Ma 2024 március 29. Aguszta napja van. Holnap Zalán napja lesz.
2b5d7742bb051fbe5a7168e044314b4b.jpg

Seszták Ágnes: Leszünk vagy elfogyunk?

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Tavaly 90 300 kisbaba született, de meghaltak 129 500-an, és 2011-ben 38 400 művi terhesség - megszakítást végeztek. A születések száma a mágikus százezer alá esett, az abortuszok száma pedig nem a tinédzsereknél növekedett, hanem a 20–24 éves korosztálynál.

A halálozások száma magáért beszél, így Magyarország lakossága az 1981-ben kezdődött fogyást figyelembe véve 9 970 160 főre csökkent. Bekövetkezett, amit már a nyolcvanas években jósoltak a népi írók komoly vitákba bonyolódva, hogy idő kérdése, mikor esik tízmillió alá a magyar lélekszám.

Végigéltük a különböző pengeváltásokat, ahol a nemzethalál víziójától a buta pragmatizmusig mindenre volt példa, még arra is, hogy jellemző véleményként hangozhasson el, jó is lesz, ha kevesebben leszünk, mert mindenkinek jut lakás. A „kicsi vagy kocsi” durva vitájában aztán teljesen szélsőséges nézetek is összecsaptak, és utólag csak remélhetjük, hogy nem akkor kezdett általánossá válni az a pusztító nézet, hogy egy gyereket még csak-csak, de nagycsaládot semmiképpen.

A nagycsalád abban az időben öt-hat gyereket jelentett, ma akinek három gyereke van, már nagycsaládosnak számít. Olykor komoly keresgélés folyik házaspárok után, amelyek sok gyereket nevelnek, hogy mutatóban legalább a média szolgáljon némi üdítő példával ebben az elsivatagosodott jelenben, ahol a leghangosabbaknak az a legfontosabb problémájuk, miként tudnak megszabadulni nem kívánt terhességüktől, mivel a nő alanyi joga, hogy a kormány ne nézze keltetőgépnek. Mert az Orbán-kormány egyik legfontosabb célja, hogy ha nem tudja is megállítani a demográfiai fogyást, legalább fékezni képes legyen. Minden elfogultság nélkül állíthatjuk, a kormány felfogta és megértette a társadalmat fenyegető veszélyt. A probléma nem csak ott van, hogy száz év múlva nem magyar altatódalokat fognak énekelni az anyák kisbabáiknak, mert „fogyik a magyar”, ahogyan azt a szárszói fiúk hahotázva bedobták a köztudatba.

A nagy probléma az lesz, ha nem máris az, hogy elöregedő társadalommal, beteg és nyűtt generációkkal nem lehet kreatív és innovatív dolgokat véghezvinni. A nyugdíjas korosztály fél minden változástól, minden újítástól, és ez az igazi veszélye annak, hogy kevés gyerek születik. Nem utolsósorban ennek a kevés gyermeknek az életminősége is fontos. Nem mindegy, hogy nélkülöző szülők zaklatott környezetben éppen hogy csak megélnek, mert a gyermeknevelést teljesen magánügynek tekinti az állam, vagy számtalan könnyítés segíti a családokat. A kormány már eddig is látható erőfeszítéseket tett azért, hogy a házaspárok az első után vállaljanak egy második gyereket is, de a segítés feltétele a folyamatosság, a rugalmasság, hogy adminisztratív okok ne gátolják a szülési hajlandóságot. Az anyák munkahelyvédelmi programja beválni látszik, a munkáltató, ha érdekeltté teszik, készségesen alkalmaz gyermekes édesanyákat, akár osztott munkaidőben is. Az anyasági támogatások összege és igénybevétele is újszerű lesz, de külhoni mintára szó van a férfiak apasági szabadságáról is. A szakemberek szerint erre nincs fogadókészség, ami csak idő kérdése, mert annak idején, amikor egy énekesnő helyett a férje vette igénybe a gyest, megszólták. Ma ebben sincs semmi különös. A távlati tervekben segítséget kapnának azok is, akik még az egyetemi éveik alatt vállalnak gyereket, és számtalan variációja merült fel a lakhatási támogatásoknak.

Amíg az ellenzék mindennap siratja az éhező gyermekeket, addig most 75 ezer gyerek nyaral a Balatonnál a szüleivel vagy táborban.

Seszták Ágnes - mno.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Titkok és talányok (12) Belföld (10) Alámerült atlantiszom (142) Egészség (50) Tv fotel (65) Nézőpont (1) Heti lámpás (310) Politika (1582) Mozaik (83) Emberi kapcsolatok (36) Kultúra (6) Gasztronómia (539) Életmód (1) Rejtőzködő magyarország (168) Mondom a magamét (7501) Vetítő (30) Történelem (17) Mozi világ (440) Sport (729) Nagyvilág (1309) Tereb (146) Irodalmi kávéház (537) Jobbegyenes (2778) Szépségápolás (15) Autómánia (61) Gazdaság (702) Flag gondolja (36)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>