Ma 2024 március 29. Aguszta napja van. Holnap Zalán napja lesz.
6b5c483def74db42806fb848583d1792.jpg

Sólyom László esete a doromboló baloldallal

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Az ellenzék új kedvence Sólyom László. Szinte tenyerén hordozza nem túl gyakori megszólalásait a Jobbik kivételével az összes "korszakváltó demokratikus összefogó". Ez történik, ha az egész politikai életművének zárójelbe tétele miatt megsértődött értelmiségi elkezd jobbra lőni.

Amúgy az egész Sólyom-jelenség a maga két és fél évtizedével egy fej vöröshagyma. Annyi értelmezési rétege van, hogy ha normálisan körüljárt eszmetörténeti, filozófiai, jogtörténeti, jogfilozófiai, politikai filozófiai és még ki tudja milyen szempontú értékelést szeretne az utókor adni ennek a valaminek, könyvtárnyi irodalmat kellene szentelni neki. De mi ezt most leszarjuk, mert lusták vagyunk. Ha valakit érdekel, például a ]]>konzin]]> olvashat a témában némi felszínkarcolgatást Értelmiségi Vátesz témakörben. Most foglalkozzunk a legfelső réteggel, a minapi Paks témájú megszólalásával, ennek van épp aktuálpolitikai jelentősége.

A Toronyház is kellőképp megosztott Paks II kérdésében. Érdemes visszaemlékezni ]]>Piréz pro]]> és ]]>Menyhárt doki]]>, valamint ]]>Miért Rigó]]> kontra véleményére. Mindenkit biztosíthatok, az álláspontok azóta sem közeledtek. És akkor azt is tisztázzuk gyorsan, hogy a Tutiblog atomlobbijának második hadoszlopát én képviselem a szerkesztőségen belül. De ennek a cikknek semmiképp nem célja az atomvita újranyitása, viszont Sólyom László megszólalása a klasszikus Paks-vitán túlmutató állításokat is tartalmaz (és némi csúsztatást is). Előbb ezzel foglalkozzunk, majd kicsit azon is elgondolkodunk, miért is nevetséges a ballibbant élcsapat hízelgése.
 
Mit is mondott a volt köztársasági elnök, amiért épp körbenyalja a "demokratikus" ellenzék? Egy Akadémián tartott konferencián többek között az találta elhagyni száját, hogy "A rendkívüli horderejű szerződés megkötése meglepetésként érte nemcsak a magyar embereket, hanem a magyar energiaipart, sőt a kormányt is." Ha az elnök úr arra céloz, hogy a bejelentés időpontja meglepő volt, akkor semmi gond. Én is meglepődtem. Ha a bejelentés tényét tartja meglepőnek, akkor viszont kérdés, hogy melyik bolygón élt eddig. A szakmai viták a paksi bővítésről nagyjából azóta tartanak, hogy az utolsó blokkot felépítették. Az, hogy erről nem számolt be minden héten a Népszabi, más kérdés. Miért is tette volna?
 
Viszont kérdezném, hogy ha például fél évvel ezelőtt bárkit megkérdeznek itthon, akit kicsit is érdekel az energiaügy, hogy Magyarország energiaigényének hosszútávú kielégítésének stratégiai kérdését:
 
  • a) atomenergiával
  • b) szénerőművekkel
  • c) az alföld napelemekkel való lefedésével
  • d) Bős-Nagymarossal
  • e) a teljes magyar erdőállomány egy évtized alatti eltüzelésével
  • f) Ukrajnán keresztül behozott oroszoktól vett gázzal akarjuk megoldani,
akkor melyik betűre böktek volna a legtöbben?
 
Nem az a kérdés, hogy melyiket szeretnénk, hanem hogy melyiknek a megvalósulása a legvalószínűbb és melyik a legésszerűbb. Vagy pusztán csak melyik meg is valósítható. Ennyit a meglepetésről.
 
Olyat is mondott, hogy "ami a miniszterelnökségre korlátozott titkos előkészítésből, az alig néhány képviselő jelenlétében lefolyt úgynevezett vitából és végül az érdemi adatok titkosításából kibontakozik, az nem más, mint a hatalomgyakorlás hitelességi válsága". Valószínűleg ennél a mondatnál nyúlt az asztal alá a derék ballib ellenzék, hogy halk cipzárnesz után maszturbatív módon élje ki boldogságát. Megint valami a volt elnöktől, amit a kormány orra alá lehet dörgölni. Isten bizony, ha HaHás bázisdemokrata lennék, ezt a mondatot hímeztetném egy konyhai falvédőre. Az a probléma ugyanis Sólyom kijelentésével, hogy ha elfogadjuk igaznak az állítást, akkor a már nem annyira fiatal magyar demokrácia hatalomgyakorlása úgy en bloc egy nagy hitelességi válság. És ez az ő tevékenységére ugyanúgy igaz. Elég csak arra a nagy halom alkotmánybírósági döntésre utalni, amiket az ő vezetése alatt és után a "láthatatlan alkotmány"-ra hivatkozva és annak nevében hoztak meg. Akkor nem zavarta őt, hogy kb. 2 tucat ember van az országban, aki érti is, hogy mi az? Illetve nem emlékszünk arra, hogy a "láthatatlan alkotmány" alkatrészeiről társadalmi vitákat szervezett volna Sólyom a kis taláros barátaival. Összedugták a fejüket páran és kitalálták, aztán meg se jobbra, se balra nem lehetett lépni. Sólyom lazán felülírta a parlamentarizmust, a demokráciát és büszke volt rá. Élcsapat... A fent linkelt Konzi cikk egyébként jól leírja a jelenség mögötti problémákat. Ha nem is szálka/gerenda de minimum gerenda/gerenda kérdéskör.
 
 
Arra is kitért, hogy energiaellátási szempontból bőven elég lett volna 5-10 év múlva belefogni a bővítésről szóló vitába, és nem lenne szabad már most lemondani a megújuló energiaforrások használatáról. Már az az 5-10 év is gyanús, mert ha a 2032-ben leálló blokkok pótlásáról 2024-ben kezdünk el beszélgetni, akkor nem nehéz belátni, hogy az évszázad középső harmadát sötétben töltjük.
 
A mondat második fele meg aztán tényleg érthetetlen. Elég sok vitát végignéztem már a témában az elmúlt pár hétben, de ez az állítás, amin tényleg ki tudok akadni. Nem tudom, honnan jön ez a megújuló helyett lesz Paks II állítás, mert sem a kormány, sem a kormánypártok részéről nem sikerült előkaparni egyetlen olyan mondatot sem, ami ezt támasztaná alá. Miért is valószínűbb, hogy Paks II felépítése a mostani paradigma (atom+fosszilis energiahordozók) fenntartását betonozza be, mint hogy cseréli azt egy új paradigmára, mégpedig az atom+megújulókra? Nekem gyanús, hogy Németország kavar be a fejekben, ahol az atomot cserélik megújulókra és fosszilisekre, de ebből hogy sikerül arra következtetni - hogy ha nálunk az atom marad, akkor nem jön a szél, a nap, meg a geotermia is elrejtőzik a kétségbeesetten furkáló állampolgárok elől - az számomra tényleg rejtély. Más ötletem erre tényleg nincs. A legkézenfekvőbb persze a "rúgjuk a kormányt, az se baj, ha hazugsággal", illetve a "tényleg ennyire hülye vagyok a témához", de ezt mi sem tudjuk elhinni az ellenzékről. Vagyis de! Kurvára elhisszük róluk!
 
És akkor az ballibbancsok dörgölőzésről. Az még rendben van, hogy Schiffer komálja. Ő mindig is komálta Sólymot. Zöldek egymás között, ugyanaz a hobbi. Ezzel nincs is gond. De hogy az együtt-pm-maszop-déká csapat is körülrajongja azt a köztársasági elnököt, aki hivatali idejében jó párszor (bár az én ízlésemhez képest nem elégszer és nem elég erősen) rúgta őket tökön, na az vicces. Arról nem is beszélve, hogy ez a "már Sólyom is" önmagában hülyeség, mert Sólyom mindig is beszólt mindenre, ami nem tetszett neki. És a híresztelésekkel ellentétben soha nem fordult szembe a Fidesszel, ugyanis soha nem is volt velük.

]]>www.tutiblog.com]]>

Tisztelt olvasók! Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Flag Polgári Magazin facebook oldalát, a következő címen: ]]>https://www.facebook.com/flagmagazin]]>
- Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.flagmagazin.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Történelem (17) Szépségápolás (15) Kultúra (6) Egészség (50) Emberi kapcsolatok (36) Mozaik (83) Irodalmi kávéház (537) Gasztronómia (539) Sport (729) Belföld (10) Mozi világ (440) Gazdaság (702) Mondom a magamét (7501) Titkok és talányok (12) Alámerült atlantiszom (142) Életmód (1) Autómánia (61) Nagyvilág (1309) Politika (1582) Jobbegyenes (2778) Flag gondolja (36) Vetítő (30) Tv fotel (65) Tereb (146) Rejtőzködő magyarország (168) Nézőpont (1) Heti lámpás (310)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>