Ma 2024 március 29. Aguszta napja van. Holnap Zalán napja lesz.
f808f5c970616d97a0f09a83b0714956.jpg

Empire liberális szakvélemények

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Kellő nyugalmat és béketűrést álcázva szemezgetünk egy kicsit a megjelent írások tengeréből.

Sokkolták a világot és főképp Európát az elmúlt hét borzalmai. Nem lesz könnyű és rövid az ocsúdás, pláne, ha állandósul a félelem, mi jöhet még?

Őrült világ, mondhatnánk, de ezzel még nem mondtunk semmit. Azóta világszerte megélénkült a sajtószabadságról és annak határairól szóló vita, meddig lehet elmenni a véleménynyilvánítás szabad és örök mezején, mi az, ami már sérti a másikat, miben sérti, nemzetében, bőrszínében, vallásában vagy szexuális identitásában, ésatöbbi. Nem mondanám, hogy egyszerű kérdések ezek.

A magyar sajtó, pontosabban annak egy része sem maradt ki a vitából. Kellő nyugalmat és béketűrést álcázva szemezgetünk egy kicsit a megjelent írások tengeréből.

"A lavina elindítója Szőnyi Szilárd, a Heti Válasz főszerkesztő-helyettesének ]]>logikai hibákat sem nélkülöző cikke volt]]>, amivel sajnos olyan indokolatlanul nagy médiafigyelmet kapott, amit pusztán a munkássága miatt nem érdemelne meg. Ez kedves.

Remélem eljut hozzád, kedves Szilárd: Egy szánalmas, baromarcú seggfej vagy. De persze csak félve mondom, ahogy te is.”  Ez pedig nívós.

"Vajon el lehetett volna kerülni azzal, ha nem teszed közzé az egyébként rémisztően ostoba véleményeidet meg babonáidat a homoszexualitás gyógykezeléséről? És ha igen, akkor tehát az a megoldás, hogy bikacsök a seggedbe?" Ez még nívósabb, olyannyira úri és finom, hogy csak Tóta W-től származhat. (Tőle is származik.)

"Amikor az ember elolvasta ]]>Szőnyi Szilárd cikkét a Válasz.hu-n]]>, mely szerint maguk a karikaturisták okozták halálukat azzal, hogy nem figyeltek a figyelmeztetésre, nem cenzúrázták saját magukat, nem tudott más érezni, mint dühöt." Ilyen summázástól én is dühöt érzek.

"Nálunk a Heti Válasz főszerkesztő-helyettese, Szőnyi Szilárd vállalkozott a dicstelen szerepre, hogy az áldozatokat is felelőssé tegye saját halálukért." Barátunk meg arra a nem kevésbé dicstelen vállalkozásra, hogy így ír és értelmez.

"Ahogy korábban olvastam, a lap minden rajzolója tudta, hogy mit kockáztat: lényegében azt, hogy idióták írják elő az egész világnak, hogy mi a humor és a szatíra, hogy meddig mehet el egy úgynevezett karikaturista, vagy humorista. Úgyhogy én innen csak annyit tehetek, hogy rosszkedvűen ugyan, de megemelem a kalapom a francia kollégák előtt, a honi humorszakértők meg elmehetnek a bús picsába! " Hm. Ez legalább korrekt MÚOSZ-os vélemény.

Hát akkor megkésve bár, de törve nem, jöjjön az agyonbírált cikkből az ominózus mondat:

Mivel az Iszlám Állam terroristáit a jelek szerint nem áll módunkban megváltoztatni, csak mi magunk tehetünk bármit is a védelmünkre. Leginkább talán azzal, hogy nem közlünk szakmányban ilyen, nemcsak emberi mivoltukból kivetkőzött vadállatok, hanem minden tisztességes polgár számára viszolyogtató karikatúrákat.

Nem árt egy kis szemantikai elemzés a sok toleráns vadliberális agyalágyultnak. A citátum lényegében a polaritás kifejtése, ők és mi. Ők, a terroristák és mi, emberek, újságírók és nem újságírók. Az első mondat még némi iróniát is sugall: a jelek szerint, nem áll módunkban, hát persze, hogy nem. És azután hol jön az imperativus, vagy a tiltás, hogy ne közöljünk ilyeneket? Hol van, sehol. És akkor hol a cenzúra, a sajtószabadság korlátozása, sehol. Csak a vadliberális agyakban. (Nota bene számtalan világlap, sőt még a CNN is élt ezzel, nem közölték, vagy kitakarták a rajzokat.

És mi a kulcsszó, a védelmünk, így birtokos személyraggal. Nem támadás, nem retorzió, hanem a saját védelmünk és biztonságunk remélt növelése.

Több magyar nagyokos bíráló másik fő kifogása az volt, hogy az érvekre érvekkel kell válaszolni, nem pedig erőszakkal. Hát az élet már csak ilyen lányregény, vagy másik klasszikussal élve habostorta.

Szőnyi nem annyira buta, hogy ezt ne tudná. És ha ezt a gyakorlatba áthelyezzük, mondjuk egy tornából felmentett vadliberális a kocsmában elkezd molesztálni két tagbaszakadt izompacsirtát, édesanyja foglalkozását kihangsúlyozva, esetleg virtuális földrajzi helyre inspirálva, megint ésatöbbi, a szokásos panelek, akkor mikor jönnek a higgadt ellenérvek?

Arra várhat az összes liberális, de nem lesz sok ideje, mert jönnek az öklök meg a rúgások, jobb esetben.

Ők és mi. Ha ők nem, akkor legalább mi. Ha már rajtuk nem tudunk változtatni, legalább mi magunk védekezzünk okosabban – ezt ajánlja Szőnyi. Más ugyanis nincs. Mert persze, hogy tragikus, de lőttek. Mi mást csináltak volna? Talán besétálnak a szerkesztőség nagytermébe, vagy uram bocsá az elnöki palota dísztermébe, időpontot kérnek, a kalasnyikovokat csendesen leteszik a lábuk mellé és udvarias eszmecserét folytatnak, hogy mégsem kéne bántani a mi Mohamedünket?

Megszólalt aztán Fodor Gábor liberális herceg is, aki szerint a szabad sajtó, a szólásszabadság tehát azt jelenti, hogy lényegében bármit bármikor el lehet mondani, és a közönségnek kell eldöntenie, hogy mit gondol a közöltekről, helytelennek vagy helyesnek tartja őket. Ennek mindig nyílt vitában kell formálódnia – ez jelenti a közjót.

A közjót most inkább hagyjuk, mert ezt a polémiát a közönség sajnos már eldöntötte. Mert közönség a szélsőségesek csoportja, és közönség Párizs lakossága is, sőt mi is, pártelnök úr.

Végül egy magyar jezsuita gondolata:

Feltehetően a vendetta, a bosszú újabb és újabb áldozatokat követel majd. A karikaturisták ezt nem tudták volna? Akkor jobb esetben Jézus szavaival „nem tudták, mit cselekszenek.”  A tulajdonosok viszont, akik a mai napon egymillió példányt adtak el a lapból, a szokásos mennyiség húszszorosát, nagyon is tudták, de nem bánják, mint ahogy a fegyverkereskedők sem siránkoznak a háborúk áldozatai miatt.

Szerintem a példányszám még nőni fog.

(szék) - gondola.hu

Tisztelt olvasók! Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Flag Polgári Magazin facebook oldalát, a következő címen: ]]>https://www.facebook.com/flagmagazin]]>
- Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.flagmagazin.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Nézőpont (1) Tv fotel (65) Történelem (17) Egészség (50) Politika (1582) Heti lámpás (310) Nagyvilág (1309) Jobbegyenes (2778) Irodalmi kávéház (537) Rejtőzködő magyarország (168) Vetítő (30) Gasztronómia (539) Mozaik (83) Mozi világ (440) Sport (729) Titkok és talányok (12) Alámerült atlantiszom (142) Emberi kapcsolatok (36) Flag gondolja (36) Belföld (10) Gazdaság (702) Életmód (1) Kultúra (6) Mondom a magamét (7501) Autómánia (61) Tereb (146) Szépségápolás (15)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>