Ma 2024 április 18. Andrea, Ilma napja van. Holnap Emma napja lesz.
6b8945cbd47b5502cbab03758dbc83d0.jpg

Szókimondó - Humbug Habsburg Intézet

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Az értelmiség agysorvadása című rittyenetemre reflektált a debreceni Mervó Zoltán. Emlékeztetőül: Arról írtam, hogy Gerő András azért antiszemitázta le Romsics Ignácot, kollégáját, mert tényekre hagyatkozott, kiemelendő a bugyborékoló mocsolékból a ringyóvá züllesztett történetírást.

Azt már mellékesen szurkáztam oda, hogy Gerő a Habsburg Intézet szinekúráját élvezi. Ezt kapta föl igazában a levelező, mondván: nem is az zavarja elsősorban, hogy a közönséges pártpolitikai propagandista a balliberális oldalnak sunnyogó, alja szolgálataiért zsozsót nyal föl ma is a nemzeti oldaltól! Hanem főleg az, hogy az intézet puszta léte poshadt Habsburg-kultuszt jelenít meg. Ami azért különösen gyalázatos szerinte, mert nincs Árpádházi, Anjou, Hunyadi vagy Jagello intézet.

Teljesen igaza van, de hadd fűzzem hozzá, más, történettudományi fontos részletkérdésekkel foglalkozó intézet sincs.

Az ügy ésszerűtlenségét fokozza: ha van Történettudományi Intézet a Tudományos Akadémia felségvizein, a Habsburg Intézet fölösleges. Annál is inkább, mert az ország tucatnyi egyetemén működik történelmi tanszék, talán több is a kelleténél, s mindegyik ellát kutatási feladatot is. E tanszékek tehetséges fiatalokkal telítettek, van PhD-képzés egymástól és az egypárti diktatúra hagyományaitól független szemlélettel. Ha ez így van, márpedig így van, mi a fészkes füttyentyűnek terhelik a költségvetést párhuzamos tevékenységgel, amikor a gazdaságosság érdekében az olykor szükséges párhuzamos közlekedést is leépítik? Kivált, hogy ez az elgerősített, neki Hamburger Intézet szakmailag vagy a közvélemény történetileg helyes befolyásolása terén semmi érdemlegest sem produkált.

Senki sem mer arra gondolni, hogy megszűnjék ez a zabhegyező? Olybá tűnik, hogy szörnyűséges tabuk rémuralmában élünk még mindig. Témám tébolyát ad abszurdum kurblizza, hogy aki csak picinykét is konyít a történelem-tudományokhoz, tudja, a Habsburg-dinasztiáról, a Habsburg uralkodókról az égadta világán mindent földerítettek már, amit érdemes volt földeríteni. Az érintett népek tudósai, a németek, osztrákok, angolok, spanyolok, csehek, horvátok, a franciák, a lengyelek. Amit még nem tudunk a Habsburgokról, azt nem is érdemes tudni. Vagy ha mégis, föltárására bőségesen elegendőek a föntebb említett kutatók és kutató bázisok.

Minek ehhez Gerő András és az ő hivatala? Olybá tűnik, hogy a számomra ismeretlen Mervó Zoltán jobban a föladat magaslatán áll, mint azok, akikre hivatalból tartozna a kérdés helyes megítélése, és meggondolatlanul pocsékolják az ország pénzét. Annál is inkább, mert sajnálattal állapíthatom meg, látva az ATV-ben (G) erőlködéseit (te lükkentyű, mondom is magamnak, nincs jobb dolgod?): lassúdadan leépüldöz.

Egyre érdektelenebbé váló nyögénckedést észlelek nála, ami rossz jel. Elképesztő módon, pünktlich ő védelmezi a kereszténységet Orbán Viktortól! Azt állítja ugyanis, hogy a miniszterelnök a Turul-szobor fölavatásával mint pogány szimbólummal ellentmond a szentistváni örökségnek, a kereszténységnek! Amivel mérhetetlen történelmi hozzá nem értését árulja el ez a hamburger, hiszen a kereszténység az emberiség legértékesebb húsz-harminc ezer éves hagyományait is megőrizte, horribile dictu pogány szimbólumokat is, például a szentek attribútumaiban.

Mervó azzal is belepancsolt a levesbe, hogy kijelentette: „egyetlen Habsburg uralkodónk sem volt, akit a magyar nép boldogulásáért tisztelni kellene.” Ez is igaz. Ám ennek ellenére később kifejtendő témáim: Magyarország ezer éve mint önálló államiság a Habsburg dinasztia idején is létezett. És azt, hogy elképesztő fejlődésünk a XVIII. században, a reformkorban és 1867–1918 között a Habsburg uralkodók ellenére, a magyar nép rendkívüli tehetsége révén virágzott ki. De ezt tudjuk Gerő nélkül is.

]]>Az értelmiség agysorvadása]]>

Szalay Károly - demokrata.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Belföld (10) Életmód (1) Titkok és talányok (12) Jobbegyenes (2788) Gasztronómia (539) Politika (1582) Tv fotel (65) Nagyvilág (1310) Mozaik (83) Mondom a magamét (7546) Rejtőzködő magyarország (168) Emberi kapcsolatok (36) Történelem (18) Irodalmi kávéház (537) Kultúra (7) Alámerült atlantiszom (142) Szépségápolás (15) Egészség (50) Autómánia (61) Sport (729) Heti lámpás (312) Mozi világ (440) Vetítő (30) Flag gondolja (36) Gazdaság (705) Tereb (146) Nézőpont (1)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>