Ma 2024 április 24. György napja van. Holnap Márk napja lesz.
b2ee62cb681693fef22f8f62d9ec2512.jpg

The Telegraph: Orbán az egyetlen népszerű politikus Magyarországon

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve
Tibor Fischer
Tibor Fischer magyar származású brit író 1959. november 15-én született Angliában. 1993-ban a 20 legjobb fiatal brit író közé választotta a Granta irodalmi folyóirat.

Fischer szülei kosárlabda-játékosok voltak, 1956-ban hagyták el Magyarországot. A forradalom hatására, a szülők története alapján írta meg első regényét, A béka segge alatt címmel.

1992-ben A béka segge alatt elnyerte a Betty Trask irodalmi díjat, majd felkerült a rangos Booker listára is.

Tibor Fischer, magyar származású neves angol író, akinek nagysikerű műveit (A béka segge alatt, A gógyigaleri, Agyafúrt agyag, Aki hülye, ne olvassa, Megváltás Miamiben) a Helikon Kiadó 2011-től adja ki, ezúttal a londoni The Telegraphban rajzol portrét Orbán Viktorról, a politikai fenegyerekről (Viktor Orbán, Hungary's political daredevil, will be judged by results).

Tibor Fischer nem először száll szembe az Orbán-fóbiában szenvedő hazai és nyugati sajtóval. Korábban a Standpoint című politikai-művészeti folyóiratban elemezte a jelenlegi magyar helyzetet A Hungarian Democrat Takes on the Old Guard címmel.

A Telegraphban Tibor Fischer az 1989-es időkre emlékezik,  amikor a Ladáját sebesen hajtó Orbán Viktorral együtt ment vissza Budapestre egy vidéki gyűlésről. A sötét út közepén egy orosz katona lóbáló lámpással próbálta őket megállítani. Orbán még erősebben rálépett a gázpedálra. A katona ijedtében beugrott a bokorba. Orbán szerint csak vodkát akart tőlük szerezni. A magyar vidék abban az időben tele volt orosz katonával, akik felszerelésüket italra kívánták cserélni.

Orbán nemcsak, hogy nem állt meg, de nem is lassított. És ez a magatartása azóta sem változott - véli Tibor Fischer.

Ma, 48 évesen a másodszor is miniszterelnökként tevékenykedő Orbán és pártja, a Fidesz kétharmados többséggel rendelkezik a parlamentben. Új alkotmányt  vezetett be, és bírálatok özönét kapja nemcsak a brit, de az egész nyugati sajtóban. (A Le Monde karikatúrája Le Penhez hasonlítja.). Az igaz, hogy sok hülyeséget beszélnek kormányában, de csak annyit, mint amennyit a brit kormányban is - állítja az író, majd hozzáteszi, hogy nem Orbánt akarja megvédeni, hanem mint magyar gyökerekkel rendelkező embernek elege van abból a tudatlanságból és arroganciából, ami Magyarország felé irányul.

Tibor Fischer tisztában van azzal, hogy nem sokan ismerik Magyarország történelmét, kultúráját vagy politikáját. A média pedig pontosan tudja, hogy miként kell a dolgokat felkavarni.  „Kis országban választás volt”, „Kis országnak új alkotmánya van” címekkel nem lehet izgalmat kelteni, annál inkább ilyenekkel: „Feltámad a szélsőjobboldal”,  „Veszélyben  a demokrácia”.

Annak ellenére, hogy a Fidesz az elmúlt nyolc év minden napján elhatárolódott a Jobbiktól, azzal vádolják, hogy hozzájuk dörgölőzik; pedig a szélsőjobboldal nagyon messze van a hatalomtól Magyarországon. Orbánt okolni a magyar parlament visszataszító elemeiért olyan, mintha Cameront a Brit Nacionalista Párt miatt vádolnák - írja Fischer.

„Az egyik ok, amiért az ellenzék olyan hangosan rikoltozik a demokrácia végéről (ironikus, hogy mindezt a korábbi kommunista nomenklatúra tagjai teszik), és felkavarja  az iszapot, az az, hogy nincs más lehetőségük: elhanyagolható a jelenlétük a parlamentben, és nem tudják megakadályozni Orbán népszerűségét. Kétéves kemény költségvetési intézkedések után is Orbán és a Fidesz vezet a közvélemény-kutatások szerint, méghozzá nagyon.

Orbán az egyetlen politikus Magyarországon, akinek valódi népszerűsége van. Nem számit, hogy ellenségei mennyire gyűlölik” - véli Tibor Fischer, majd hozzáteszi, hogy Magyarország komoly gazdasági, társadalmi problémák elé néz, de kevés köthető ezek közül Orbánhoz, akit csak 2010 áprilisában választottak meg. A rá jellemző energiával rengeteg törvényt préselt keresztül, anélkül, hogy érdekelte volna, mit gondolnak minderről. Nyíltan szembeszállt az EU-val és az IMF-fel, ami talán meggondolatlanság, de semmi esetre sem demokráciaellenes. Egyébként az EU sem gondolhatja komolyan, hogy pénzügyekben kivételes zseni.

„Amíg Orbán sok tekintetben szisztematikus, német típusú politikus, van benne valami fenegyerekség, hazardírozás is. Ahhoz a váratlan felállással vagy csapattal dolgozó futballedzőhöz hasonlítható, akinek csak az eredmény a fontos. Ha Orbán kihúzza Magyarországot a gödörből, az utóbbi százötven év legnagyobb magyar politikusként tartják majd számon. Ha nem, csak egy lesz a sok politikus közül” - fejezi be cikkét Tibor Fischer a londoni The Telegraphban.

hetivalasz.hu - B.E

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Mozaik (83) Életmód (1) Emberi kapcsolatok (36) Alámerült atlantiszom (142) Irodalmi kávéház (537) Kultúra (7) Mondom a magamét (7561) Rejtőzködő magyarország (168) Nagyvilág (1310) Egészség (50) Szépségápolás (15) Tv fotel (65) Nézőpont (1) Politika (1582) Gazdaság (706) Autómánia (61) Vetítő (30) Sport (729) Történelem (18) Flag gondolja (36) Mozi világ (440) Gasztronómia (539) Heti lámpás (312) Tereb (146) Titkok és talányok (12) Belföld (11) Jobbegyenes (2793)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>