Ma 2024 március 28. Gedeon, Johanna napja van. Holnap Aguszta napja lesz.
e62b9c06a73eacf3bd0c369646713bc1.jpg

Szőnyegbombázás

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Magabiztos szavaid, ítéleteid mégis egybecsengenek - mit csengenek -, azonosak a jól behatárolható mostani hangadókkal.

Folytassuk csak a hungarofóbokkal.

Amikor hazánkat az a megtiszteltetés érte 2011-ben, hogy az EU soros elnöke lett, akkor, mintegy nyitányként néhány európai parlamenti képviselő - brüsszeli sajtójelentések szerint - nemtetszését fejezte ki amiatt, hogy az Európai Unió magyar elnökségét a Tanács épületében jelképező, óriási kultúrtörténeti szőnyegen helyet kapott egy 1848-as térkép is. Az EUobserver nevű internetes hírlevél egy osztrák és egy román képviselőt idézett, akik szerint a térkép Nagy-Magyarországra utal, és "nem a legszerencsésebb szimbólum" a magyar elnökséghez.

Tudtommal az EP-ben 736 képviselő ül, ebből kettőt az egészhez képest néhánynak nevezni elég nagy bátorság. Azt egyelőre hagyjuk, hogy ez a két fanyalgó, az osztrák és a román már minősít is, hogy mi a szerencsés vagy szerencsétlen szimbólum.

Tudnunk kell továbbá, hogy a hagyomány szerint az EU soros elnöki tisztét ellátó ország feladata, hogy feldíszítse az EU-tagállamok kormányait képviselő Tanács - Justus Lipsius németalföldi humanista gondolkodóról elnevezett - épületét, ahol a Tanács üléseit szokták tartani. A magyar díszek egyike a 202 négyzetméteres szőnyeg, amelyet 23 darab 75x120 centiméteres szegmensből illesztettek össze a helyszínen.

Óh, Justus Lipsius, te németalföldi humanista!

Nem tudhatod, hogy a hazánkkal szomszédos országok EP-képviselői szerint a kiválasztott térkép - amelyen Szlovákia, Románia és Szerbia egyes részei a Habsburg-birodalom részeként jelennek meg - a jelenlegi kormány nosztalgikus, sőt, akár irredenta indítékaira utal.

És azt sem, hogy a két önjelölt zsűritag - az osztrák és a román - huszonkettőt békén hagy, de sólyomszemével kipécézi azt az egyet, ami állítólag nem szerencsés szimbólum.

Egyébként a Pápai Lívia textilművész - ezúton is gratulálunk neki - készítette szőnyegen a térkép mellett szerepel még Szent István, Szent László, Zsigmond, Mátyás, Széchenyi, Liszt, illetve Vasarely mellett a Kempelen-sakkgép, a Bíró László József által szabadalmaztatott golyóstoll, Asbóth speciális légcsavarja, a Zsigmond-kori csontnyereg, a rovásírásos ábécé, illetve a Zsolnay cég honfoglaláskori motívumokkal ékes kerámiájának képe. A nemzeti szimbólumok is helyet kaptak, így a kokárda, a turul, a Rákóczi-zászló és a Martinovics-fa. Építmények közül a Mátyás-templom, az Esterházy-kastély, a Lánchíd és az Iparművészeti Múzeum került az alkotásra. Női vonatkozású elem a Lórántffy-család címeres oltárkendője és a Sissit lovaglás közben ábrázoló festmény.

Bár Ulrike Lunacek, az osztrák zöld párt EP-képviselője egyetért ugyan, hogy a térkép Magyarországnak a Habsburg-birodalom elleni lázadására utal, de azért fontos elemként rámutatott, hogy a forradalmi folyamat végén, 19 évvel később megalakult az Osztrák-Magyar Monarchia, amelyben Budapest már Bécs városával egyenértékű hatalmat kapott a környező területek felett.

Ebből szerinte logikusan következik, hogy a térkép illusztrálja Orbán Viktor miniszterelnök abbéli szándékát, hogy felülbírálja a trianoni békeszerződést. A képviselőnő szerint a budapesti kormánynak a határon túli magyarok állampolgárságára vonatkozó rendelete is erre utal. Orbán úrnak ez a nézete a múltba tekint, és távolról sem a közös európai jövőbe, emellett ez az EU-t érintő jelenlegi kihívások teljes félreértelmezése.

Jó. Ideje már, hogy vegyünk egy kis levegőt.

Ezt a nevet, Ulrike Lunacek, ezt a hochdeutsch osztrák nevet - mint Kosztolányi az Ilonát - soha nem fogom elfelejteni. Utána is néztem, a Wikipédia szűkszavú, de lényegre törő adatai alapján megtudtam, hogy Ulrike 1957-ben Krems an der Donau-ban született, 2009 óta a tagja az Európai Parlamentnek, mint zöldpárti képviselő, és nyíltan vállalja leszbikusságát. Ennyi. Születés a kék Duna partján, zöldpárt, szex. (A Wikipédia azért nem a Pallas Nagylexikon.)

Ezek után, kissé idegesebben, Ulrikom, mondanék néhány dolgot. A jó édesanyád, miután élte az európai polgárok normális életét, amikor megszült a Duna partján, bizonyára hitt abban, hogy egyszer nagymama lesz. De te nem egy bajuszos jódlizó tirolit, vagy voralbergi hegyi vadászt választottál, ez a te dolgod, amihez semmi közöm.

De hogy beleugatsz a történelembe, a monarchiába, ezzel nagyszüleidet is sérted. Az meg, hogy jobban tudod nálam, mit gondol Magyarország miniszterelnöke, felülbírálja Trianont, múltba tekint, nosztalgikus és irredenta, stb. ez meg engem sért, de nagyon.

Nem vagy te sem művészettörténész, sem esztéta, sem történelemtanár, magabiztos szavaid, ítéleteid mégis egybecsengenek - mit csengenek -, azonosak a jól behatárolható mostani hangadókkal.

Annyira felidegesítettél, hogy nincs már erőm a másik fanyalgóra reagálni. Ioan Mircea Pascu ugyanis a román szocialisták EP-képviselője, aki nyolc évvel idősebb nálad, így bőséges tapasztalatai vannak a Ceaucescu-időkről. De ő legalább nős.  

(szék) - gondola.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Gazdaság (702) Mozaik (83) Politika (1582) Gasztronómia (539) Titkok és talányok (12) Emberi kapcsolatok (36) Nagyvilág (1309) Szépségápolás (15) Sport (729) Kultúra (6) Tv fotel (65) Egészség (50) Életmód (1) Heti lámpás (310) Mozi világ (440) Autómánia (61) Mondom a magamét (7501) Irodalmi kávéház (537) Tereb (146) Jobbegyenes (2778) Történelem (17) Vetítő (30) Rejtőzködő magyarország (168) Alámerült atlantiszom (142) Nézőpont (1) Flag gondolja (36) Belföld (10)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>