Ma 2024 március 28. Gedeon, Johanna napja van. Holnap Aguszta napja lesz.
522cfe6242a60071ef8df6957702c5dd.jpg

Végtörlesztés

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Túlnyomórészt kritikával és tiltakozással fogadták a piaci és politikai (Brüsszel és Bécs) szereplők a kormány tervét, miszerint lehetővé tennék, hogy a lakossági devizaadósok a jelenleginél jóval alacsonyabb árfolyamon végtörlesszék devizahiteleiket. (Svájcifrank-alapú kölcsönök esetén 180, míg eurós hiteleknél 250 forint lenne a rögzített árfolyam.)

A meglehetősen széles körű ellenkezés tegnap a „gyakorlatba” is átcsapott: éves mélypontjára esett vissza a forint az euróval szemben, a magyar állampapírokat csak magasabb hozamért cserébe vették meg a befektetők, illetőleg hazánk csődkockázati mutatója is megugrott. Csendben jegyzem meg, hogy immár kockázatosabbak vagyunk, mint Románia vagy éppen Bulgária! Ráadásul a nemzetközi üzleti klíma is egyre pocsékabb. Minden összejön tehát ahhoz, hogy egy ilyen nyitott, kicsi és sérülékeny piacgazdaság tovább gyengüljön.

Márpedig a helyzet eddig sem volt rózsás. A magyar gazdasági növekedés a második negyedévben teljesen leállt, éves átlagban jó, ha 1,5 százalékkal bővülünk; az ezzel kapcsolatos elemzői konszenzus sajnos nem nagyon akar feljebb kúszni.

Eközben a belső gazdaság gyarapodási illúziójával már mindenki leszámolt: a legtöbb termelő és szolgáltató ágazat a tavalyi produkciójához képest is stagnál, rosszabb esetben mínuszban van. Ezerszámra folynak – a hazai kis- és középvállalkozói körben – a cégfelszámolások az általános fizetésképtelenség miatt. S nem kell leutazni azért vidékre, hogy lássuk a valóságot: Budapest egykori patinás vállalkozói övezetei kiürültek, a főváros centrumában se szeri, se száma a bedeszkázott üzleteknek. Bár valamelyest javult a munkaerő-piaci helyzet, az állástalanságot kifejező ráta továbbra is két számjegyű, éppen ezért tíz- vagy száz-ezrek várják a közhasznú munkalehetőségeket, amelyeknek menedzselése a témában nem éppen járatos Belügyminisztérium hatásköre lesz. Mindezt tetézi, hogy a hazai hitelpiac hónapok óta fagyott állapotban van: ami pénzt ki is helyeznek a bankok, magas kamattal teszik, a kölcsönökre kiszabott visszafizetési kötelezettség pedig tovább nőhet: a legfrissebb szakértői jelzések alapján ég a zöld lámpa a Magyar Nemzeti Bank előtt, hogy megemelje az alapkamatot. Ha pedig beigazolódnak Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter egyre többet hangoztatott várakozásai, amelyek szerint az eurózóna válságának újabb periódusa következik, akkor nagyjában-egészében lőttek a jövő évi gazdasági növekedési terveknek is, miután a fentebb említett 1,5, legfeljebb kétszázalékos dübörgést is döntő részt a multik itteni leánycégei teremtik elő.

Mint halottnak a csók, úgy hiányzott tehát ez a 180-as végtörlesztési konstrukció. Pedig az első reflexünk az lenne, hogy természetesen igent mondunk a felvetésre, hiszen a frank- és euróalapú hitelek átkonvertálásával csökken az ország devizakitettsége. Mert pont a devizakitettség miatt (is) vagyunk a piacon olyan „kitettek”. Csakhogy „bejátszik” néhány fontos tényező. Például a devizahitelek közül a jók – amelyeket eddig is tudtak törleszteni – tűnnek el a piacról, ezért igazából az árfolyamsokk kockázata érdemben nem csökken. Közben viszont a bankrendszer sokktűrő képessége jelentősen romlik, továbbá a költségvetési és a banki kockázatok erősödése mellett az országkockázati megítélés általában is zuhan, a leminősítés esélye emelkedik.

Figyelem! Még csak egy-két nap telt el a kormányzati terv ismertetése óta, a kabinet ad hoc döntései, a jogbiztonság sérülése – itt ugyanis a hitelszerződések átírásáról is szó van –, a Standard and Poor’s hitelminősítő felőli intő jelzés máris lejtőre vitte a forintot, az állampapírok hozamát pedig megemelte. Vagyis a piacok első körben így díjazták az ötletet. S hol vagyunk még attól, amikor Ausztria – az osztrák bankok hatmilliárd eurós érintettsége révén – beszáll abba a nemzetközi, ellenünk induló „hadjáratba”, amely majd Brüsszelben landol?

Addig is ami nyugtalanítóan biztos: a végtörlesztésnek ára lesz. Pontosabban: már van.

Szajlai Csaba, magyarhirlap.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Irodalmi kávéház (537) Életmód (1) Belföld (10) Jobbegyenes (2778) Mozi világ (440) Titkok és talányok (12) Autómánia (61) Mondom a magamét (7501) Nagyvilág (1309) Rejtőzködő magyarország (168) Tereb (146) Gazdaság (702) Történelem (17) Sport (729) Mozaik (83) Gasztronómia (539) Egészség (50) Flag gondolja (36) Nézőpont (1) Alámerült atlantiszom (142) Politika (1582) Vetítő (30) Heti lámpás (310) Szépségápolás (15) Kultúra (6) Tv fotel (65) Emberi kapcsolatok (36)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>