuhanyként érte az embereket. Már kombinálnak, arról beszélnek, hogy a gázolaj árának emelkedése a gazdaság minden ágazatát érinti, s hogy elszabadulhatnak az árak. Nő a jövőtől való félelem. Amilyen örömteli várakozás, reménykedés övezte a Fidesz és szövetségeseinek kétharmados győzelmét, most ugyanolyan szorongás jellemzi a közhangulatot. Azt nem mondanám, hogy a jobboldali kormányzás híveinek többsége nem drukkol a kemény döntéssorozatok sikeréért, de Orbánék gazdaságpolitikája veszélyes zónába került. Innen csak győztesen szabad kijönni. Arra nem lehet számítani, hogy az MSZP–SZDSZ által okozott devizahitel-válság megoldására, a 80 százalék fölötti adósságállomány csökkentésére irányuló erőfeszítéseket a hazai ellenzék rokonszenve vagy segítőkészsége kísérje. Inkább a feszült hangulat felkorbácsolása a cél.

Mesterházy Attila MSZP-elnök már így nyilatkozik: „A nemzet érdeke, hogy ez a kormány megbukjon.” Lengyel László balliberális közgazdász is kimondta a verdiktet: „Orbán Viktor lova megdöglött… Mindent a gazdagnak, semmit a szegénynek…” Gyurcsány Ferenc, a mentelmi jogából felfüggesztett képviselő ártatlan vádlóként szeretne fellépni. Kónya Péter nem tüzet olt, hanem politikai babérokra tör, hergeli a szakszervezetiseket. Szeretnének jobboldal elleni egységfrontot szervezni. Támadnak, vádolnak, mintha semmi közük sem lenne a múlthoz. S az emberek hiszékenyek.

Nem mindegy, hogy melyik kommunikáció hitelesebb, meggyőzőbb. Ki tud eljutni az emberek szívéhez, helyes ítélőképességéhez? A következő hónapok erről fognak szólni. És ez meghatározhatja a 2014-es választások kimenetelét is. Ha nem akar Orbán Viktor kamikaze kormányfő lenni, akkor a húzd meg, ereszd meg politikát arányosan kell alkalmaznia. Nem lehet állandóan gúzsba
kötve élni.

Stefka István, magyarhirlap.hu

 

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Gasztronómia (539) Egészség (50) Kultúra (7) Irodalmi kávéház (537) Nézőpont (1) Belföld (11) Politika (1582) Autómánia (61) Életmód (1) Tv fotel (65) Titkok és talányok (12) Történelem (18) Jobbegyenes (2793) Szépségápolás (15) Mozaik (83) Flag gondolja (36) Nagyvilág (1310) Emberi kapcsolatok (36) Tereb (146) Gazdaság (706) Vetítő (30) Sport (729) Alámerült atlantiszom (142) Mondom a magamét (7565) Mozi világ (440) Rejtőzködő magyarország (168) Heti lámpás (312)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>