Ma 2024 április 30. Katalin, Kitti napja van. Holnap Fülöp, Jakab napja lesz.
46389acf4dd7cfb9f4f63c6b86be310a.jpg

Tapolcán dől el, kik ünnepelhetik a Kitörés Napját

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Az ellenzék megtalálta a kitörési pontot az új választási rendszerből, ami egyszerre büntette a fragmentáltságot és a hiteltelen összefogósdit.

Ha valamiben „elemzői konszenzus” van, az a veszprémi választási eredmények túlbecsülése. Ha pusztán csak a leginkább szem előtt lévő tényeket nézzük, akkor igazuk van, hiszen vitathatatlan, hogy az ellenzék egy olyan körzetet húzott be, ahol az elmúlt választásokon erősen a Fidesznek állt a zászló. Aki járt már Veszprémben, tudja milyen egy „polgári város”, korzózó nagymamákkal, kövezett utcákkal, a magyar jövedelmi átlaghoz képest markánsan gazdagabb lakossággal. Hogy itt a baloldali összefogás által támogatott jelölt nyerhetett, az legalább akkor meglepetés, mint mikor a jobboldal először behúzott egy bányászvárost.

Persze voltak jelek arra, hogy az ellenzék megtalálhatta a kitörési pontot az új választási rendszerből, ami egyszerre büntette a fragmentáltságot és a hiteltelen összefogósdit. 2014-ben ez még bőven nem sikerült, hiába adogatták össze előtte kockás papírkán, hogy az MSZP hoz 15 százalékot, Bajnai 10-et, a maradék 25-öt pedig a kicsik, a végösszeg messze elmaradt ettől. Egyszerűen azért, mert amit az országos politikában képviseltek ezek a pártok, azok az elvek és célok egyszerűen kizárták és kioltották egymást. Az antiorbánizmus meg csak egy a magyari társadalmat szabdaló számtalan törésvonal közül. Ameddig a többi is része a politikai közbeszédnek, addig nem lehet erre választási győzelmet építeni.

A kitörés ebből az lett – és ezt a pontot nyugodtan húzzuk az ellenzék GéFodorGáborának, Somogyi Zoltán mellé – hogy a jelölt mögé beálló erők gyakorlatilag csak anyagi- és élőerőt biztosítanak a kampányhoz, egyetlen egy saját üzenetet nem jelenítenek meg mellette. Emellett a veszprémi időközi feletti szerencsés csillagzatról se feledkezzünk meg. A nyilvánvalón túl (Fidesz belső vitái, jelentéktelen jelölt, kétharmad indokolt elengedése választói részről, stb) az ellenzék meghatározó pártjai – kivétel természetesen a DK – markáns vezető és markáns politikai arculat nélkül futottak rá a 2015-re. Míg 2014-ben az első emberek vitájáról, egymás helyi erősembereinek kiszorításáról szólt, addig 2015 a közös cél mögötti egységről.

Veszprémből 2018-ra nem lehet és nem is szabad következtetéseket levonni. Nem a hátralévő három év miatt, hanem a Kész Zoltán győzelmét adó egészen speciális helyzet miatt. Az igazi megmérettetése mind a Fidesz, mind az ellenzék politikájának Tapolca lesz, ahol az egyharmadnyi Jobbik és az egyharmadnyi „demokratikusellenzék” között próbálja sikerre vinni a kormánypárt a „közép többsége politikát”. Azt, amire Orbán a kötcsei beszédében felfűzte a NER működési elvét.

És ott az ellenzéknek már nem a kétharmad „elűzése” mögé kell egységet és szavazókat szervezni, hanem a baloldal újraépítéséhez.

***

Persze a kampány a választás másnapján kezdődik mindig. A Somogyi Zoltánék think tankja, a Political Capital, már ]]>ki is adta az „elemzését”]]>]]>,]]> amiben a kétharmad továbbra is zavartalanul működik, Kész Zoltán győzelmének csak szimbolikus jelentősége van. Egyszer bejött, most megpróbálják kétharmad nélkül…

]]>www.tutiblog.com]]> - Szerző: Piréz Róbert

Tisztelt olvasók! Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Flag Polgári Magazin facebook oldalát, a következő címen: ]]>https://www.facebook.com/flagmagazin]]>
- Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.flagmagazin.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Történelem (18) Mozaik (83) Nagyvilág (1310) Vetítő (30) Alámerült atlantiszom (142) Gazdaság (707) Kultúra (7) Irodalmi kávéház (537) Titkok és talányok (12) Tv fotel (65) Mozi világ (440) Heti lámpás (312) Szépségápolás (15) Rejtőzködő magyarország (168) Autómánia (61) Egészség (50) Mondom a magamét (7571) Politika (1582) Nézőpont (1) Jobbegyenes (2794) Gasztronómia (539) Életmód (1) Belföld (11) Tereb (146) Emberi kapcsolatok (36) Sport (729) Flag gondolja (36)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>